Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako pripraviti domači jogurt ali skuto?

Iz kakovostnega slovenskega mleka lahko kar sami doma pripravite odličen jogurt ali skuto. Tako lahko uživate v pristnem okusu ter izdelkih popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.

Priporočamo vam, da za pripravo izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, ki ga lahko dobite pri najbližjem kmetu. Pomagate si lahko z našim zemljevidom ponudnikov lokalne hrane.

Recept za slasten domači jogurt

Jogurt v kozarcu

Okusen domači jogurt lahko brez posebnih pripomočkov pripravite kar v domači kuhinji. Priprava je enostavna, saj potrebujete le 1,5 litra čim bolj neobdelanega kravjega mleka ter 1 lonček navadnega jogurta iz trgovine – priporočamo, da izberete jogurt z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Mleko segrejete skoraj do vretja, nato pa počakate, da se ohladi na približno 45 stopinj Celzija. Ko doseže to temperaturo, vanj vmešate en lonček navadnega jogurta ter vsebino dobro premešate. Mešanico pretočite v kozarčke za vlaganje, jih pokrijte in ovijte v toplo brisačo. Pustite jih na pultu približno en dan ter jih med tem ne mešajte in ne premikajte. Nato jogurt prestavite v hladilnik in ga zaužijte v približno 5 dneh.

Izdelate lahko tudi sadno različico

Če želite izdelati okusen sadni jogurt, lahko vanj narežete koščke svežega sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in ga sladite z medom. V jogurt se odlično poda tudi okusna domača marmelada.

Recept za domačo skuto

Skuta v sklečki

Za pripravo domače skute potrebujete 2 litra kakovostnega kravjega mleka in 0,5 dl domačega jabolčnega kisa. Mleko začnete kuhati ter tik preden zavre vanj počasi vlijete jabolčni kis. Čim prej ugasnete ogenj (pred vretjem) ter mešate. Mleko se začne počasi sprijemati v grudice, na vrhu pa ostane mlečna voda. Na sobni temperaturi pustite počivati približno 4 ure, nato dobro precedite s cedilom in skuto pretlačite. Pred postrežbo lahko skuti za še bolj osvežilen okus dodate sveže sadje.

Preberi več:


Sorodni članki

Zakaj je mleko popolno živilo in koliko na dan ga je ravno prav?

Mleko zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi, zato ni slučaj, da mu strokovnjaki pravijo tudi popolno živilo. Je predvsem naravni vir kakovostnih beljakovin in dobro izkoristljivega kalcija, vsebuje pa tudi mnoge druge pomembne snovi, prisotne v idealni kombinaciji.Pomemben vir beljakovinMleko je…

Več...

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Sledljivost vseh…

Več...

Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo, rejo, predelavo oziroma kakovost osnovnih…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsi vemo, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob, zato že otrokom dajemo mleko in mlečne izdelke. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem in kaj se zgodi, če naše telo ne razpolaga…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem