Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Kako ravnati s hrano iz trgovine v času pandemije

V teh dneh, ko veljajo posebni ukrepi praktično na vseh področjih našega življenja, je še posebej pomembno odgovorno in pravilno ravnanje s kupljeno hrano po tem, ko jo prinesemo iz trgovine. Pri rokovanju s hrano oziroma živili, ki jih kupimo v trgovini, vzdržujmo VISOKO STOPNJO HIGIENE in sledimo petim korakom.

Pet korakov po prihodu iz trgovine

Po prihodu iz trgovine je pomembno, da upoštevamo vseh pet korakov:

 1. Ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, odložimo v predprostoru vrečko, ki smo jo prinesli iz trgovine.
 2. Nato si v kopalnici skrbno umijemo roke z milom ter si jih razkužimo.
 3. Vrnemo se v predprostor po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje previdno zložimo nakupljena živila.
 4. Vrečko odnesemo nazaj v predprostor.
 5. Ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

V trgovino le, ko je res nujno

Splošna priporočila glede obiska trgovin za zmanjšanje možnosti stikov in posledično preprečevanje okužbe s koronavirusom. 

 1. V trgovino gremo, ko je res nujno.
 2. Nakup naj opravi en član družine
 3. V trgovini se dotikamo samo tistih živil, ki jih nameravamo kupiti.

Priporočeno je uporabljati tudi druge kanale nakupa, kot je na primer spletna prodaja. Proučimo možnost, da nakup in dostavo hrane namesto nas opravi nekdo drug.

Hrane je dovolj

“Ponovno poudarjamo, da zalog v prehrani ne primanjkuje, so pa lahko najbolj ranljive skupine – to so starejši prebivalci – kljub temu v težavah, zato jim skušajmo pomagati in namesto njih opravimo nakup na varen način. Bodimo solidarni!,” sporoča ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec.

Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe: (vir: NIJZ)

 1. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. 
 3. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. 
 4. Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 5. Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 6. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 7. Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. 
 8. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Nakup lokalne hrane je manj tvegan

Ne pozabimo, da je zaradi kratkih dobavnih poti lokalna hrana bolj kakovostna. V trgovini, če je le možno, izbirajmo tisto hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in poznamo njen izvor. Nakup lokalne hrane v času virusnih obolenj omogoča višjo stopnjo varnosti, saj je manj posrednikov pri rokovanju z živili. S tem prispevamo k preprečevanju širjenja okužbe. Med daljšim transportom pa so živila lahko izpostavljena več dejavnikom tveganja.  

Slovenski kmetje in živilska industrija se v teh dneh trudijo zagotoviti čim več slovenske hrane. Poiščite jo na policah trgovin ali preko spleta.


Sorodni članki

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...

Humanitarne organizacije in trgovci na pomoč z razdeljevanjem hrane

V času izrednih razmer zaradi epidemije COVID-19, ko smo se morali praktično čez noč soočiti in sprijazniti z novim načinom življenja, je požrtvovalno in nesebično delo humanitarnih organizacij za marsikatero družino pomenilo svetlo luč na koncu tunela. Marsikomu so s…

Več...

Kmetije z lokalno ponudbo hrane v naši okolici

Neverjetno, kako znamo Slovenci stopiti skupaj. Pobudi, da se prehranjujemo zdravo, z lokalno hrano od lokalnih proizvajalcev, se pridružujejo različne organizacije. Lokalno pridelana sveža hrana slovenskih proizvajalcev je zdaj bolj kot kadarkoli pojem zdravega prehranjevanja, ki nam v borbi proti…

Več...

Vrtičkanje v času krize

Zaradi nekaterih omejevalnih ukrepov, ki so jih v smeri omejevanja širjenja epidemije COVID19 sprejele mnoge države, se bodo cene hrane in živil v prihodnje zelo verjetno začele višati. Podobno se je zgodilo tudi v času zadnje globalne gospodarske krize leta…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem