Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v Sloveniji, višjo kakovost mesa zaradi kakovostne krme in krajših transportnih poti, kar se redno (vsaj enkrat letno) kontrolira s strani certifikacijskih organov. Toda kako kot potrošniki vemo, da smo v trgovini zares kupili izdelek s certifikatom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z namenom, da razrešimo to uganko, smo se sprehodili po eni izmed trgovin in preverili sledljivost piščančjega in govejega mesa.

1. Meso, ki ima znak »izbrana kakovost – Slovenija«, lahko prepoznate že v vitrini mesnice. Znak je jasno naveden na etiketi, ki jo lahko vidite pred vsakim mesnim izdelkom.

Goveje meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” v trgovini.

Perutninsko meso z znakom “izbrana kakovost – Slovenija” v trgovini.

   

2. Tudi predpakirano meso mora imeti na embalaži na razvidnem mestu znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Ko vam trgovec v mesnici preda zapakirano meso, na nalepki tudi jasno vidite, da kupujete meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, označeno s kratico IK.

Oznaka “izbrana kakovost – Slovenija” na etiketi

4. Da kupujete meso »izbrana kakovost – Slovenija«, pa vam bo ne nazadnje potrdil tudi račun, na katerem mora biti poleg imena izdelka zapisana kratica IK.

Znak, da je artikel “izbrana kakovost – Slovenija”, na računu.

                                  

Videli smo, da je v trgovini precej lahko ugotoviti, kakšno meso kupujemo. Toda vsak mesni izdelek mora prestati najrazličnejše kontrole, preden ga lahko v trgovinah označijo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Kakšna je torej pot, ki jo mesni izdelki prehodijo od rejca do trgovine?

Vsi izdelki, označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, so podvrženi rednim notranjim in zunanjim kontrolam. Neodvisni certifikacijski organi enkrat letno obiščejo tako rejce kot predelovalne obrate in jim v primeru pozitivno opravljene kontrole izdajo certifikat, ki jim omogoča, da njihovi izdelki nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. »Namen certificiranja je, da zagotovimo sledljivost od rejca do končnega kupca. Vsi členi verige so tesno povezani in prav vsi morajo imeti certifikat “izbrana kakovost – Slovenija”,« pravi Marko Majer, vodja oddelka za certificiranje prehrambnih izdelkov družbe Bureau Veritas.

G. Marko Majer nam je zaupal tudi, na kakšen način kontrolirajo trgovce, da ne pride do mešanja mesa »izbrana kakovost – Slovenija« s tistim, ki ni certificirano: »Pri trgovcih vedno preverjamo sledljivost, ločevanje in označevanje. Začnemo pri vhodu mesa in mesnih proizvodov “izbrana kakovost – Slovenija”, kjer preverimo vhodno dokumentacijo, veljavne certifikate ter vnos podatkov v IT-sistem. Če v maloprodaji prodajajo nepredpakirano sveže meso “izbrana kakovost – Slovenija”, preverimo sistem ločevanja v vseh korakih (skladiščenje, morebitno dodelavo oz. predelavo ter prodajo na postrežnem mestu). Preverjamo tudi označevanje proizvodov, tako predpakiranih kot tudi nepredpakiranih, saj morajo vse maloprodajne enote, kjer se prodaja meso “izbrana kakovost – Slovenija”, imeti nameščeno tudi ustrezno oznako. Nato preverimo, ali so v IT-sistem maloprodaje vnesene dodatne identifikacijske številke za meso “izbrana kakovost – Slovenija”, pomembno pa je tudi, da je meso dodatno označeno na računih. Da pa potrdimo ustreznost izvedbe postopkov, preverimo tudi masno bilanco.«

Vsak predelovalni obrat ter obrat prodaje na drobno mora torej imeti sistem, ki zagotavlja povezavo med nabavo in prodajo mesa. Predelovalni obrati morajo obvezno evidentirati informacije o izvoru, ki jih nato posredujejo upravljavcem obratov v nadaljnjih stopnjah predelave mesa. Namen označevanja mesa je torej, da omogoča njegovo sledljivost po vseh fazah.

Koraki sledljivosti mesnih izdelkov od trgovine do rejca živali so torej naslednji:

  1. prevzemno mesto trgovine
  2. centralno skladišče trgovine
  3. prevoz iz predelovalnega obrata v centralno skladišče trgovine
  4. mesno predelovalni obrat
  5. zadruga
  6. rejec

Sledljivost mesa, označenega z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, je torej za potrošnika zelo enostavna. V trgovinah moramo biti torej le pozorni na ustrezno označbo, ki nam zagotavlja, da je bilo meso ustrezno kontrolirano oz. certificirano, to pa nam hkrati pove, da so bili vsi koraki sledljivosti od rejca s certifikatom pa vse do trgovine s certifikatom pod strogim nadzorom.


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Kakovost slovenskega mesa je rezultat strogih in rednih kontrol

Pogovarjali smo se predstavnikoma mesnopredelovalnih obratov, g. Markom Omanom iz podjetja Meso Kamnik d. d., ter z dr. Ano Penko, tehnologinjo v podjetju Pivka d. d. Razkrila sta nam, kako se slovensko meso odlikuje po svoji kakovosti, kateri faktorji prispevajo…

Več...

Zakaj kratek transport in kakovostna krma bistveno vplivata na kakovost mesa

Kakovost mesa je v veliki meri odvisna od mnogih dejavnikov, ki vplivajo tudi na vzrejo in počutje živali. Eden od bistvenih dejavnikov sta kakovostna krma ter količina stresa, ki jo žival prestane med transportom. O tem, kako način krmljenja in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem