Kakšen med kupujemo? | Med | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Kakšen med kupujemo?

V oddaji 24 ur inšpektor so v januarju 2018 pod drobnogled vzeli med. Na Biotehniški fakulteti so s kemijsko analizo preverili 5 vrst, ki so na voljo slovenskim potrošnikom na trgovskih policah.

V našem prispevku smo v obliki pogovora z dr. Mojco Korošec že opredelili, da je dober med pridelan skladno z dobro čebelarsko prakso in ni bil podvržen pretirani ali nedovoljeni manipulaciji. Predstavili smo tudi senzorično testiranje in v čem se razlikujeta gozdni in cvetlični med.

Na 24ur.com pa navajajo, da so v kemijski analizi spremljali štiri ocenjevalne parametre. Ti so opredeljeni tudi v pravilniku o medu in so električna prevodnost, diastazno število, HMF snov in vsebnost vode. Slednja vpliva na obstojnost medu, več vode namreč omogoča razvoj kvasovk, zaradi česar je med lahko obstojen manj časa.

Manjša količina vode v medu iz Slovenije je ena glavnih prednosti slovenskega medu glede na tisti med, ki je uvožen od drugje.

Dejstvo je tudi, da največ potvorb medu prihaja na naš trg iz tujih trgov. Med analiziranimi vrstami medu je najvišjo oceno dosegel slovenski med z oznako višja kakovost, saj so pri tem medu tudi predpisani parametri strožji.

V prispevku navajajo tudi zanimivosti – namreč za en kilogram medu mora čebela obleteti 4 milijone cvetov in preleteti razdaljo, ki ustreza 4 dolžinam ekvatorja.

Poglejte prispevek:  24 ur inšpektor, 3. februar 2018

Pravilnik o medu


Sorodni članki

Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

Vsebina Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne…

Več...

Zakaj je med zdrav in zakaj je najbolj zdravo uživati slovenski med kontrolirane kakovosti

Med že od nekdaj velja za posebno darilo narave, o čemer pričajo tudi besede grškega matematika in misleca Pitagore: "Če ne bi dnevno užival medu, bi umrl štirideset let prej." To čudovito sladko živilo so že v starih civilizacijah uporabljali…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu.Med izdelujejo čebele, v naših krajih je…

Več...

Posadimo medovite rastline za skupno lepšo prihodnost

V soboto, 26. marca, na pobudo Čebelarske zveze Slovenije poteka »dan sajenja medovitih rastlin«. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin. Oglejte si video z navodili za sajenje medovitih rastlin ter si oglejte…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem