Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je eden od kontrolorjev, ki na terenu vsak dan preverjajo, ali vsi v verigi izpolnjujejo zahteve, da se izdelek, ki ga kupimo, res ponaša z vsemi zgoraj naštetimi lastnostmi.

Kdo določi, katerega pridelovalca/predelovalca boste obiskali?

Kontrolo izvajamo pri vsakem izvajalcu, ki vloži zahtevo za certificiranje, kamor spadajo kmetje, odkupovalci mleka, mlečno predelovalni obrati in kmečki sirarji. Kontrola se pri izvajalcih izvede vsaj enkrat letno. Plan kontrol pa v začetku leta naredim jaz.

Ali so pridelovalci/predelovalci o vašem prihodu prej obveščeni? Se morajo na vaš prihod kaj pripraviti?  

Izvajalce obvestimo, ko se oglasimo prvič, torej še preden so sploh v shemi, ko preverjamo izpolnjevanje vstopnih pogojev. Potem ko so enkrat že v shemi, pa pridemo nenapovedano,prav tako vsaj enkrat letno.

Koliko predelovalcev in koliko pridelovalcev obiščete letno?

Letno obiščemo vsaj enkrat vse naše izvajalce, ki so nosilci certifikata. Na našem seznamu so tako prav vsi pridelovalci in predelovalci, ki so nosilci certifikata. V primeru, da je v certifikacijski postopek vključena skupina proizvajalcev, ki mora pri vseh svojih članih sama opraviti notranjo kontrolo, pa izvedemo naključne zunanje kontrole pri določenem številu njihovih članov.

Kaj konkretno preverite pri pridelovalcih in kakšni so nadaljnji koraki?

Kontrolo pridelovalca oz. rejca živali izvajamo posredno pri odkupovalcu mleka. Takrat preverjamo poreklo mleka in geometrijsko povprečje vseh analiz vzorcev pri pridelovalcu v zadnjih dvanajstih mesecih, ki ne sme presegati 80.000 mikroorganizmov na liter. Poskrbimo tudi za to, da so v primeru preseženega števila mikroorganizmov izvedeni ustrezni korektivni ukrepi.

Kaj konkretno preverite pri predelovalcih? Kako poteka kontrola? Kakšni so potem nadaljnji koraki?

V mlečno predelovalnih obratih preverjamo čas od prevzema iz zbiralnice do sprejema v obratu, ki ne sme biti daljši od 15 ur, sledljivost vhodne surovine, sledenje v proizvodnem procesu. V primeru, da mlekarna predeluje tako konvencionalno mleko kot mleko sheme »izbrana kakovost – Slovenija«, njuno ločevanje skrbno spremljamo.

Katera kontrola je bolj zahtevna? Pri pridelovalcih ali predelovalcih?

O tem težko presodim, saj je prav vsaka nekaj posebnega.

Kaj vse zagotavljajo te kontrole? Kako smo potrošniki zaradi njih na boljšem?

Kontrole zagotavljajo vse, kar specifikacija zahteva od izvajalcev. Proizvodi sheme »izbrana kakovost – Slovenija« so podvrženi dodatnemu nadzoru, kar potrošniku zagotavlja preverjeno poreklo in neodvisno potrditev, da nadzorovani pridelovalci in predelovalci izpolnjujejo zahteve specifikacije.

Kaj bi se lahko dogajalo, če kontrol ne bi bilo?

Brez kontrole bi se zahteve morda izpolnjevale le delno, zaradi česar bi kupec lahko izgubil zaupanje v proizvode v shemi.

Se pogosto zgodi, da rezultati kontrole niso zadovoljivi?

V enem letu smo nepravilnosti odkrili pri manj kot desetih odstotkih kontroliranih izvajalcev.


Sorodni članki

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...

Najbolje je jesti hrano, ki zraste, kjer živiš

Peter Apat živi in dela na kmetiji v Šaleški dolini. Sprva je delal v Ljubljani, vendar se je zaradi želje po vzgajanju svojih otrok v neokrnjeni naravi odločil delo opustiti. Skoraj vse mleko, ki ga pridela na svoji kmetiji, prevzame…

Več...

Kakšne so prednosti slovenske predelave mleka, označenega z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Ob izrazu mlečnopredelovalni obrat marsikdo pomisli, da so mleko in mlečni izdelki, ki prihajajo iz mlekarn, bolj obdelani in zato manj »naravni«. Resnica pa je ravno nasprotna: »Moderna tehnologija na kakovost izdelkov vpliva samo pozitivno. Visoka kakovost seveda ne pomeni,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem