Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako pripraviti domači jogurt ali skuto?

Iz kakovostnega slovenskega mleka lahko kar sami doma pripravite odličen jogurt ali skuto. Tako lahko uživate v pristnem okusu ter izdelkih popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.

Priporočamo vam, da za pripravo izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, ki ga lahko dobite pri najbližjem kmetu. Pomagate si lahko z našim zemljevidom ponudnikov lokalne hrane.

Recept za slasten domači jogurt

Jogurt v kozarcu

Okusen domači jogurt lahko brez posebnih pripomočkov pripravite kar v domači kuhinji. Priprava je enostavna, saj potrebujete le 1,5 litra čim bolj neobdelanega kravjega mleka ter 1 lonček navadnega jogurta iz trgovine – priporočamo, da izberete jogurt z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Mleko segrejete skoraj do vretja, nato pa počakate, da se ohladi na približno 45 stopinj Celzija. Ko doseže to temperaturo, vanj vmešate en lonček navadnega jogurta ter vsebino dobro premešate. Mešanico pretočite v kozarčke za vlaganje, jih pokrijte in ovijte v toplo brisačo. Pustite jih na pultu približno en dan ter jih med tem ne mešajte in ne premikajte. Nato jogurt prestavite v hladilnik in ga zaužijte v približno 5 dneh.

Izdelate lahko tudi sadno različico

Če želite izdelati okusen sadni jogurt, lahko vanj narežete koščke svežega sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in ga sladite z medom. V jogurt se odlično poda tudi okusna domača marmelada.

Recept za domačo skuto

Skuta v sklečki

Za pripravo domače skute potrebujete 2 litra kakovostnega kravjega mleka in 0,5 dl domačega jabolčnega kisa. Mleko začnete kuhati ter tik preden zavre vanj počasi vlijete jabolčni kis. Čim prej ugasnete ogenj (pred vretjem) ter mešate. Mleko se začne počasi sprijemati v grudice, na vrhu pa ostane mlečna voda. Na sobni temperaturi pustite počivati približno 4 ure, nato dobro precedite s cedilom in skuto pretlačite. Pred postrežbo lahko skuti za še bolj osvežilen okus dodate sveže sadje.

Preberi več:


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Maja Kalan Pongrac: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.« Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem