Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kumare na 101 način

Slovenske kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Pripravili smo nekaj idej in slastnih receptov, da jih lahko poleti uživate prav vsak dan na drugačen način.

Kumarični sok

Kumarični sok

2 večji kumari zmešamo v mešalniku. Po želji lahko dodamo tudi manjše korenje ali narezano nektarino. Za slajši okus lahko dodamo žlico medu.

Kumarična solata s kislo smetano

Kumarična solata s kislo smetano

Sestavine:

  • 1 kg solatnih kumar
  • 1 čebula
  • 2 dl kisle smetane, ki jo lahko nadomestimo tudi z jogurtom
  • sol

Priprava:

Olupljene kumare, ki smo jim porezali konce, narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Če želimo, lahko kumaro razsemenimo, tako da jo po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena.
Čebulo narežemo na tanke lističe in jo primešamo kumaram. Začinimo s soljo, prelijemo s kislo smetano ali jogurtom in premešamo.
Nekatere kuharice v solato dodajo tudi kis, olje in poper ali druge začimbe. Naribane kumare lahko tudi najprej posolimo in počakamo, da spustijo vodo. Dobro jih ožamemo in šele nato dodamo ostale sestavine.

Topla kumarična juha s krompirjem

Topla kumarična juha s krompirjem

Sestavine:

  • 2 večji ali 3 srednje velike kumare
  • 3 krompirji
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec pimenta
  • 3 stroki česna
  • sol, poper
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava:

Kumare olupimo, nastrgamo, posolimo in pustimo, da spustijo vodo (približno pol ure). Nato jih ožamemo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Sestavine v posodi prelijemo s približno litrom vode. Ko voda zavre, kuhamo na manjšem ognju še 20 minut. Spasiramo in dodamo žlico kisle smetane.

Hladna kumarična juha z jogurtom

Hladna kumarična juha z jogurtom

Sestavine:

  • 1 kg kumar
  • 4 dl jogurta
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 1 strok česna
  • majhen šopek kopra

Priprava:

Olupljene kumare razpolovimo, razsemenimo (z žlico izdolbemo semena) in skuhamo. Kuhane ohladimo. Česen olupimo in pretlačimo. Ohlajene kumare zrežemo na koščke in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Primešamo ohlajena jogurt in smetano, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen. Juho dobro ohladimo v hladilniku. Pred postrežbo posujemo z drobno sesekljanim koprom.


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote.Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje…

Več...

Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Kumare imajo pomembno…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček.Letošnje leto ni prijazno do pridelovalcev. Pozeba je močno prizadela…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem