Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
POMEMBNO OBVESTILO - PRELOŽITEV ROKA PLAČILA PO ODLOČBAH za promocijo SADJA. Preberite tukaj >

Kakšen med kupujemo?

V oddaji 24 ur inšpektor so v januarju 2018 pod drobnogled vzeli med. Na Biotehniški fakulteti so s kemijsko analizo preverili 5 vrst, ki so na voljo slovenskim potrošnikom na trgovskih policah.

V našem prispevku smo v obliki pogovora z dr. Mojco Korošec že opredelili, da je dober med pridelan skladno z dobro čebelarsko prakso in ni bil podvržen pretirani ali nedovoljeni manipulaciji. Predstavili smo tudi senzorično testiranje in v čem se razlikujeta gozdni in cvetlični med.

Na 24ur.com pa navajajo, da so v kemijski analizi spremljali štiri ocenjevalne parametre. Ti so opredeljeni tudi v pravilniku o medu in so električna prevodnost, diastazno število, HMF snov in vsebnost vode. Slednja vpliva na obstojnost medu, več vode namreč omogoča razvoj kvasovk, zaradi česar je med lahko obstojen manj časa.

Manjša količina vode v medu iz Slovenije je ena glavnih prednosti slovenskega medu glede na tisti med, ki je uvožen od drugje.

Dejstvo je tudi, da največ potvorb medu prihaja na naš trg iz tujih trgov. Med analiziranimi vrstami medu je najvišjo oceno dosegel slovenski med z oznako višja kakovost, saj so pri tem medu tudi predpisani parametri strožji.

V prispevku navajajo tudi zanimivosti – namreč za en kilogram medu mora čebela obleteti 4 milijone cvetov in preleteti razdaljo, ki ustreza 4 dolžinam ekvatorja.

Poglejte prispevek:  24 ur inšpektor, 3. februar 2018

Pravilnik o medu


Sorodni članki

Zakaj je med zdrav in zakaj je najbolj zdravo uživati slovenski med kontrolirane kakovosti

Da med že od nekdaj velja za posebno darilo narave, pričajo tudi besede grškega matematika in misleca Pitagore: "Če ne bi dnevno užival medu, bi umrl štirideset let prej." To čudovito sladko živilo so že v starih civilizacijah uporabljali kot…

Več...

Med je zdrav!

slika vir: Čebelarska zveza Slovenije Za naše prednike je med predstavljal edino sladilo še pred začetkom industrijske proizvodnje sladkorja. Sodi med 10 najpogosteje potvorjenih živil, zato je pomembno, da ga poznamo. Danes v svetu poznamo več kot 300 vrst medu. Veliko…

Več...

Skrbimo za čebele, saj čebele skrbijo za nas

V času številnih zimskih virusnih obolenj smo svoje telo krepili z dnevno žličko medu in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost smo zaužili tudi matični mleček. Vse to so pridelki, za katere so preko leta pridno poskrbele čebele. Spomladi,…

Več...

Mala čebela rešuje veliki svet

Svetovni dan čebel (World Bee Day) bomo letos, ravno na pobudo Slovenije, praznovali prvič. Čebelica za pridnost v šoli, kranjska čbelica, panjske končnice, zdravilni čebelji izdelki, ljudski pregovori, apiturizem, čebelarske poti … Toliko pomembnih stvari pri nas je povezanih z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem