Katalog živil za javno naročanje | Zgodbe o naši super hrani

Katalog živil za javno naročanje

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je razvila spletno aplikacijo Katalog živil za javno naročanje, ki javnim zavodom omogoča poenostavljen postopek oddaje povpraševanj. Sedaj so dostop omogočili tudi za vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži.

V okviru delovne skupine Evropska gastronomska regija 2021 na Ministrstvu za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj s posameznimi člani skupine pripravila nadgradnjo Kataloga živil za javno naročanje z namenom razširitve njegove uporabe na HORECA sektor, torej vse, ki nudijo storitve dobave hrane in pijače v gostinski branži. Doslej je bil namreč katalog namenjen le šolam in drugim javnim zavodom.

Barbara Rupnik iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pojasnjuje: »V katalogu imajo uporabniki možnost vpogleda v dejansko ponudbo slovenske hrane, tako po kategorijah izdelkov, po regijah, po ponudnikih, na voljo pa so tudi različne informacije o izdelkih. Na podlagi tega lahko enostavno izvedejo povpraševanje ali oblikujejo javno naročilo. Ker pa želimo ponudbo kakovostne slovenske hrane razširiti tudi na druge segmente, v gostinstvo in turizem, je nastala pobuda katalog razširiti tudi na ta sektor.«

Na voljo več kot 5000 izdelkov

V 38 kategorijah in 125 podkategorijah je na voljo več kot 5660 izdelkov, ponudba pa se spreminja skladno z aktualnim stanjem na trgu in potrebami javnih zavodov.

Kako deluje Katalog živil?

Katalog vsebuje širok nabor živil, njihove hranilne vrednosti, količine pakiranja, alergene, pridobljene certifikate, šifre za naročanje in EAN kode ter preko zemljevida tudi natančno geografsko lego ponudnika. Obenem omogoča filtriranje živil po regijah, proizvajalcih in kategorijah izdelkov.

Več informacij je dostopnih na https://www.katalogzivil.si/.

 


Sorodni članki

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem