Kostanj – kralj jeseni | Kostanj | Vrste proizvodov

Kostanj – kralj jeseni

Jesen je čas za kostanjev piknik in nabiranje slastnih darov narave. Kostanja lahko porabimo v različnih inovativnih receptih ter izkoristimo hranila in vitamine, ki nam jih zagotavlja.

Kostanj izvira iz Evrope in male Azije, v naših gozdovih pa je zrel v oktobru in novembru. Za kostanj je značilno, da vsako tretje leto obrodi še posebej obilno. Poznamo več vrst kostanja, v naših gozdovih pa je najpogostejši pravi kostanj. Kadar se ponj odpravimo v gozd, je pomembno, da ob tem ravnamo odgovorno in upoštevamo gozdni bonton.

Kostanj je bogat s prehranskimi vlakninami

Kostanj vsebuje večjo količino ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Odlikujejo ga visoke vsebnosti vitaminov, kot so vitamin C, folat, vitamin B6 in tiamin, ter mineralov, kot so mangan, baker in kalij. Prav tako je kostanj bogat vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo in zdravje.

Nasvet za shranjevanje kostanja

Obrani kostanj je dobro pustiti nekaj dni, saj tako pridobi sladkobo. Kljub vsemu pa ga ni priporočljivo hraniti več kot dva tedna. Kuhane kostanje lahko tudi zmeljete, jim dodate malo mleka in jih zamrznete za kasnejšo uporabo.

Kostanj v kulinariki

Kostanj lahko pripravimo na več načinov, saj ga lahko kuhamo v vodi, pečemo na žaru oziroma ponvi ali pa se odločimo za peko kostanja v pečici. Kostanj pa je lahko kralj tudi v kompleksnejših jedeh in za popestritev jesenskega jedilnika smo pripravili nekaj slastnih receptov.

Kostanj s slanino kot predjed

Ta enostavna, a izjemno okusna jed vas vsekakor ne bo pustila ravnodušnih. Primerna je tudi za jesenske piknike, saj jo lahko pripravite v obliki kanapejčkov.

Kostanjeva juha

Zakaj bi imeli na menijo vedno klasične juhe, ko pa lahko na hiter in enostaven način pripravite kostanjevo juho, ki je tako po videzu in teksturi kot po okusu nekaj posebnega.

Kostanjeva torta s čokolado brez peke

Vsi sladokusci preprosto morate preizkusiti to kulinarično mojstrovino, za katero ne potrebujete pečice.


Sorodni članki

Jesenski kostanjev piknik je energetska bombica

Kostanj v sebi nosi dobro energijo pa tudi daje jo v izobilju. Jesenski čas nas spodbuja, da se odpravimo na izlet v gozd, se predihamo in nahodimo, pika na i pa bo poznopopoldanski kostanjev piknik v prijetni družbi. Če sezoni…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem