Kako veste, da jeste perutninsko meso 100-odstotno slovenskega porekla | Meso | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Kako veste, da jeste perutninsko meso 100-odstotno slovenskega porekla

Ko kupujete perutninsko meso, vedno izberite meso slovenskega porekla. Iskanje zares slovenskega lahko od vas zahteva določeno mero angažiranosti – vse podatke o poreklu morate poiskati na sledljivostni etiketi. Temu pa se lahko izognete: poiščite ali zahtevajte perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj vam le ta znak na hiter in enostaven način zagotavlja meso slovenskega o porekla.

Kupujte perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Sledljivostna etiketa (nalepka na izdelku) po veljavni zakonodaji navaja državo rojstva, vzreje in zakola (za vsak del procesa posebej) živali. Če je navedeno zgolj »poreklo« živali, to pomeni, da je bila žival v isti državi rojena, vzrejena in zaklana. Pri perutninskem mesu, označenem z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, pa ta na enostaven način zagotavlja, da kupujete meso, pridelano in predelano v Sloveniji in vam ni treba iskati informacije o poreklu na sledljivostni etiketi.

Zahteve o poreklu v nacionalni shemi »izbrana kakovost« so zagotovilo za slovensko poreklo

Vsi piščanci, ki jih vzrejajo rejci in predelujejo slovenski proizvajalci, vključeni v nacionalno shemo »izbrana kakovost«, so v Sloveniji izvaljeni, vzrejeni, zaklani in predelani pod pogoji sheme »izbrana kakovost«. Puranje meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, je pridobljeno od živali, ki so bile v Sloveniji vzrejene, zaklane in predelane pod pogoji sheme »izbrana kakovost«.

Zaradi strogih zahtev sheme »izbrana kakovost« ste lahko 100‑odstotno prepričani, da z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« nikoli ne bo označeno npr. meso piščancev, izvaljenih v Italiji ali vzrejenih na Madžarskem. Enako je tudi obratno – četudi gre morda za meso puranov, vzrejenih in zaklanih v Sloveniji, pakiranih pa na Hrvaškem, to meso zaradi zadnje faze (torej pakiranja v tujini) ne bo nikoli dobilo dovoljenja za uporabo znaka »izbrana kakovost – Slovenija«.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na pakiranem perutninskem mesu in v mesnici

Barvni znak »izbrana kakovost – Slovenija« mora biti dobro viden tako na embalaži pakiranega perutninskega mesa kot tudi v vitrini z nepakiranim mesom (poiščite ga na sledljivostni etiketi v vitrini) v mesnici ali delikatesi. Meso »izbrane kakovosti« mora biti na postrežnem mestu ločeno od konvencinalnega mesa. Kontrola porekla in z njo povezana sledljivost ter označevanje in ločevanje mesa »izbrane kakovosti« od ostalega mesa je eden ključnih delov sheme »izbrana kakovost« in je zato strogo kontroliran pri rejcih, odkupovalcih, predelovalcih in na prodajnih mestih.

Znak, ki zagotavlja, da ste izbrali kakovostno slovensko perutninsko meso

Sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in lahko ste prepričani, da:

  • ste izbrali perutninsko meso 100‑odstotno slovenskega porekla,
  • ste izbrali perutninsko meso višje kakovosti,
  • sta rejec in proizvajalec certificirana za shemo »izbrana kakovost« in zato tudi redno dodatno nadzorovana s strani neodvisnih certifikacijskih organov.

Da je meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zares višje kakovosti, govori tudi dejstvo, da se pri tem mesu lahko kot potrošnik prepričate, kako je bila žival krmljena. Specifikacija namreč natančno opredeljuje zahteve glede krme. Z vsemi zahtevami se lahko seznanite tudi sami, saj je specifikacija javni dokument, objavljen na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem