Kako se prepričati, da je govedina na vašem krožniku zares slovenska in višje kakovosti

Poznavanje porekla govejega mesa je vaša potrošniška pravica, ki vam jo zagotavlja zakonodaja. A v praksi obstaja ogromno različnih oznak, ki zagotavljajo »slovensko«, žal pa je tako lahko označen tudi izdelek, ki je bil v Sloveniji samo pakiran, osnovna surovina pa je bila lahko proizvedena drugje. Kako se torej lahko prepričamo, da kupujemo goveje meso, ki je bilo v Sloveniji vzrejeno, predelano in pakirano?

Poiščite znak »izbrana kakovost – Slovenija«

Ko kupujete goveje meso, vedno sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta znak vam 100‑odstotno zagotavlja, da je bilo goveje meso pridobljeno od v Sloveniji vzrejenih, zaklanih in predelanih živali.

Nacionalni znak, ki zagotavlja poreklo osnovne surovine

Vsak dobavitelj mesa mora namreč na deklaraciji potrošniku zagotoviti informacijo o poreklu živali, iz katere je pridobljeno goveje meso. Na etiketi proizvoda mora biti tako jasno navedena država, v kateri se je žival rodila, država, v kateri je bila žival vzrejena, in država, v kateri je bila žival zaklana. Če pa je bila žival rojena, vzrejena in zaklana v isti državi, se lahko vse skupaj navaja z izrazom poreklo in navedbo države (torej ime države članice ali tretje države, v kateri je bila žival rojena, vzrejena in zaklana).

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« pa je edini nacionalni znak, ki na enostaven in hiter način potrošniku zagotavlja, da je govedina s tem znakom vzrejena, zaklana in predelava v Sloveniji.

Tega znaka na primer ne more dobiti izdelek iz govejega mesa, če je bilo govedo vzrejeno v Avstriji – četudi je bila žival zaklana v Sloveniji oz. meso predelano v obratu slovenskega proizvajalca. In obratno, z nacionalnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se ne more kititi izdelek iz govejega mesa, če je bila žival vzrejena v Sloveniji, meso pa pakirano nekje v tujini in pripeljano nazaj k nam. V shemo »Izbrana kakovost« je mogoče vključiti zgolj meso živali, ki so bile v Sloveniji vzrejene, zaklane, predelane in pakirane pod pogoji za »izbrano kakovost – Slovenija«.

Kje pa je znak »izbrana kakovost – Slovenija« v mesnici in na pakiranem mesu

Znak poiščite tako na pakiranih izdelkih kot tudi v mesnici oz. delikatesi. Rjavo-zeleni znak je dobro viden. Predpakirano meso nosi znak na embalaži, sveže meso izbrane kakovosti pa je na postrežnem mestu ločeno od ostalega mesa, znak pa mora biti dobro viden na etiketi v vitrini. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam olajša nakup, saj gre za verodostojno in zaupanja vredno informacijo o slovenskem poreklu in višji kakovosti.

Kontrolirana višja kakovost

Goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« vam torej zagotavlja 100‑odstotno slovensko vzrejo živali pod pogoji sheme »Izbrana kakovost«, predelavo v certificiranem obratu slovenskega proizvajalca in višjo kakovost. Poleg tega zagotavlja tudi dodatne kontrole, ki preverjajo vse od rejčevega upoštevanja dodatnih zahtev sheme »Izbrana kakovost« glede krme govejih živali do ustreznega označevanja mesa v obratih. Ključen del sheme pa je tudi kontrola porekla (tj. sledljivosti surovine, ločevanja in označevanja) tako pri rejcih kot predelovalcih. Zato ste lahko prepričani, da ste kupili zares kakovostno slovensko meso, predelano v certificiranem obratu slovenskega proizvajalca. A le, če to nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«.


Sorodni članki

Otroci, ženske in športniki morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Zelo pomembno je, da s prehrano v telo vnašamo tudi dovolj železa. Posledice pomanjkanja železa se kažejo v zmanjšanju fizičnih in intelektualnih sposobnosti, poslabšanju splošnega počutja, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do slabokrvnosti. Poskrbimo, da izbiramo živila, ki…

Več...

Kako izbrati pravo meso

Prihaja čas piknikov, ko je meso osrednja hrana na krožnikih, zato je v tem času še posebej pomembno, da smo pozorni, kakšno meso izberemo. Ni vsako meso kakovostno. Ko kupujete meso, bodite pozorni, od kje izhaja in kako je bila…

Več...

[VIDEO] Kako izbrati najboljšo perutnino?

CustomGrill v svoji kuhinji in na delavnicah uporablja samo najbolj kakovostno perutnino. Uganete, katero? https://youtu.be/P1uTsTZhwaU

Več...

[VIDEO] Kako pravilno pripravite perutnino?

Imate radi piščanca? Kako ga najpogosteje pripravite? Pa veste, da se je priprave svetlih kosov potrebno lotiti drugače, kot rdečih? Poglejte, kaj svetuje CustomGrill! https://youtu.be/i_Vl4ZZhFY4

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem