Koliko beljakovinskih živil na naših krožnikih je ravno prav?

O uravnoteženi prehrani je govora že skoraj povsod. Ko pojemo jabolko ali spijemo sadni smuti, smo prepričani, da smo svojemu telesu naredili velikansko uslugo. Ali vemo, zakaj? Izgubljamo se v morju najrazličnejših prehranskih teorij, vendar pa se moramo vprašati, če resnično vemo, kaj potrebuje naše telo. Katera hranila so nujno potrebna za naš organizem in v katerih živilih jih najdemo?

Kaj je uravnotežena prehrana?

Uravnotežena prehrana vsebuje vse potrebne hranljive snovi, ki jih naše telo potrebuje za rast, razvoj, obnavljanje ter dobro delovanje organov in imunskega sistema. Svoje mesto v uravnoteženi prehrani imajo tudi mikrohranila, ki pa nam lahko v večjih količinah tudi škodujejo (na primer selen, baker, vitamina A, D in nekateri drugi), saj njihovo prekomerno uživanje lahko privede do porušenja telesnega ravnovesja in ne nazadnje do bolezni.

Uravnotežena prehrana pomeni uživanje raznolikih živil, ker le-ta vsebujejo različne hranilne snovi, potrebne za dobro delovanje organizma. Pomembno je torej, da poleg mesa uživamo tudi sadje in zelenjavo ter druga živila – z upoštevanjem, da nobena skrajnost ni priporočljiva.

 

 

Uravnotežena prehrana in hranilne snovi

Hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje za dobro delovanje, imajo različne naloge: dajejo nam energijo, omogočajo rast in predvsem pravilno delovanje organizma.

Glavne hranilne snovi so:

  • ogljikovi hidrati, tudi sladkorji, ki dajejo energijo;
  • beljakovine, ki so glavni gradniki mišic in tkiv;
  • maščobe, ki telesu dajejo energijo;
  • vitamini in minerali, ki skrbijo za rast, presnovo in dobro delovanje organizma.

Uravnotežena prehrana mora vsebovati vse zgoraj naštete hranilne snovi. Najdemo jih v različnih živilih, zato je pomembno, da v svoj jedilnik vključimo vse – od sadja in zelenjave do mesa in mleka. Pri tem ne smemo pozabiti v svojo prehrano vključiti tudi dovolj vlaknin, ki so potrebne za nemoteno delovanje prebavnega sistema.

 

Priporočljive količine zaužite hrane

Odrasla oseba naj bi v povprečju zaužila 2 l tekočine ter 1 kg hrane, ki  jo lahko porazdelimo v štiri različne skupine:

  • 5 g olja, 5 g živalskih maščob in 10 g oljčnega olja,
  • 250 g sadja,
  • 50–250 g zelenjave,
  • 250 g beljakovinskih živil na primer mesa, rib, morskih sadežev, jajc, sira, stročnic i,
  • 250 g žitnih izdelkov.

 

Vloga mesa v uravnoteženi prehrani

Zelo pomemben del uravnotežene prehrane je meso, saj je vir beljakovin, železa, cinka in vitamina B12, torej hranilnih snovi, ki so nujno potrebne za nemoteno delovanje našega organizma. Da bi dosegli optimalno prehransko ravnovesje, pa je vsekakor potrebno vsa živila uživati v zmernih količinah.

 

Kaj upoštevati pri nakupu mesa na prodajnih mestih?  

Po katerem mesu poseči v trgovinah, da bo naša prehrana ne le uravnotežena, ampak tudi kakovostna? Eno od  pravil, ki mu je najlažje slediti, je: jejte lokalno meso, ki je pridelano in predelano v Sloveniji. Slovenski rejci namreč zagotavljajo dobre rejske prakse in ustvarjajo odlične pogoje za dobrobit živali, slovenski  proizvajalci mesa pa ga predelajo po najvišjih kakovostnih  standardih in ga na prodajna mesta dostavijo po najkrajši poti. To pomeni, da je slovensko meso do našega krožnika prepotovalo bistveno manj kilometrov kot meso iz tujine – vse to pa se odraža tako v okusu kot kakovosti.

Koliko beljakovinskih živil na naših krožnikih je ravno prav?
Ocenite stran


Sorodni članki

Pečen piščanec z zelišči in zelenjavo - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Piščanec z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je preverjeno slovenskega porekla in višje kakovosti! Pripravite ga z domačo zeliščno »marinado« in se prepričajte, da je zares najboljši. Poglejte tudi poučno infografiko o različnih kosih perutnine…

Več...

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Kako pripraviti piščančje ražnjiče, da ne bodo vsakič enaki? Poskusite recept z meto in limono, ki bosta tej priljubljeni jedi dali novo svežino. Izberite piščančje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je preverjeno…

Več...

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla.Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija«Zakaj je perutninsko meso z…

Več...

Goveji zrezki v čebulni omaki - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Kako najhitreje do najboljših zrezkov v omaki? Takole! Da bodo mehki, slovenski zrezki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«  potrebujejo le čas. Pomembno je tudi, da so pravilno odrezani. Za to bodo poskrbeli v mesnici,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem