Kako pridelati zdravo mikrozelenjavo in kalčke kar doma | Postanimo samooskrbni

Kako pridelati zdravo mikrozelenjavo in kalčke kar doma

Mikrozelenjava in kalčki so prava zakladnica hranil in izvrsten dodatek k vsakodnevni prehrani. Ne le, da so polni vitaminov, mineralov in antioksidantov, so tudi izjemno okusni in dodajo svežino vsakemu obroku. V zimskih mesecih vas bo pogled nanje na okenski polici še posebej razveselil, pri gojenju pa vam lahko pomagajo tudi otroci.

Za uspešno pridelavo mikrozelenjave ne potrebujete klasičnega vrta ali posebnega rastlinjaka. Vse, kar potrebujete, so primerna semena in substrat, ki ni nujno zemlja. Mnogi strokovnjaki za kaljenje celo priporočajo uporabo peska ali več plasti kuhinjskega papirja kot podlago za kaljenje.

Naj vam pomagajo tudi otroci

Postopek je preprost in je tudi čudovita priložnost, da v zabavno in poučno dejavnost vključite otroke. Majhni otroški prstki se bodo z lahkoto spoprijeli z nalogo sejanja semen, kar bo otrokom še posebej zanimivo in zabavno. Takšna dejavnost ne spodbuja le otrokovega zanimanja za naravo in zdravo prehrano, ampak tudi poveča verjetnost, da bodo otroci z veseljem pojedli mikrozelenjavo in kalčke, ki so jih sami pomagali vzgojiti.

Pomembno je izbrati prava semena

Za gojenje mikrozelenjave in kalčkov doma potrebujete kakovostna semena. Izbirate lahko med različnimi vrstami, kot so lucerna, redkvica, brokoli, pšenica in mnoge druge vrste kalčkov. Pomembno je, da uporabite semena, namenjena kaljenju, saj so ta brez dodanih kemikalij in posebej pripravljena za kaljenje.

Kako pridelati svojo mikrozelenjavo?

  • Priprava lončkov: Začnite z napolnitvijo lončkov z zemljo. Ni potrebe po velikih loncih, saj kalčki ne zahtevajo veliko prostora za rast.
  • Sejanje semen: Semena posejte precej gosto po celotni površini pripravljene zemlje. Gostota sejanja bo pripomogla k bogatejši in gostejši rasti kalčkov.
  • Prekrivanje semen z zemljo: Po sejanju semena rahlo prekrijte s tanko plastjo zemlje. To bo pomagalo semenu, da ostane vlažno in spodbudilo kaljenje.
  • Zalivanje: Po sejanju semena dobro zalijte. Pomembno je, da zemlja ostane vlažna, vendar ne premokra.
  • Čakanje na rast: Po zalivanju postavite lončke na svetlo mesto in počakajte, da kalčki vzklijejo in jim zrastejo prvi pravi listi. To običajno traja nekaj dni do enega tedna, odvisno od vrste semena.
  • Uporaba: Ko rastline razvijejo prve prave liste, jih nežno porežite. Ti mladi listi so polni hranil in idealni za uporabo v solatah, sendvičih in drugih jedeh.
kalčki na krožniku

Kako do kalčkov v udobju domače kuhinje?

Postopek gojenja kalčkov je nekoliko drugačen in poteka v steklenem ali plastičnem lončku.

Do kalčkov v treh preprostih korakih:

  1. korak: Priprava semen: Semena pred kaljenjem namočite. To naredite tako, da semena prelijete z vodo in pustite stati čez noč. Namočena semena bodo lažje kalila in hitreje vzklila.
  2. korak: Izberite pravo posodo za kaljenje: Kalčke lahko pridelujete v posebnih kalilnikih ali pa kar v plastični ali stekleni posodi. Pomembno je, da posoda omogoča dobro prezračevanje in odtekanje vode.
  3. korak: Postopek kaljenja: Namočena semena razporedite na dno posode. Posodo pokrijte z gazo ali pokrovom s prezračevalnimi luknjicami in jo postavite na toplo, svetlo mesto, vendar ne na direktno sonce. Semena redno spirajte z vodo, vsaj dvakrat na dan, da preprečite nastanek plesni.

Koliko časa je treba počakati na kalčke?

Čas, potreben za kaljenje, se razlikuje glede na vrsto semena. Nekatera semena kalijo že v nekaj dneh, medtem ko druga potrebujejo nekoliko več časa. Ko kalčki dosežejo želeno dolžino, jih lahko začnete uporabljati.

Pridelava mikrozelenjave in kalčkov pozimi je odličen način, kako v svojo prehrano vnesti več hranilnih snovi. S pridelavo doma imate vedno na voljo sveže in naravne sestavine za vaše obroke. Poleg tega je kaljenje semen enostavno in zabavno, zato se ga lahko lotijo tudi otroci. Uživajte v svežini in zdravju, ki vam ga ponujajo doma pridelani kalčki!


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem