Kako se moramo obnašati, da ne bi prenašali okužbe preko nakupljenih živil iz trgovine | COVID 19 | Prehranski nasveti

Kako se moramo obnašati, da ne bi prenašali okužbe preko nakupljenih živil iz trgovine

Pri nakupovanju živil ter rokovanju z njimi, ko jih prinesemo iz trgovine, moramo pomisliti na vse možne poti prenosa klic. Nujno je pravilno ukrepati, preden jih zložimo v omaro ali hladilnik. Ta živila so bila prej na policah trgovin in ne vemo, kaj je zaradi rokovanja ostalo na njih. Prenos virusa je namreč mogoč preko površin, torej tudi preko embalaže in nenazadnje sadja in zelenjave.

Pravila odgovornega nakupovanja

  • V trgovino gremo z nakupovalnim seznamom, da se tam lahko zadržimo čim krajši čas.
  • Nakupovalni voziček po možnosti primemo z rokavicami.
  • Držimo varnostno razdaljo do ostalih kupcev in do prodajalcev.
  • Ne otipavamo blaga vse povprek, pač pa primemo samo to, kar nameravamo kupiti.
  • Nakup sadja in zelenjave opravimo z rokavicami, ki jih najdemo na oddelku s sadjem in zelenjavo. Primemo samo tisto zelenjavo in sadje, ki ga bomo kupili. Rokavice po uporabi odvržemo.
  • Na oddelku s kruhom si nadenemo nove rokavice in jih po uporabi odvržemo.
  • Na delikatesi držimo varnostno razdaljo do kupca pred sabo. Izdelek pa vzamemo s pulta. Ne dotikamo se prodajalke.
  • Na blagajni držimo varnostno razdaljo do prejšnjega kupca in tudi do blagajničarke. Izdelke pospravimo v vrečko in po možnosti plačamo s kartico.
  • Vrečko položimo v prtljažnik, in ne na sedež.

Kako ravnamo z živili po prihodu domov?

  • Vrečko z nakupljenimi živili odložimo v hodniku.
  • Vrata zapremo s komolcem in se sezujemo ter odložimo plašč.
  • Vrečko prinesemo v kuhinjo ter si temeljito operemo roke.
  • Vse izdelke zložimo na pralni kuhinjski pult.
  • Tisto količino pakiranih živil (na primer moka, sladkor, kaše in podobno), ki je ne bomo takoj uporabili, preložimo in shranimo na posebno mesto, povsem ločeno od ostalega.
  • Pakirana živila, ki jih bomo v kratkem potrebovali, prestavimo v drugo embalažo, na primer pretresemo v čiste steklene kozarce, pri čemer moramo paziti, da živila ne okužimo. Originalno embalažo odstranimo v koš za odpadke in roke umijemo.
  • Embalaže pakiranih izdelkov, ki so pralne (na primer tetrapak, plastični lončki, stekleni kozarci, folije), speremo s toplo vodo in čistilom za posodo ali obrišemo z razkužilnim robčkom.
  • Obvezno s toplo vodo operemo tudi sadje in zelenjavo, tudi tisto, ki jo bomo kasneje olupili, saj lahko sicer z rokami ob lupljenju na živilo prenesemo klice, ki so se nahajale na olupku. 
  • Izdelke dobro obrišemo, osušimo in shranimo na ustrezno mesto.
  • Kruh preložimo v posebno embalažo. Trgovinsko embalažo zavržemo.
  • Nakupovalno vrečko pospravimo na posebno mesto, nedosegljivo otrokom.
  • Temeljito očistimo pult, na katerega smo prej zlagali živila. Nato si še enkrat temeljito operemo roke.

(Povzeto po: Prispevek RTV SLO in mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh., MedOverNet)

kako ravnati s hrano iz trgovine navodila

Sorodni članki

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19. Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem