Kako smo obeležili drugi svetovni dan čebel | Čebelarstvo, Čebele | Zgodbe o naši super hrani

Kako smo obeležili drugi svetovni dan čebel

Po tem, ko je na pobudo Slovenije 20. maj Organizacija združenih narodov razglasila za svetovni dan čebel, so se dogodki ob drugi obletnici vrstili po vsem svetu. Prepričani smo, da je prav vsak dogodek pripomogel k večji ozaveščenosti svetovnega prebivalstva, med odmevnejše pa zagotovo lahko štejemo izdajo priložnostnih znamk Pošte Združenih narodov, audienco pri Papežu v Vatikanu z darovanjem slovenskega panja in slovenskih matic v Sveto mesto, kot tudi prikaz trgovskih polic v svetu brez čebel. Preverili smo, kako je svetovni dan čebel odmeval v letu 2019.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč povzema, da smo z vzpostavitvijo svetovnega dneva čebel uspeli z osveščanjem o pomenu čebel in opraševalcev v svetu: »Svet se vsak dan bolj zaveda pomena čebel in ostalih opraševalcev. Veseli nas dejstvo, da je letos svetovni dan čebel obeležilo še mnogo več držav z neštetimi prireditvami. V Sloveniji so bili postavljeni številni učni čebelnjaki, čebelarske učne poti … skratka svetovni dan čebel je postalo gibanje in to ne samo za ta dan, temveč skozi celo leto«. In kaj šteje kot največji uspeh dosedanjih aktivnosti? »Da smo sprožili pravo gibanje za čebele in ostale opraševalce!«

Naše bralce, slovenske potrošnike opozarja še, da moramo ohraniti čebele in opraševalce, naj sadimo medovite rastline, uporabljajmo FFS v najmanjši možni meri in po navodilih proizvajalcev in se zavedamo, da brez čebel ne bo življenja!

Ste sami že razmišljali, da bi tudi kavi in čaju namesto sladkorja dodali med? 

Čebelarska zveza je že v lanskem letu k sodelovanju pri projektu “Pijmo kavo in čaj z medom” povabila številne institucije in posameznike po Sloveniji in kot je zaslediti na njihovi facebook strani, so deležni velikega odziva. V okviru svojih aktivnosti ČZS poudarja uporabo in pomen čebeljih pridelkov in izdelkov, ki jih porabniki vedno bolj cenijo. Zaradi vse hitrejšega in stresnega načina sodobnega življenja so primerna hrana za ljudi. Eden od načinov uporabe je lahko tudi, da sladkor v prehrani nadomestimo z bolj zdravim medom.

Projekt pijmo kavo in čaj z medom
Projekt pijmo kavo in čaj z medom

Kako smo obeležili že drugi svetovni dan čebel?

Dogajanje v letu 2019 se je odvijalo po celem svetu vse od Kitajske, Združenih držav Amerike, Rusije, Avstralije, Kanade, Argentine, Indije, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Hrvaške in seveda skoraj vsa Evropska unija, pa še bi lahko naštevali.

V okviru Svetovnega dne čebel je Slovenija Vatikanu podarila slovenski čebelnjak, Sveti oče pa je v dar od slovenskih čebelarjev prejel srebrnik 20 čebelc, slovenski med, penečo medico, zastavico Svetovni dan čebel in knjigo No bees, no life.

svetovni dan čebel vatikan
Papeževo posebno pozornost je pritegnila značka "Save the bees" na čebelarski obleki Petra Kozmusa, ki mu jo je velikodušno poklonil in pripel.
kava z medom
Kavo z medom so postregli tudi na veleposlaništvu Republike Slovenije pri Svetem sedežu v Vatikanu.

Praznovanje Svetovnega dneva čebel je Pošta Združenih narodov obeležila z izdajo treh priložnostnih poštnih znamk, ki prikazujejo čebele in cvetje, ter treh priložnostnih žigov. Znamke so 20. maja 2019 izdali v New Yorku, Ženevi in na Dunaju. Slovenska misija pri Združenih narodih pa je ob svetovnem dnevu čebel na sedežu ZN pripravila posebno slovesnost.

znamke čebel
Priložnostne znamke Pošte ZN: newyorška znamka s čebelo Cadeguala (diphaglossine čebele) in cvetom Corydalis flavula, ženevska znamka s čebelo Bombus (črmlj) in cvetom Lobelia cardinalis ter dunajska znamka s čebelo Melissodes (dolgoroga čebela) in cvetom Scutellaria lateriflora.

Panje s slovenskimi maticami so postavili na strehi Evropskega računskega sodišča po vzoru slovenskega Računskega sodišča.

Prav tako pa je, kot v panju, vršalo po Sloveniji. Čebelarska društva so ob drugem svetovnem dnevu čebele po Sloveniji pripravila dan odprtih vrat in tako tudi Čebelarska zveza Slovenije.

V Državnem zboru RS je potekala okrogla miza na temo čebel, na kateri so sodelovali državna sekretarka mag. Tanja Strniša, Marko Alauf, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, Gorazd Trušnovec, predsednik Društva Urbani čebelar, udeležila sta se je tudi predsednica švicarskega Nacionalnega sveta gospa Marina Carobbio Gusceti in s čebelarstvom povezan švicarski umetnik Marcus Imhoof, avtor knjige »Več kot med«, po k

ateri je bil posnet tudi dokumentarni film. Okroglo mizo je gostil predsednik DZ RS mag. Dejan Židan.

Okrogla miza na temo čebel
Okrogla miza v Državnem zboru Republike Slovenije

Kakšen bi bil svet brez čebel?

V sodelovanju z Rotaract Slovenia in agencijo New Moment Ljubljana, je Čebelarska zveza Slovenije v trgovini Planet Tuš, predstavila ravno to! S prodajnih polic so umaknili sadje in zelenjavo, ki jih oprašujejo čebele.

Poglejte video:

Številna veleposlaništva Republike Slovenije so pripravila svečane sprejeme. Udeležencem so predstavili prizadevanja Slovenije po razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Izpostavljali so pomen čebel in drugih opraševalcev, ki so poleg zagotavljanja prehranske varnosti in dinamičnega kmetijstva neprecenljivi tudi z okoljskega in gospodarskega vidika. Tako so v Teheranu gostili preko 300 visokih gostov. V prostorih avstralskega parlamenta je prisotne ob svetovnem dnevu čebel uvodoma nagovoril slovenski veleposlanik, ki je poudaril pomen čebel za prehransko varnost ter kot indikatorjev ravnovesja v ekosistemu. V Romuniji so pripravili razstavo v sodelovanju z romunsko Čebelarsko zvezo, dogajanje pa so pripravili tudi v Parizu in še mnogo kje.

Nagovor slovenskega veleposlanika v avstralskem parlamentu
Nagovor slovenskega veleposlanika v avstralskem parlamentu
Bukarešta
Bukarešta

Zanimivost:

Dijakinje Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani so razvile namizno družabno igro Beeznes, v kateri igralec postane lastnik čisto svojega čebelarstva. V igri mora skrbeti za svoje čebele, najemati delavce in kupovati stroje. Ob tem se mora tudi odzivati na vreme in razvijati svojo blagovno znamko ter spremljati razmere na trgu.

igra-cebele-beeznes

Preberite tudi:

 


Sorodni članki

Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline

Pomlad je pravi čas, da krepimo svoje zdravje s številnimi čebeljimi izdelki, z žličko medu na dan in včasih še s propolisom. Za večjo odpornost zaužijemo tudi matični mleček. Vse to so čebelji pridelki, za katere so preko leta pridno…

Več...

Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

Vsebina Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne…

Več...

Četrti svetovni dan čebel spodbuja graditev novih temeljev

Danes po vsem svetu četrtič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Ključno sporočilo letošnjega dne povzema slogan Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele, skladno s tem pa potekajo tudi različne…

Več...

Slovenski in hrvaški čebelarji skupaj za zaščito živila »Istrski med/Istarski med«

Slovenski čebelarji iz Obalno čebelarskega društva Koper so skupaj s hrvaškimi čebelarji iz Istre pripravili vlogo za zaščito medu z imenom Istrski med/Istarski med. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ga je prehodno nacionalno zaščitilo z zaščiteno označbo porekla.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem