Kakšne kontrole morajo prestati izdelki z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« | Izbrana kakovost, Mleko | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Kakšne kontrole morajo prestati izdelki z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Shema »izbrana kakovost« predpisuje različna pravila, ki potrošniku zagotavljajo višjo kakovost mleka in mlečnih izdelkov. V omenjeno shemo se lahko vključujejo tako predelovalci kot pridelovalci, ki izpolnjujejo pogoje iz specifikacije.

Specifikacija med drugim predpisuje tudi zahteve za zunanje in notranje kontrole, ki redno potekajo v predelovalnih obratih in pri pridelovalcih. Pogovarjali smo se z go. Valentino Houbar, namestnico izvršnega direktorja za proizvodnjo, ki nam je pojasnila, kako potekajo notranje kontrole v Pomurskih mlekarnah za izdelke, označene z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Kako ste se lotili izvajanja notranjih kontrol?

»Notranje kontrole izvajamo z namenom zagotavljanja visoke kakovosti izdelkov Pomurskih mlekarn skozi celoten tehnološki proces, se pravi od sprejema surovine, pa vse do končnega izdelka. Kontrole potekajo v skladu z načrtom kontrole kakovosti za izdelke, označene z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”. Notranje kontrole nam omogočajo, da zagotavljamo stoodstotno sledljivost izdelka. Ob vsaki kontroli sledljivosti se izdela in skrbno hrani tudi vsa dokumentacija.«

Katere so glavne kontrolne točke pri mleku in mlečnih izdelkih »izbrana kakovost – Slovenija«?

»Pri mleku kontroliramo mikrobiološko kakovost, ki se najprej kontrolira pri pridelovalcu mleka. Opravijo jo naše pogodbene zadruge, ki so prav tako certificirane. Mikrobiološko kakovost in kemijske lastnosti mleka pa kontroliramo ob sprejemu mleka ter skozi celoten tehnološki proces. Ob sprejemu mleka, še pred prečrpavanjem iz avtocisterne, prevzamemo izpisni list proge, pri tem pa preverimo, ali je zbirna proga na seznamu prog, ki imajo certifikat »Izbrana kakovost«. Preverjamo tudi, da čas, ki je potekel med uro dovoza mleka na sprejem in uro črpanja na prvi zbiralnici, ni daljši od 15 ur. Kontrola poteka nato tudi skozi celoten tehnološki proces, kjer tudi med samo proizvodnjo analiziramo mikrobiološke in kemijske lastnosti izdelka, vsako šaržo izdelka pa tudi senzorično ocenimo. Omenjene kontrole so del naše vsakodnevne rutine.«

Ali imate koga zadolženega za izvajanje in za nadziranje izvajanja kontrole?

»Za to je zadolžena oseba, ki na osnovi plana kontrole naredi sledljivost določenega izdelka, od surovine do končnega izdelka, za vsako izvedeno kontrolo sledljivosti se izdela in hrani dokumentacija.«

Kaj zaradi notranjih in zunanjih kontrol pridobijo potrošniki?

»Zunanje in notranje kontrole potrošniku zagotavljajo večjo kakovost izdelka, stoodstotno pridelavo in predelavo v Sloveniji, odlično mikrobiološko kakovost izdelka ter kratke transportne poti.« Stroge notranje kontrole v slovenskih mlekarnah zagotavljajo visoko kakovost in svežino mleka in mlečnih izdelkov z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Ko bomo torej naslednjič izbirali mlečne izdelke na trgovskih policah, poiščimo znak »izbrana kakovost – Slovenija«.


Sorodni članki

Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav

Ko govorimo o kakovosti mleka, pogosto pozabimo na ključni dejavnik – dobro počutje krav. Naši kmetje, ki živijo in delajo s srcem, vedo, da sta zdravje in sreča živali osnova za vrhunske mlečne izdelke. Simon Čretnik s kmetije Čretnik nam…

Več...

Slovenski siri – ponos našega podeželja

Kaj naredi slovenske sire tako edinstvene in okusne? Andreja Ravnik s kmetije in sirarne Pr' Prangarčk nam je razkrila skrivnosti, ki stojijo za njihovimi vrhunskimi siri. Spoznajte, kako skrb za živali, ljubezen do domače zemlje in predanost kmetovanju prispevajo k…

Več...

Ste prepričani, da uživate dovolj beljakovin?

Ko govorimo o uravnoteženem življenjskem slogu, vsi vemo, da sta zanj potrebna redna telesna aktivnost in kakovostna prehrana. Da bi morala slednja, ne glede na naš življenjski slog, vključevati tudi zadostno mero beljakovin, pa marsikdo ne ve. Priznana fitnes trenerka…

Več...

Kuhajmo z otroki: ustvarite okusne spomine s slovenskimi mlečnimi dobrotami

Kuhanje z otroki je lahko čudovita izkušnja, polna smeha, učenja in ustvarjanja nepozabnih spominov – in če kdo ve, kako lahko to postane tudi vaša realnost, je to Ana Žontar Kristanc. Mama, blogerka, kuharica in avtorica s svojima sinovoma uporablja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem