Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Katalog živil za javno naročanje

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je razvila spletno aplikacijo Katalog živil za javno naročanje, ki javnim zavodom omogoča poenostavljen postopek oddaje povpraševanj. Sedaj so dostop omogočili tudi za vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži.

V okviru delovne skupine Evropska gastronomska regija 2021 na Ministrstvu za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj s posameznimi člani skupine pripravila nadgradnjo Kataloga živil za javno naročanje z namenom razširitve njegove uporabe na HORECA sektor, torej vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži. Doslej je bil namreč katalog namenjen le šolam in drugim javnim zavodom.

Barbara Rupnik iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pojasnjuje: »V katalogu imajo uporabniki možnost vpogleda v dejansko ponudbo slovenske hrane, tako po kategorijah izdelkov, po regijah, po ponudnikih, na voljo pa so tudi različne informacije o izdelkih. Na podlagi tega lahko enostavno izvedejo povpraševanje ali oblikujejo javno naročilo. Ker pa želimo ponudbo kakovostne slovenske hrane razširiti tudi na druge segmente, v gostinstvo in turizem, je nastala pobuda katalog razširiti tudi na ta sektor.«

Na voljo več kot 5000 izdelkov

V 38 kategorijah in 125 podkategorijah je na voljo več kot 5660 izdelkov, ponudba pa se spreminja skladno z aktualnim stanjem na trgu in potrebami javnih zavodov.

Kako deluje Katalog živil?

Katalog vsebuje širok nabor živil, njihove hranilne vrednosti, količine pakiranja, alergene, pridobljene certifikate, šifre za naročanje in EAN kode ter preko zemljevida tudi natančno geografsko lego ponudnika. Obenem omogoča filtriranje živil po regijah, proizvajalcih in kategorijah izdelkov.

Več informacij je dostopnih na https://www.katalogzivil.si/.

 


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

Kumare na 101 način

Slovenske kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Pripravili smo nekaj idej in slastnih receptov, da jih lahko poleti uživate prav vsak dan na drugačen način.Kumarični sok2 večji kumari zmešamo v mešalniku. Po želji…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote.Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje…

Več...

Naša super kumara

Poleti med najbolj zanimivo in hkrati dostopno sezonsko zelenjavo zagotovo sodijo kumare. Odlikuje jih zelo visoka vsebnost vode, ki v vročih poletnih dneh blagodejno vpliva na dobro počutje. Kumare so vsestransko koristne in omogočajo številne načine uporabe. Kumare imajo pomembno…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem