Kako se pri nas zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa

Ne sme nam biti vseeno, kakšno hrano jemo. Zase in za svoje najbližje želimo le hrano najvišje kakovosti, lokalnega porekla, pridelano na naravi čim bolj prijazen način. Višjo kakovost in slovensko poreklo perutninskega (piščančjega in puranjega) mesa nam zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Kako pa se zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa v Sloveniji?

Varnost svežega perutninskega mesa se zagotavlja s sistemom HACCP, kjer se kontrolirajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil. Tako se preprečijo morebitna mikrobiološka, fizikalna ali kemijska tveganja.

Strog sistem sledljivosti omogoča poznavanje porekla mesa

Ste vedeli, da je za vsak kos mesa v predelovalnem obratu mogoče preveriti njegovo poreklo? To zagotavlja sistem sledljivosti, ki mora biti vzpostavljen na vseh stopnjah proizvodnega procesa. Sledljivost se ugotavlja na podlagi enotne serijske številke (lot) skozi celoten proizvodni postopek posamezne proizvodne serije. Zagotavljanje sledljivosti je pri mesu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« še dodatno kontrolirana in dokumentirana na vseh stopnjah prireje in predelave mesa:

  • ob vhlevitvi živali, torej pri rejcu,
  • pri prevzemu s kmetije in odpremi v zakol,
  • ob sprejemu v zakol,
  • v celotnem predelovalnem procesu, preko vseh faz do končnega izdelka, ki je označen z deklaracijsko etiketo in znakom »izbrana kakovost – Slovenija«,
  • pri trgovcu (v trgovini – na postrežnem mestu).

Slovensko perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku na enostaven in jasen način zagotavlja, da so bile vse proizvodne faze izvedene v Sloveniji. Predpisan sistem označevanja pa omogoča, da se perutninsko meso iz sheme »Izbrana kakovost« na nobeni stopnji proizvodnega procesa ne more pomešati s perutninskim mesom, ki ni vključeno v shemo »Izbrana kakovost«.

Povedano na kratko, izberite varno in kakovostno slovensko perutninsko meso, ki je označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Poreklo, znano vse do hleva

Meso piščancev in puranov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ima na deklaraciji navedeno celo ime rejca in njegov naslov. Zato vedno izberite perutninsko meso »izbrane kakovosti« in si zagotovite 100‑odstotno varno slovensko meso višje kakovosti.

Kako se pri nas zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa
2.3 (45%) št. ocen: 4


Sorodni članki

Panirani puranji zrezki s tatarsko omako - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Puran z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je preverjeno slovenskega porekla in višje kakovosti! Pripravite ocvrtega z domačo tatarsko omako. Odlična jed za vse priložnosti! https://www.youtube.com/watch?v=asjD7oAuzhE

Več...

Pečen piščanec z zelišči in zelenjavo - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Piščanec z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je preverjeno slovenskega porekla in višje kakovosti! Pripravite ga z domačo zeliščno »marinado« in se prepričajte, da je zares najboljši. Poglejte tudi poučno infografiko o različnih kosih perutnine…

Več...

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Kako pripraviti piščančje ražnjiče, da ne bodo vsakič enaki? Poskusite recept z meto in limono, ki bosta tej priljubljeni jedi dali novo svežino. Izberite piščančje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je preverjeno…

Več...

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla.Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija«Zakaj je perutninsko meso z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem