Kako se pri nas zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa

Ne sme nam biti vseeno, kakšno hrano jemo. Zase in za svoje najbližje želimo le hrano najvišje kakovosti, lokalnega porekla, pridelano na naravi čim bolj prijazen način. Višjo kakovost in slovensko poreklo perutninskega (piščančjega in puranjega) mesa nam zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Kako pa se zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa v Sloveniji?

Varnost svežega perutninskega mesa se zagotavlja s sistemom HACCP, kjer se kontrolirajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil. Tako se preprečijo morebitna mikrobiološka, fizikalna ali kemijska tveganja.

Strog sistem sledljivosti omogoča poznavanje porekla mesa

Ste vedeli, da je za vsak kos mesa v predelovalnem obratu mogoče preveriti njegovo poreklo? To zagotavlja sistem sledljivosti, ki mora biti vzpostavljen na vseh stopnjah proizvodnega procesa. Sledljivost se ugotavlja na podlagi enotne serijske številke (lot) skozi celoten proizvodni postopek posamezne proizvodne serije. Zagotavljanje sledljivosti je pri mesu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« še dodatno kontrolirana in dokumentirana na vseh stopnjah prireje in predelave mesa:

  • ob vhlevitvi živali, torej pri rejcu,
  • pri prevzemu s kmetije in odpremi v zakol,
  • ob sprejemu v zakol,
  • v celotnem predelovalnem procesu, preko vseh faz do končnega izdelka, ki je označen z deklaracijsko etiketo in znakom »izbrana kakovost – Slovenija«,
  • pri trgovcu (v trgovini – na postrežnem mestu).

Slovensko perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku na enostaven in jasen način zagotavlja, da so bile vse proizvodne faze izvedene v Sloveniji. Predpisan sistem označevanja pa omogoča, da se perutninsko meso iz sheme »Izbrana kakovost« na nobeni stopnji proizvodnega procesa ne more pomešati s perutninskim mesom, ki ni vključeno v shemo »Izbrana kakovost«.

Povedano na kratko, izberite varno in kakovostno slovensko perutninsko meso, ki je označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Poreklo, znano vse do hleva

Meso piščancev in puranov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ima na deklaraciji navedeno celo ime rejca in njegov naslov. Zato vedno izberite perutninsko meso »izbrane kakovosti« in si zagotovite 100‑odstotno varno slovensko meso višje kakovosti.

Kako se pri nas zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa
2.8 (56%) št. ocen: 5


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim…

Več...

Infografika: oznake na predpakiranem perutninskem mesu

Verjetno ste že opazili, da je slovensko predpakirano perutninsko in puranje meso, ki ga kupite v trgovini, opremljeno s precej oznakami. Veste, kaj pomenijo? Veste, kateri podatki morajo bitu obvezno navedeni, katere pa proizvajalci dodajo prostovoljno? Oglejte si v spodnji…

Več...

Pivka perutninarstvo oživila obrat nekdanje družbe MIP v Novi Gorici

Konec oktobra je Pivka perutninarstvo d. d. v Kronberku otvorila prenovljene prostore nekdanje družbe MIP, kar je za družbo pomembna pridobitev. Na novo lokacijo so preselili celoten oddelek predelave perutninskega mesa z letno proizvodnjo tri tisoč ton barjenih izdelkov. Celotna…

Več...

Kako veste, da jeste perutninsko meso 100-odstotno slovenskega porekla

Ko kupujete perutninsko meso, vedno izberite meso slovenskega porekla. Iskanje zares slovenskega lahko od vas zahteva določeno mero angažiranosti – vse podatke o poreklu morate poiskati na sledljivostni etiketi. Temu pa se lahko izognete: poiščite ali zahtevajte perutninsko meso z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem