Kako prepoznati pridelke in živila višje kakovosti

Serijo prispevkov, ki smo jo pred tedni odprli s predstavitvijo sheme kakovosti zaščitena geografska označba, tokrat nadaljujemo s predstavitvijo sheme višja kakovost.

Označba višja kakovost

Nacionalni znak »Višja kakovost«, po katerem prepoznamo certificirane proizvode

Definicija nas pouči, da omenjena shema zajema kmetijske pridelke in živila, ki so po svojih specifičnih lastnostih boljši od istovrstnih kmetijskih pridelkov ali živil in od njihove minimalne kakovosti, če je ta predpisana. Specifične lastnosti kmetijskega pridelka ali živila se določajo glede na sestavo, senzorične lastnosti in fizikalno-kemične značilnosti ter način pridelave oziroma predelave. To lahko recimo pomeni, da vsebujejo večji sadni delež, kot je predpisano, ali pa so bili morda izdelani brez dovoljenih aditivov. Če se kupec odloči za živila, ki nosijo označbo višja kakovost, se torej vsekakor lahko zanese, da kupuje izdelke z dodano vrednostjo. Ti izdelki so namreč izdelani po predpisanih specifikacijah in morajo dosegati predpisane standarde, njihova kakovost pa je ves čas še dodatno spremljana in kontrolirana.

Tako kot smo shemo zaščitena geografska označba predstavili na konkretnem primeru izdelka Kraški pršut, smo tokrat v ta namen izbrali dva proizvoda z označbo višje kakovosti, in sicer »pivški piščanec in izdelki z omega 3« in »piščančje meso in izdelki z navedbo vir selena« podjetja Pivka perutninarstvo, d. d.

Bistvena prednost »pivškega piščanca z omega 3« je, da vsebuje dvakrat več skupnih omega 3 maščobnih kislin kot meso po običajni tehnologiji vzrejenih farmskih priščancev. Poleg tega ima ugodno razmerje med esencialnimi maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3. Zakaj je to pomembno? Čeprav človeško telo za zdravo funkcioniranje potrebuje tudi maščobne kisline omega 6, lahko prevelik vnos le-teh telesu škodi – še posebej, če je nesorazmeren z vnosom omega 3 maščobnih kislin. V »pivškem piščancu z omega 3« razmerje med omega 6 in omega tri maščobnimi kislinami znaša približno štiri in pol proti ena in je v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije, medtem ko je razmerje v piščančjem mesu standardne reje približno deset proti ena. Ugodno razmerje med kislinama omega 3 in 6 so v Pivki dosegli na naravni način, s krmo, v kateri so mešanici žit dodana posebej pripravljena lanena semena, ki so naravni vir maščobnih kislin omega 3.

Tudi linija Piščančje meso in izdelki z navedbo vir selena je dobra naložba v zdravje. Selen ima kot antioksidant dokazano vlogo pri izboljševanju delovanja imunskega sistema in ščitnice. Za odraslega človeka znaša priporočen dnevni vnos selena med 30 in 70 mikrogrami. Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena« vsebujejo vsaj 8,25 mikrograma na 100 gramov mesa ali piščančjih izdelkov. Tudi selen, ki je v tu predstavljenih Pivkinih izdelkih, je v meso vnešen z ustrezno prehrano živali.

»Za nas kot proizvajalca to predstavlja dodatne stroške razvoja, analiz in vodenja, predvsem pa stroške krme,« svojo zavezanost shemi višja kakovost pojasnjuje predsednik uprave Pivka perutninarstvo Janez Rebec. »Vendar kljub temu nadaljujemo s programom, saj želimo slovenskim potrošnikom nuditi vrhunske izdelke z dodano vrednostjo, ki so lahko dostopni vsakomur. Ob tem bi želel še dodatno izpostaviti, da reja pivškega piščanca večinoma poteka na Krasu, kjer ni intenzivnega kmetijstva, poleg tega imamo prevetreno ozračje in zelo ugodno mikroklimo za rejo piščancev. Krmo iz naravnih žitaric pripravljamo v lastni mešalnici krmil, pohvalimo se lahko tudi z lastnim kemijskim in mikrobiološkim laboratorijem, za nameček pa veliko vlagamo v razvoj kvalitetnih izdelkov brez nezdravih dodatkov. Nasploh vam lahko zatrdim, da ponuja piščančje meso slovenskega porekla najvišje standarde kakovosti, varnosti in sledljivosti!«

Z znakom Višja kakovost se lahko pohvali še kar nekaj slovenskih proizvodov, na primer kokošja jajca omega plus in še vrsta drugih.

Gospoda Rebca smo povprašali tudi, kako kot eden naših prominentnih gospodarstvenikov vidi prednosti prihajajoče sheme izbrana kakovost, katere uvedba se nam obeta prihodnje leto. »Shema izbrana kakovost je velik korak za poglobljeno ozaveščanje naših potrošnikov o pomenu domače hrane,« nam je odgovoril. »Vsi skupaj se namreč čedalje bolj zavedamo, da smo kot družba odgovorni za zdravje in obstoj naših prihodnjih generacij. Slovenska živilska podjetja smo v primerjavi s podjetji podobnih branž v svetu majhna. Imamo sicer najsodobnejšo tehnologijo in bogato znanje, kljub temu pa ohranjamo domačnost, oseben pristop in tradicionalno pristne okuse. Zagotavljamo cenovno sprejemljive in hkrati kakovostne domače izdelke, ki jih bomo odslej predstavljali združeni v shemi izbrana kakovost. Vsekakor razumem, kako pomemben dejavnik nakupa je končna cena. A slovenskega kupca bi rad še enkrat pozval, naj pri nakupovanju pomisli, kako veliko nas lahko kot skupnost stane, če ne bomo kupovali naše domače kakovosti! Zaradi tega dobijo priložnost tuja podjetja, ki proizvajajo enovrstne izdelke z nepreverjeno surovino, recepturo in postopki dela. Časi kličejo po informiranem potrošniku, ki bo poznal vse slabosti in prednosti posameznih izdelkov in pri trgovcih zahteval preverjeno poreklo in kakovost! Shema izbrana kakovost je tako nova priložnost sodelovanja vseh za skupno dobro naše družbe.«


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem