Kako porabiti fige? | Fige, Sadje | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji, Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako porabiti fige?

V poznopoletnem in jesenskem času na drevesih kraljujejo fige, ki naše telo oskrbijo s številnimi pomembnimi vitamini in minerali. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako jih uporabiti.

Fige so bogat vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, zato jih je zelo priporočljivo vključevati v prehrano. Plodovi so sladkega okusa zaradi visoke vsebnosti sladkorjev in nizke vsebnosti kislin. Fige se zelo pogosto uporabljajo tudi v tradicionalni medicini, in sicer tako plodovi kot tudi listi rastlini. Namočene suhe fige ali sveži plodovi učinkovito pomagajo pri lajšanju zaprtosti.

Kako preverimo zrelost fige?

Zrelost fige lahko prepoznamo po izločeni medeni kapljici na dnu fige. Kadar je kapljica mlečne barve, figa še ni dovolj zrela in jo je najbolje pustiti na drevesu, da optimalno dozori.

Kupujmo lokalne fige

Pomembno je, da se fige pobirajo na vrhuncu zrelosti, saj po obiranju ne zorijo več. S tega vidika je najbolje, da kupujemo lokalno pridelane fige, ki so obrane na vrhuncu zrelosti. Bodite pozorni na zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na svežem sadju in predelanih proizvodih iz sadja, ki vam zagotavlja 100 % pridelavo in predelavo v Sloveniji, optimalno zrelost sadja ter kratke transportne poti. Posledično so fige kar najbolj sveže, vsebujejo več hranilnih snovi ter ohranijo tudi značilen prijeten vonj, sladkobo in okus.

Sveže ali sušene fige?

Sveže fige je najbolje pojesti čim prej po obiranju, saj jih ni mogoče hraniti dlje časa. Lahko jih uživamo cele, ali pa jih olupimo in užijemo samo sredico. Zaradi sladkega okusa in medene arome so lahko tudi okusen nadomestek sladkarijam.

Tu dodaj še glavne lastnosti sheme izbrana kakovost za sadje. Tudi slovenske fige namreč imajo IK znak  ključne prednosti IK za sadje: Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na svežem sadju in predelanih proizvodih iz sadja potrošniku zagotavlja:

  • 100 % pridelavo in predelavo v Sloveniji
  • Optimalno zrelost sadja
  • Kratke transportne poti
Tabela - hranilna vrednost fig

Najpogostejši in najlažji postopek konzerviranja fig, ki jih ne uspemo zaužiti svežih, je sušenje fig. Sušene fige na račun izhlapene vode vsebujejo povečano količino sladkorja, zato jih je priporočljivo uživati v omejenih količinah. Po drugi strani pa se v figah s sušenjem poveča odstotek prehranskih vlaknin, kalija, bakra ter vitamina K in železa.

Figova marmelada

Fige lahko predelamo tudi v slastno marmelado ali džem in jih tako shranimo za mrzle zimske dni. Preberite recept, kako pripraviti domačo figovo marmelado.


Sorodni članki

Jabolka in hruške: najpogostejša izbira med pečkarji in sadjem nasploh

Star slovenski rek pravi, da ne smemo mešati jabolk in hrušk. Ta trditev kaže na razlike med sadnima vrstama. A če se poglobimo, ugotovimo, da obstajajo tudi podobnosti, izpostavlja dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.…

Več...

Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek

Lepota naše dežele je v njenih naravnih danostih. Ključna pogoja za pridelavo raznovrstnega sadja v Sloveniji sta predvsem ugodno podnebje in razgibanost pokrajine. Med sadnimi vrstami, ki jih najdemo predvsem na gozdnih robovih in tudi v domačih vrtovih, so jagodičaste…

Več...

Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje!

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo lupinasto sadje višje kakovosti? Ko govorimo o lupinastem sadju ali lupinarjih, mislimo na obsežno skupino sadnih rastlin, ki je razširjena po vsej zemeljski obli, tudi pri nas. Poleg tega, da so odličnega okusa, imajo…

Več...

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus potrošnika. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. V skupino pečkarjev spadajo tudi hruške, kutina, nashi,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem