Kako pripraviti domači jogurt? | Jogurt, Mleko | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji

Kako pripraviti domači jogurt?

Iz kakovostnega slovenskega mleka lahko kar sami doma pripravite odličen jogurt ali skuto. Tako lahko uživate v pristnem okusu ter izdelkih popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.

Priporočamo vam, da za pripravo izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, ki ga lahko dobite pri najbližjem kmetu. Pomagate si lahko z našim zemljevidom ponudnikov lokalne hrane.

Recept za slasten domači jogurt

Okusen domači jogurt lahko brez posebnih pripomočkov pripravite kar v domači kuhinji. Priprava je enostavna, saj potrebujete le 1,5 litra čim bolj neobdelanega kravjega mleka ter 1 lonček navadnega jogurta iz trgovine – priporočamo, da izberete jogurt z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Mleko segrejete skoraj do vretja, nato pa počakate, da se ohladi na približno 45 stopinj Celzija. Ko doseže to temperaturo, vanj vmešate en lonček navadnega jogurta ter vsebino dobro premešate. Mešanico pretočite v kozarčke za vlaganje, jih pokrijte in ovijte v toplo brisačo. Pustite jih na pultu približno en dan ter jih med tem ne mešajte in ne premikajte. Nato jogurt prestavite v hladilnik in ga zaužijte v približno 5 dneh.

Izdelate lahko tudi sadno različico

Če želite izdelati okusen sadni jogurt, lahko vanj narežete koščke svežega sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in ga sladite z medom. V jogurt se odlično poda tudi okusna domača marmelada.

Skuta

Kako pripraviti domače kislo mleko?


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem