Kako pripraviti domače kislo mleko? | Kislo mleko, Mleko | Priporočila za uporabo v kuhinji, Recepti

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma.

Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, najbolje iz mlekomata, lahko pa se oglasite tudi pri vašem najbližjem kmetu. Tako si boste zagotovili najpolnejši pristni okus ter uživali v kislem mleku popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.

Postopek priprave

Za pripravo domačega kislega mleka vzemite poljubno število kozarčkov, v katere na dno položite po eno majhno žličko kislega mleka na približno 200 ml mleka. Če delate kislo mleko v večjih kozarčkih, dodajte še eno ali dve žlički, raje več kot premalo.

Nato v kozarčke nalijte domače mleko in z žličko premešajte. Pečico segrejte na 50 stopinj Celzija, vanjo položite kozarčke in jo izklopite. V pečici jih pustite stati čez noč oz. najmanj 10 ur.

Zjutraj vas bo razveselil pogled na strjeno mleko, na vrhu pa bo nabrana smetana. Kozarčke le še zaprete s pokrovčki in jih shranite na hladno, kjer kislo mleko zdrži nekaj dni.

V trenutku do okusnega obroka

Priporočamo vam, da v kislo mleko dodate katero koli sezonsko sadje, na primer borovnice ali maline, ter si tako v trenutku zagotovite okusen in zdrav obrok, poln hranil. Obogatite ga lahko tudi z raznovrstnimi semeni, na primer bučnimi semeni ali sončničnimi semeni.

Vas zanima še več receptov za doma pripravljene mlečne izdelke?


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem