Katalog živil za javno naročanje | Zgodbe o naši super hrani

Katalog živil za javno naročanje

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je razvila spletno aplikacijo Katalog živil za javno naročanje, ki javnim zavodom omogoča poenostavljen postopek oddaje povpraševanj. Sedaj so dostop omogočili tudi za vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži.

V okviru delovne skupine Evropska gastronomska regija 2021 na Ministrstvu za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj s posameznimi člani skupine pripravila nadgradnjo Kataloga živil za javno naročanje z namenom razširitve njegove uporabe na HORECA sektor, torej vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži. Doslej je bil namreč katalog namenjen le šolam in drugim javnim zavodom.

Barbara Rupnik iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pojasnjuje: »V katalogu imajo uporabniki možnost vpogleda v dejansko ponudbo slovenske hrane, tako po kategorijah izdelkov, po regijah, po ponudnikih, na voljo pa so tudi različne informacije o izdelkih. Na podlagi tega lahko enostavno izvedejo povpraševanje ali oblikujejo javno naročilo. Ker pa želimo ponudbo kakovostne slovenske hrane razširiti tudi na druge segmente, v gostinstvo in turizem, je nastala pobuda katalog razširiti tudi na ta sektor.«

Na voljo več kot 5000 izdelkov

V 38 kategorijah in 125 podkategorijah je na voljo več kot 5660 izdelkov, ponudba pa se spreminja skladno z aktualnim stanjem na trgu in potrebami javnih zavodov.

Kako deluje Katalog živil?

Katalog vsebuje širok nabor živil, njihove hranilne vrednosti, količine pakiranja, alergene, pridobljene certifikate, šifre za naročanje in EAN kode ter preko zemljevida tudi natančno geografsko lego ponudnika. Obenem omogoča filtriranje živil po regijah, proizvajalcih in kategorijah izdelkov.

Več informacij je dostopnih na https://www.katalogzivil.si/.

 


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem