Kumare na 101 način | Priporočila za uporabo v kuhinji
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Kumare na 101 način

Slovenske kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Pripravili smo nekaj idej in slastnih receptov, da jih lahko poleti uživate prav vsak dan na drugačen način.

Kumarični sok

Kumarični sok

2 večji kumari zmešamo v mešalniku. Po želji lahko dodamo tudi manjše korenje ali narezano nektarino. Za slajši okus lahko dodamo žlico medu.

Kumarična solata s kislo smetano

Kumarična solata s kislo smetano

Sestavine:

  • 1 kg solatnih kumar
  • 1 čebula
  • 2 dl kisle smetane, ki jo lahko nadomestimo tudi z jogurtom
  • sol

Priprava:

Olupljene kumare, ki smo jim porezali konce, narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Če želimo, lahko kumaro razsemenimo, tako da jo po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena.
Čebulo narežemo na tanke lističe in jo primešamo kumaram. Začinimo s soljo, prelijemo s kislo smetano ali jogurtom in premešamo.
Nekatere kuharice v solato dodajo tudi kis, olje in poper ali druge začimbe. Naribane kumare lahko tudi najprej posolimo in počakamo, da spustijo vodo. Dobro jih ožamemo in šele nato dodamo ostale sestavine.

Topla kumarična juha s krompirjem

Topla kumarična juha s krompirjem

Sestavine:

  • 2 večji ali 3 srednje velike kumare
  • 3 krompirji
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec pimenta
  • 3 stroki česna
  • sol, poper
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava:

Kumare olupimo, nastrgamo, posolimo in pustimo, da spustijo vodo (približno pol ure). Nato jih ožamemo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Sestavine v posodi prelijemo s približno litrom vode. Ko voda zavre, kuhamo na manjšem ognju še 20 minut. Spasiramo in dodamo žlico kisle smetane.

Hladna kumarična juha z jogurtom

Hladna kumarična juha z jogurtom

Sestavine:

  • 1 kg kumar
  • 4 dl jogurta
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 1 strok česna
  • majhen šopek kopra

Priprava:

Olupljene kumare razpolovimo, razsemenimo (z žlico izdolbemo semena) in skuhamo. Kuhane ohladimo. Česen olupimo in pretlačimo. Ohlajene kumare zrežemo na koščke in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Primešamo ohlajena jogurt in smetano, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen. Juho dobro ohladimo v hladilniku. Pred postrežbo posujemo z drobno sesekljanim koprom.


Sorodni članki

Kaj jesti poleti?

Poletje je čas, ko sta nam v izobilju na voljo sadje in zelenjava, zato je najbolje, da priložnost izkoristimo. Na krožniku naj se znajdejo lažje in hranilne jedi, ki nam dajo dovolj energije, med drugim tudi za spopadanje s poletno…

Več...

Naša super rdeča redkev

Redkev je zelo stara kulturna rastlina, ki izstopa predvsem po visoki vsebnosti kalija. Pozitivno vpliva na izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode. Rdeča redkev je znana že od antike naprej, v Evropi pa so jo na začetku vzgajali na samostanskih…

Več...

Hladni nasveti za vroče dni

V vročih poletnih dneh je pomembno, da z vnosi živil v svoje telo poskrbimo za ohranjanje potrebnega ravnovesja. Strokovnjaki opozarjajo, naj zaužijemo dovolj tekočine, pomemben delež pa prispeva tudi ustrezna prehrana. Poletje ponuja veliko sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, ki prispevata…

Več...

Uživajmo v sveže stisnjenih sokovih in napitkih

Sveže stisnjeni sokovi in napitki veljajo za pravi eliksir zdravja. Kadar jih pripravite iz lokalnih, sezonskih živil, je njihova učinkovitost še večja. Preizkusite katerega od naših receptov, ki jih najdete v nadaljevanju.Le malo stvari se lahko po kombinaciji osvežilnega učinka…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem