Kdo skrbi za varnost naše hrane? | Izbrana kakovost - Slovenija, Nadzor
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Kdo skrbi za varnost naše hrane?

Varnost hrane, ki jo imamo potrošniki na voljo, zagotavlja celovit sistem, v katerega spada tudi odpoklic živil. Umik živila iz prodaje je postopek, s katerim preprečujemo uživanje živil, ki niso varna za potrošnike, in je dokaz, da sistem deluje in da mu lahko zaupamo.

Odgovornost za varnost živil si delijo vsi v prehranski verigi od kmeta do potrošnika. Največjo odgovornost nosijo nosilci živilske dejavnosti, ki hrano pridelujejo, proizvajajo ali prodajajo. Ti so dolžni zagotoviti, da sta hrana in krma kakovostni, varni in sledljivi. Svojo odgovornost imajo tudi inšpekcijske službe, ki morajo v okviru pregledov preverjati, ali imajo odgovorni izvajalci dejavnosti ustrezno vzpostavljen notranji nadzor.

V primeru neskladnih živil so nosilci živilske dejavnosti dolžni izvesti umik in/ali odpoklic živil. Odpoklici so stalnica in nakazujejo, da sistem zagotavljanja varne hrane deluje. 100-odstotne varnosti namreč ni možno nikjer zagotoviti. Z globalizacijo se tudi distribucijske poti v živilski dejavnosti spreminjajo – širijo in daljšajo. S tem se veča tudi verjetnost za pojav tveganj. Zaradi navedenega je nujno potrebno, da vsak izvajalec dejavnosti, ki se ukvarja z živili, identificira ustrezne dejavnike tveganja, ter v okviru svoje dejavnosti z ustrezno vzpostavljenim notranjim nadzorom zagotavlja varnost živil, s katerimi posluje.

Izdelki s certifikati so zaupanja vredni

Kot nam je povedala Marjana Peterman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije in strokovna sodelavka Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), inšpektorji preverjajo delež živil z namenom ugotavljanja skladnosti z zakonodajo. “Dobro pa je tudi vedeti, da izdelke s certifikatom (ekološki, seneno mleko in meso, integrirano pridelana zelenjava in drugi kakovostnejši izdelki) pregleda neodvisna in akreditirana certifikacijska organizacija, in to vsako leto. Zato vedno priporočamo, da potrošniki v svojo nakupovalno košarico dodajo vsaj en izdelek s certifikatom, pri kupovanju na tržnicah ali na kmetijah pa morajo biti certifikati tako ali tako vsem na očeh,” dodaja.

Kaj storiti v primeru odpoklica živila?

Eden od vzrokov za odpoklic živila je lahko npr. ugotovitev vsebnosti alergena, ki ni naveden na označbi, kar je lahko nevarno za alergike. Kot nam je pojasnila sogovornica, odpoklic živil sprožijo pristojni državni organi na mejah EU, v postopku inšpekcijskega pregleda, certifikacijski organi v postopku preverjanja skladnosti, predelovalci in trgovci oziroma vsi, ki dajejo hrano ali živila na trg v okviru notranjega nadzora. Ko je nevaren izdelek že dosegel potrošnika, ga morajo vsi navedeni o tem obvestiti. Obvestila o odpoklicih so redno objavljena na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin (UVHVVR) in ZPS.

Ali veste, kaj storiti, če ste živilo kupili, pa je bilo pozneje odpoklicano? Potrošnik ga lahko vrne in zahteva kupnino oziroma odškodnino za stroške prevoza ali drugo nastalo škodo (npr. poškodba zoba zaradi tujkov v živilu). “Pred tem mora seveda dokazati, da je škoda nastala zaradi odpoklicanega izdelka,” še pove Petermanova.

Odgovornost za varnost živil si delijo vsi v prehranski verigi od kmeta do potrošnika


Sorodni članki

Kaj jesti poleti?

Poletje je čas, ko sta nam v izobilju na voljo sadje in zelenjava, zato je najbolje, da priložnost izkoristimo. Na krožniku naj se znajdejo lažje in hranilne jedi, ki nam dajo dovolj energije, med drugim tudi za spopadanje s poletno…

Več...

Naša super rdeča redkev

Redkev je zelo stara kulturna rastlina, ki izstopa predvsem po visoki vsebnosti kalija. Pozitivno vpliva na izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode. Rdeča redkev je znana že od antike naprej, v Evropi pa so jo na začetku vzgajali na samostanskih…

Več...

Kumare na 101 način

Slovenske kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Pripravili smo nekaj idej in slastnih receptov, da jih lahko poleti uživate prav vsak dan na drugačen način. Kumarični sok 2 večji kumari zmešamo v mešalniku.…

Več...

Hladni nasveti za vroče dni

V vročih poletnih dneh je pomembno, da z vnosi živil v svoje telo poskrbimo za ohranjanje potrebnega ravnovesja. Strokovnjaki opozarjajo, naj zaužijemo dovolj tekočine, pomemben delež pa prispeva tudi ustrezna prehrana. Poletje ponuja veliko sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, ki prispevata…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem