Kumare na 101 način | Priporočila za uporabo v kuhinji

Kumare na 101 način

Slovenske kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Pripravili smo nekaj idej in slastnih receptov, da jih lahko poleti uživate prav vsak dan na drugačen način.

Kumarični sok

Kumarični sok

2 večji kumari zmešamo v mešalniku. Po želji lahko dodamo tudi manjše korenje ali narezano nektarino. Za slajši okus lahko dodamo žlico medu.

Kumarična solata s kislo smetano

Kumarična solata s kislo smetano

Sestavine:

  • 1 kg solatnih kumar
  • 1 čebula
  • 2 dl kisle smetane, ki jo lahko nadomestimo tudi z jogurtom
  • sol

Priprava:

Olupljene kumare, ki smo jim porezali konce, narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Če želimo, lahko kumaro razsemenimo, tako da jo po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena.
Čebulo narežemo na tanke lističe in jo primešamo kumaram. Začinimo s soljo, prelijemo s kislo smetano ali jogurtom in premešamo.
Nekatere kuharice v solato dodajo tudi kis, olje in poper ali druge začimbe. Naribane kumare lahko tudi najprej posolimo in počakamo, da spustijo vodo. Dobro jih ožamemo in šele nato dodamo ostale sestavine.

Topla kumarična juha s krompirjem

Topla kumarična juha s krompirjem

Sestavine:

  • 2 večji ali 3 srednje velike kumare
  • 3 krompirji
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec pimenta
  • 3 stroki česna
  • sol, poper
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava:

Kumare olupimo, nastrgamo, posolimo in pustimo, da spustijo vodo (približno pol ure). Nato jih ožamemo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Sestavine v posodi prelijemo s približno litrom vode. Ko voda zavre, kuhamo na manjšem ognju še 20 minut. Spasiramo in dodamo žlico kisle smetane.

Hladna kumarična juha z jogurtom

Hladna kumarična juha z jogurtom

Sestavine:

  • 1 kg kumar
  • 4 dl jogurta
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 1 strok česna
  • majhen šopek kopra

Priprava:

Olupljene kumare razpolovimo, razsemenimo (z žlico izdolbemo semena) in skuhamo. Kuhane ohladimo. Česen olupimo in pretlačimo. Ohlajene kumare zrežemo na koščke in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Primešamo ohlajena jogurt in smetano, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen. Juho dobro ohladimo v hladilniku. Pred postrežbo posujemo z drobno sesekljanim koprom.


Sorodni članki

Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?

Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti…

Več...

Svetovni dan oljke

26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Ob dnevu slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra 2022, bomo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki, ki jo ponazarja tudi letošnji slogan »Zajtrk z mlekom –…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem