Kako se pri nas zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa | Meso | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

Kako se pri nas zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa

Ne sme nam biti vseeno, kakšno hrano jemo. Zase in za svoje najbližje želimo le hrano najvišje kakovosti, lokalnega porekla, pridelano na naravi čim bolj prijazen način. Višjo kakovost in slovensko poreklo perutninskega (piščančjega in puranjega) mesa nam zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Kako pa se zagotavlja varnost in sledljivost perutninskega mesa v Sloveniji?

Varnost svežega perutninskega mesa se zagotavlja s sistemom HACCP, kjer se kontrolirajo vsa tveganja, ki bi lahko vplivala na varnost živil. Tako se preprečijo morebitna mikrobiološka, fizikalna ali kemijska tveganja.

Strog sistem sledljivosti omogoča poznavanje porekla mesa

Ste vedeli, da je za vsak kos mesa v predelovalnem obratu mogoče preveriti njegovo poreklo? To zagotavlja sistem sledljivosti, ki mora biti vzpostavljen na vseh stopnjah proizvodnega procesa. Sledljivost se ugotavlja na podlagi enotne serijske številke (lot) skozi celoten proizvodni postopek posamezne proizvodne serije. Zagotavljanje sledljivosti je pri mesu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« še dodatno kontrolirana in dokumentirana na vseh stopnjah prireje in predelave mesa:

  • ob vhlevitvi živali, torej pri rejcu,
  • pri prevzemu s kmetije in odpremi v zakol,
  • ob sprejemu v zakol,
  • v celotnem predelovalnem procesu, preko vseh faz do končnega izdelka, ki je označen z deklaracijsko etiketo in znakom »izbrana kakovost – Slovenija«,
  • pri trgovcu (v trgovini – na postrežnem mestu).

Slovensko perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku na enostaven in jasen način zagotavlja, da so bile vse proizvodne faze izvedene v Sloveniji. Predpisan sistem označevanja pa omogoča, da se perutninsko meso iz sheme »Izbrana kakovost« na nobeni stopnji proizvodnega procesa ne more pomešati s perutninskim mesom, ki ni vključeno v shemo »Izbrana kakovost«.

Povedano na kratko, izberite varno in kakovostno slovensko perutninsko meso, ki je označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Poreklo, znano vse do hleva

Meso piščancev in puranov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ima na deklaraciji navedeno celo ime rejca in njegov naslov. Zato vedno izberite perutninsko meso »izbrane kakovosti« in si zagotovite 100‑odstotno varno slovensko meso višje kakovosti.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem