Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
POMEMBNO OBVESTILO - PRELOŽITEV ROKA PLAČILA PO ODLOČBAH za promocijo SADJA. Preberite tukaj >

Kako ravnati s hrano iz trgovine v času pandemije

V teh dneh, ko veljajo posebni ukrepi praktično na vseh področjih našega življenja, je še posebej pomembno odgovorno in pravilno ravnanje s kupljeno hrano po tem, ko jo prinesemo iz trgovine. Pri rokovanju s hrano oziroma živili, ki jih kupimo v trgovini, vzdržujmo VISOKO STOPNJO HIGIENE in sledimo petim korakom.

Pet korakov po prihodu iz trgovine

Po prihodu iz trgovine je pomembno, da upoštevamo vseh pet korakov:

 1. Ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, odložimo v predprostoru vrečko, ki smo jo prinesli iz trgovine.
 2. Nato si v kopalnici skrbno umijemo roke z milom ter si jih razkužimo.
 3. Vrnemo se v predprostor po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje previdno zložimo nakupljena živila.
 4. Vrečko odnesemo nazaj v predprostor.
 5. Ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

V trgovino le, ko je res nujno

Splošna priporočila glede obiska trgovin za zmanjšanje možnosti stikov in posledično preprečevanje okužbe s koronavirusom. 

 1. V trgovino gremo, ko je res nujno.
 2. Nakup naj opravi en član družine
 3. V trgovini se dotikamo samo tistih živil, ki jih nameravamo kupiti.

Priporočeno je uporabljati tudi druge kanale nakupa, kot je na primer spletna prodaja. Proučimo možnost, da nakup in dostavo hrane namesto nas opravi nekdo drug.

Hrane je dovolj

“Ponovno poudarjamo, da zalog v prehrani ne primanjkuje, so pa lahko najbolj ranljive skupine – to so starejši prebivalci – kljub temu v težavah, zato jim skušajmo pomagati in namesto njih opravimo nakup na varen način. Bodimo solidarni!,” sporoča ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec.

Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe: (vir: NIJZ)

 1. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. 
 3. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. 
 4. Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 5. Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 6. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 7. Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. 
 8. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Nakup lokalne hrane je manj tvegan

Ne pozabimo, da je zaradi kratkih dobavnih poti lokalna hrana bolj kakovostna. V trgovini, če je le možno, izbirajmo tisto hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in poznamo njen izvor. Nakup lokalne hrane v času virusnih obolenj omogoča višjo stopnjo varnosti, saj je manj posrednikov pri rokovanju z živili. S tem prispevamo k preprečevanju širjenja okužbe. Med daljšim transportom pa so živila lahko izpostavljena več dejavnikom tveganja.  

Slovenski kmetje in živilska industrija se v teh dneh trudijo zagotoviti čim več slovenske hrane. Poiščite jo na policah trgovin ali preko spleta.


Sorodni članki

Kako se moramo obnašati, da ne bi prenašali okužbe preko nakupljenih živil iz trgovine

Pri nakupovanju živil ter rokovanju z njimi, ko jih prinesemo iz trgovine, moramo pomisliti na vse možne poti prenosa klic. Nujno je pravilno ukrepati, preden jih zložimo v omaro ali hladilnik. Ta živila so bila prej na policah trgovin in…

Več...

Visoka stopnja higiene je nujna

Kislo zelje utrjuje našo moč

Smo v času, ko je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski…

Več...

Sezonsko lokalno sadje je vedno tu za nas

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem