Kri zemlje | Grozdje, Trta, Vino | Zgodbe o naši super hrani

Kri zemlje

Teran je slovensko zaščiteno vino, ki ga je pesnik Drago Medved lepo opisal z besedami: “Težko bi našli vino, ki nas nagovarja s toliko sonca. To sonce pomeni mladost, prekipevajočo prešernost, ki se s Teranom seli v naše žile, da začnemo verjeti v lepoto sveta in bližino človeka. Teran je kri zemlje in v njegovem dostojanstvu je tudi naše.”

Kras je s 650 hektarji sicer eden najmanjših slovenskih vinorodnih okolišev, vendar Kraševci pravijo, da znajo na ta račun še toliko bolj ceniti svojo ljubljeno rujno kapljico. Prvi zapisi o pridelovanju vina na Krasu segajo v rimske čase, naš veliki Janez Vajkard Valvazor pa je zapisal, da sta v šestnajstem stoletju vini ‘vipavec’ in ‘teran’ popolnoma obvladovali ljubljanski vinski trg. Teran naj bi bil v tistih časih tako zaželen in splošno cenjen, da je veljal celo za plačilno sredstvo!

To avtohtono slovensko rdeče vino na Krasu pridelujejo iz grozdja trte refošk. S silikati in železom izjemno bogata ‘terra rossa’, torej kraška rdeča prst, je zaslužna za njegov značilni okus. V primerjavi z drugimi vini pa Teran zaznamuje tudi visok odstotek vsebnosti mlečne kisline, ki vinu vdihuje nežni vonj po gozdnih sadežih.

Teran za kri

Zaradi visoke vsebnosti železa so na Krasu – in seveda tudi širše – Teran tradicionalno uporabljali za zdravljenje slabokrvnosti in splošnega pomanjkanja volje do življenja. Znano je, da so že od nekdaj oslabelim mamicam po porodu dali žličko Terana, ki jim je dal novih moči.  Na Dunaju so ga po lekarnah prodajali v posebnih stekleničkah po dva decilitra kot popolno dozo zdravja, vedo povedati poznavalci Terana. Po nekaterih drugih raziskavah je Teran blagodejen za človeški organizem kot antioksidant, kot sredstvo za zaviranje arterioskleroze in kot pomoč pri zniževanju holesterola v krvi.

Zaščitena označba porekla

Na Krasu Teran pomeni bogato tradicijo in tudi vir preživetja generacij. Tudi zato je Slovenija Teran zaščitila na ravni Evropske unije kot zaščiteno označbo porekla. Zaščita pomeni kupcem garancijo vrhunskega, kakovostnega in zdravju prijaznega vina!

K tej tehtni utemeljitvi, zakaj bi veljalo že najkasneje jutri na trgovinskih policah poseči po slovenskem Teranu, dodajmo samo še tole:

Teran je vino, ki se praviloma ne stara, in ga je najbolje uživati v tekočem letu od proizvodnje dalje. Njegova nežna zdravilna aroma pa najbolj pride do izraza ob gurmanskih jedeh, pršutu, mesu na žaru in pikantnih sirih.

 


Sorodni članki

Vinske regije in zaščitena vina v Sloveniji

V Sloveniji ločimo tri vinorodne dežele, v njih pa se nahaja devet vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo vrhunska slovenska vina, ki imajo glede na lego svoje značilne posebnosti.Raznolikost pokrajine v Sloveniji vpliva tudi na pridelavo žlahtne kapljice, ki ima v našem…

Več...

Slovenska gastronomija je odmevna v svetu

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato…

Več...

Naučite se, kako pravilno postreči vino

Pravilna postrežba vina je izjemno pomembna, saj vpliva na njegov okus. Pripravili smo uporabne napotke za rokovanje z različnimi vrstami vina.Buteljko kakovostnega vina, ki jo kupimo ali prejmemo v dar, moramo znati tudi primerno postreči.   To je pomembno za zadovoljstvo…

Več...

Kako izbrati vino

Odlična, že skoraj idilična, s soncem obsijana lega in raznolikost pokrajine v Sloveniji prinaša opojne okuse tradicionalnih dobrot in vrhunskih kapljic vina. Že naši predniki so s skrbnostjo in marljivim delom omogočili, da jih danes lahko prepoznamo in vse bolj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem