Kako porabiti fige? | Fige, Sadje | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji, Zgodbe o naši super hrani

Kako porabiti fige?

V poznopoletnem in jesenskem času na drevesih kraljujejo fige, ki naše telo oskrbijo s številnimi pomembnimi vitamini in minerali. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako jih uporabiti.

Fige so bogat vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, zato jih je zelo priporočljivo vključevati v prehrano. Plodovi so sladkega okusa zaradi visoke vsebnosti sladkorjev in nizke vsebnosti kislin. Fige se zelo pogosto uporabljajo tudi v tradicionalni medicini, in sicer tako plodovi kot tudi listi rastlini. Namočene suhe fige ali sveži plodovi učinkovito pomagajo pri lajšanju zaprtosti.

Kako preverimo zrelost fige?

Zrelost fige lahko prepoznamo po izločeni medeni kapljici na dnu fige. Kadar je kapljica mlečne barve, figa še ni dovolj zrela in jo je najbolje pustiti na drevesu, da optimalno dozori.

Kupujmo lokalne fige

Pomembno je, da se fige pobirajo na vrhuncu zrelosti, saj po obiranju ne zorijo več. S tega vidika je najbolje, da kupujemo lokalno pridelane fige, ki so obrane na vrhuncu zrelosti. Bodite pozorni na zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na svežem sadju in predelanih proizvodih iz sadja, ki vam zagotavlja 100 % pridelavo in predelavo v Sloveniji, optimalno zrelost sadja ter kratke transportne poti. Posledično so fige kar najbolj sveže, vsebujejo več hranilnih snovi ter ohranijo tudi značilen prijeten vonj, sladkobo in okus.

Sveže ali sušene fige?

Sveže fige je najbolje pojesti čim prej po obiranju, saj jih ni mogoče hraniti dlje časa. Lahko jih uživamo cele, ali pa jih olupimo in užijemo samo sredico. Zaradi sladkega okusa in medene arome so lahko tudi okusen nadomestek sladkarijam.

Tu dodaj še glavne lastnosti sheme izbrana kakovost za sadje. Tudi slovenske fige namreč imajo IK znak  ključne prednosti IK za sadje: Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na svežem sadju in predelanih proizvodih iz sadja potrošniku zagotavlja:

  • 100 % pridelavo in predelavo v Sloveniji
  • Optimalno zrelost sadja
  • Kratke transportne poti
Tabela - hranilna vrednost fig

Najpogostejši in najlažji postopek konzerviranja fig, ki jih ne uspemo zaužiti svežih, je sušenje fig. Sušene fige na račun izhlapene vode vsebujejo povečano količino sladkorja, zato jih je priporočljivo uživati v omejenih količinah. Po drugi strani pa se v figah s sušenjem poveča odstotek prehranskih vlaknin, kalija, bakra ter vitamina K in železa.

Figova marmelada

Fige lahko predelamo tudi v slastno marmelado ali džem in jih tako shranimo za mrzle zimske dni. Preberite recept, kako pripraviti domačo figovo marmelado.


Sorodni članki

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...

Najbolje je posegati po lokalno pridelanem sadju

V današnjem svetu, kjer je ponudba sadja raznolika in dostopna skozi vse leto, se pogosto znajdemo pred izzivom, ali izbrati eksotično sadje iz oddaljenih dežel ali poseči po domačem sadju. Preberite, zakaj je najbolje posegati po lokalno pridelanem sadju.Eden izmed…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem