Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Kri zemlje

Teran je slovensko zaščiteno vino, ki ga je pesnik Drago Medved lepo opisal z besedami: “Težko bi našli vino, ki nas nagovarja s toliko sonca. To sonce pomeni mladost, prekipevajočo prešernost, ki se s Teranom seli v naše žile, da začnemo verjeti v lepoto sveta in bližino človeka. Teran je kri zemlje in v njegovem dostojanstvu je tudi naše.”

Kras je s 650 hektarji sicer eden najmanjših slovenskih vinorodnih okolišev, vendar Kraševci pravijo, da znajo na ta račun še toliko bolj ceniti svojo ljubljeno rujno kapljico. Prvi zapisi o pridelovanju vina na Krasu segajo v rimske čase, naš veliki Janez Vajkard Valvazor pa je zapisal, da sta v šestnajstem stoletju vini ‘vipavec’ in ‘teran’ popolnoma obvladovali ljubljanski vinski trg. Teran naj bi bil v tistih časih tako zaželen in splošno cenjen, da je veljal celo za plačilno sredstvo!

To avtohtono slovensko rdeče vino na Krasu pridelujejo iz grozdja trte refošk. S silikati in železom izjemno bogata ‘terra rossa’, torej kraška rdeča prst, je zaslužna za njegov značilni okus. V primerjavi z drugimi vini pa Teran zaznamuje tudi visok odstotek vsebnosti mlečne kisline, ki vinu vdihuje nežni vonj po gozdnih sadežih.

Teran za kri

Zaradi visoke vsebnosti železa so na Krasu – in seveda tudi širše – Teran tradicionalno uporabljali za zdravljenje slabokrvnosti in splošnega pomanjkanja volje do življenja. Znano je, da so že od nekdaj oslabelim mamicam po porodu dali žličko Terana, ki jim je dal novih moči.  Na Dunaju so ga po lekarnah prodajali v posebnih stekleničkah po dva decilitra kot popolno dozo zdravja, vedo povedati poznavalci Terana. Po nekaterih drugih raziskavah je Teran blagodejen za človeški organizem kot antioksidant, kot sredstvo za zaviranje arterioskleroze in kot pomoč pri zniževanju holesterola v krvi.

Zaščitena označba porekla

Na Krasu Teran pomeni bogato tradicijo in tudi vir preživetja generacij. Tudi zato je Slovenija Teran zaščitila na ravni Evropske unije kot zaščiteno označbo porekla. Zaščita pomeni kupcem garancijo vrhunskega, kakovostnega in zdravju prijaznega vina!

K tej tehtni utemeljitvi, zakaj bi veljalo že najkasneje jutri na trgovinskih policah poseči po slovenskem Teranu, dodajmo samo še tole:

Teran je vino, ki se praviloma ne stara, in ga je najbolje uživati v tekočem letu od proizvodnje dalje. Njegova nežna zdravilna aroma pa najbolj pride do izraza ob gurmanskih jedeh, pršutu, mesu na žaru in pikantnih sirih.

 


Sorodni članki

Kako izbrati vino

Odlična, že skoraj idilična, s soncem obsijana lega in raznolikost pokrajine v Sloveniji prinaša opojne okuse tradicionalnih dobrot in vrhunskih kapljic vina. Že naši predniki so s skrbnostjo in marljivim delom omogočili, da jih danes lahko prepoznamo in vse bolj…

Več...

Greste na trgatev?

Lahko bi rekli, da je grozdje sadje, ki najbolj razveseljuje jesen. Sveže grozdje je odličen prigrizek, veselimo pa se ga tudi, ko je sodih že potekala fermentacija, torej takrat, ko »Martin iz mošta nar'di vin«. Običajno trgatve potekajo od konca…

Več...

Slovenska mikro kmetija, ki je že osvojila Ameriko

Prodorni Matic Vizjak, inovativni mladi kmet 2017, z drznostjo in kreativnostjo prepričljivo ruši standarde in poslovno klasiko kmetovanja v Sloveniji povzdiguje na povsem novo raven. Domača mikro kmetija niza, eno za drugo, kulinarične inovacije, 100-odstotno narejene iz slovenskih pridelkov in…

Več...

Slovenija v enem glavnih kulinaričnih vodnikov!

Čeprav so slovensko kulinarično ponudbo že v preteklosti ocenjevali, je organizacija Gault & Millau nedavno na naš trg vstopila tudi s slovenskim podjetjem. Pripravili bodo mednarodni gurmanski vodnik za Slovenijo, ki ocenjuje kulinarično ponudbo v naših krajih. Vodenje podjetja Gault…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem