Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Kako se prepričati, da je govedina na vašem krožniku zares slovenska in višje kakovosti

Poznavanje porekla govejega mesa je vaša potrošniška pravica, ki vam jo zagotavlja zakonodaja. A v praksi obstaja ogromno različnih oznak, ki zagotavljajo »slovensko«, žal pa je tako lahko označen tudi izdelek, ki je bil v Sloveniji samo pakiran, osnovna surovina pa je bila lahko proizvedena drugje. Kako se torej lahko prepričamo, da kupujemo goveje meso, ki je bilo v Sloveniji vzrejeno, predelano in pakirano?

Poiščite znak »izbrana kakovost – Slovenija«

Ko kupujete goveje meso, vedno sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta znak vam 100‑odstotno zagotavlja, da je bilo goveje meso pridobljeno od v Sloveniji vzrejenih, zaklanih in predelanih živali.

Nacionalni znak, ki zagotavlja poreklo osnovne surovine

Vsak dobavitelj mesa mora namreč na deklaraciji potrošniku zagotoviti informacijo o poreklu živali, iz katere je pridobljeno goveje meso. Na etiketi proizvoda mora biti tako jasno navedena država, v kateri se je žival rodila, država, v kateri je bila žival vzrejena, in država, v kateri je bila žival zaklana. Če pa je bila žival rojena, vzrejena in zaklana v isti državi, se lahko vse skupaj navaja z izrazom poreklo in navedbo države (torej ime države članice ali tretje države, v kateri je bila žival rojena, vzrejena in zaklana).

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« pa je edini nacionalni znak, ki na enostaven in hiter način potrošniku zagotavlja, da je govedina s tem znakom vzrejena, zaklana in predelava v Sloveniji.

Tega znaka na primer ne more dobiti izdelek iz govejega mesa, če je bilo govedo vzrejeno v Avstriji – četudi je bila žival zaklana v Sloveniji oz. meso predelano v obratu slovenskega proizvajalca. In obratno, z nacionalnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se ne more kititi izdelek iz govejega mesa, če je bila žival vzrejena v Sloveniji, meso pa pakirano nekje v tujini in pripeljano nazaj k nam. V shemo »Izbrana kakovost« je mogoče vključiti zgolj meso živali, ki so bile v Sloveniji vzrejene, zaklane, predelane in pakirane pod pogoji za »izbrano kakovost – Slovenija«.

Kje pa je znak »izbrana kakovost – Slovenija« v mesnici in na pakiranem mesu

Znak poiščite tako na pakiranih izdelkih kot tudi v mesnici oz. delikatesi. Rjavo-zeleni znak je dobro viden. Predpakirano meso nosi znak na embalaži, sveže meso izbrane kakovosti pa je na postrežnem mestu ločeno od ostalega mesa, znak pa mora biti dobro viden na etiketi v vitrini. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam olajša nakup, saj gre za verodostojno in zaupanja vredno informacijo o slovenskem poreklu in višji kakovosti.

Kontrolirana višja kakovost

Goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« vam torej zagotavlja 100‑odstotno slovensko vzrejo živali pod pogoji sheme »Izbrana kakovost«, predelavo v certificiranem obratu slovenskega proizvajalca in višjo kakovost. Poleg tega zagotavlja tudi dodatne kontrole, ki preverjajo vse od rejčevega upoštevanja dodatnih zahtev sheme »Izbrana kakovost« glede krme govejih živali do ustreznega označevanja mesa v obratih. Ključen del sheme pa je tudi kontrola porekla (tj. sledljivosti surovine, ločevanja in označevanja) tako pri rejcih kot predelovalcih. Zato ste lahko prepričani, da ste kupili zares kakovostno slovensko meso, predelano v certificiranem obratu slovenskega proizvajalca. A le, če to nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«.


Sorodni članki

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla. Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija« Zakaj je perutninsko…

Več...

Otroci, ženske in športniki morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Zelo pomembno je, da s prehrano v telo vnašamo tudi dovolj železa. Posledice pomanjkanja železa se kažejo v zmanjšanju fizičnih in intelektualnih sposobnosti, poslabšanju splošnega počutja, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do slabokrvnosti. Poskrbimo, da izbiramo živila, ki…

Več...

Nojevo meso slovenskega porekla

Nojevo meso živali, ki so zvaljene in vzrejene v Sloveniji je svojevrstna kulinarična posebnost. Njegov okus je unikaten in spominja na govedino angus ali na divjačino. Je tudi bogat vir beljakovin in železa. Nojeva jajca so zanimiv presežek v več…

Več...

Slovenci bi morali še bolj posegati po naši kakovostni hrani

INTERVJU - Ivan Drev, direktor KZ Šaleška dolinaZačetki vaše ekološke zgodbe segajo v leto 2009. Nam lahko poveste, kako ste začeli, v čem ste bili takrat prvi in kje ste danes?Začeli smo leta 2009 z idejnimi zasnovami in oblikovanjem marketinškega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem