Nacionalna shema

Evropska shema

Fige – kako jih porabiti?

slovenske fige na leseni deski

Prijavi se in vsak teden prejmi koristne informacije o slovenski hrani.

Kazalo:

Figa je bogat vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, zato jo je zelo priporočljivo vključevati v prehrano. Plodovi so sladkega okusa zaradi visoke vsebnosti sladkorjev in nizke vsebnosti kislin. Fige se zelo pogosto uporabljajo tudi v tradicionalni medicini, in sicer tako plodovi kot tudi listi rastlini. Namočene suhe fige ali sveži plodovi učinkovito pomagajo pri lajšanju zaprtosti. V poznopoletnem in jesenskem času kraljujejo na vrtovih po vsej Sloveniji, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako jih uporabiti.

Fige, ki jih pogosto imenujemo tudi smokve, so sadež s tisočletno zgodovino in prav posebnim mestom v kulinariki. Njihova edinstvena tekstura, sladek okus in bogata hranilna vrednost so jih postavili med najbolj cenjene sadeže v mediteranski prehrani. Čeprav jih največkrat povezujemo s toplimi obalnimi kraji, tudi v Sloveniji uspevajo odlično – predvsem na Primorskem in v toplejših vinorodnih območjih.

Smokva je prava sezonska poslastica, ki jo lahko uživamo svežo ali sušeno, uporabimo v sladicah, solatah, pekovskih izdelkih ali celo kot zanimiv dodatek mesnim jedem.

Hranilna vrednost in koristi fig

Fige so bogat vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo skrbeti za zdravo prebavo in občutek sitosti. Vsebujejo naravne sladkorje, vitamine in minerale, med katerimi izstopajo kalij, kalcij, magnezij, baker ter vitamini skupine B. Sveža figa ima v povprečju okrog 74 kalorij na 100 gramov, medtem ko se ta vrednost pri suhih figah poveča na približno 250–270 kalorij, saj vsebujejo manj vode in več koncentriranih hranil.

Hranilna sestava fig

hranilna sestava fig

Posebna prednost fig je visoka vsebnost antioksidantov, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom. Kalcij v figah pa je pomemben za trdne kosti in zobe, zato jih pogosto priporočajo kot dopolnilo k prehrani ljudi, ki ne uživajo mlečnih izdelkov.

Sveže ali suhe fige?

Sveže fige so sočne, mehke in sladke, z nežno lupino in majhnimi semeni, ki dodajo hrustljavost. Najboljše so, ko jih zaužijemo takoj po obiranju. Suhe fige pa so prava zakladnica energije, saj so zaradi višje vsebnosti sladkorjev odličen prigrizek za športnike ali naravna sladica. Poleg tega se odlično obnesejo v peki, pri pripravi energijskih ploščic, peciva ali prazničnih sladic.

Priročen nasvet

Kako preverimo zrelost fige?

Zrelost fige lahko prepoznamo po izločeni medeni kapljici na dnu fige. Kadar je kapljica mlečne barve, figa še ni dovolj zrela in jo je najbolje pustiti na drevesu, da optimalno dozori.

Fige v mediteranski prehrani

Mediteranska prehrana, ki slovi kot ena najzdravnejših na svetu, figam namenja posebno mesto. Zaradi njihove hranilne vrednosti, bogastva vlaknin in antioksidantov so fige odličen primer, kako lahko sladico naredimo bolj zdravo. Preberite več o mediteranski prehrani s slovenskimi sestavinami.

Gojenje fig doma

Čeprav fige največkrat povezujemo s toplimi obmorskimi območji, jih je mogoče uspešno gojiti tudi na drugih delih Slovenije, kjer so zime milejše. Figa je sredozemsko drevo, ki potrebuje veliko sonca in zaščiteno lego, najbolje ob južni steni hiše, kjer je zaščitena pred hladnimi vetrovi.

  • Saditev: Fige sadimo spomladi ali jeseni. Potrebujejo rodovitna, dobro odcedna tla.
  • Zalivanje: Mlade rastline redno zalivamo, odrasla drevesa pa so precej odporna na sušo.
  • Gnojenje: Uporabljamo naravna gnojila, bogata s kalijem, ki spodbuja tvorbo plodov.
  • Obrezovanje fige: Obrezujemo jo zgodaj spomladi, da ohranimo obliko in spodbudimo rast novih poganjkov.
  • Obiranje: Plodove obiramo, ko so popolnoma mehki in imajo intenzivno barvo – takrat so najslajši.

Zakaj izbrati slovenske fige?

Čeprav so v trgovinah pogosto na voljo tudi uvožene fige, je pri svežih sadežih odločilna prednost lokalne pridelave. Slovenske fige so lahko obrane zjutraj in istega dne na naši mizi. To pomeni več svežine, boljši okus in več hranil, hkrati pa s takšnim nakupom podpiramo domače pridelovalce. Ponudnike slovenskih fig lahko poiščete na zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

banner zemljevid

Fige z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Pomembno je, da se fige pobirajo na vrhuncu zrelosti, saj po obiranju ne zorijo več. S tega vidika je najbolje, da kupujemo lokalno pridelane fige, ki so obrane na vrhuncu zrelosti. Bodite pozorni na znak »izbrana kakovost – Slovenija« na svežem sadju in predelanih proizvodih iz sadja, ki vam zagotavlja 100 % pridelavo in predelavo v Sloveniji, optimalno zrelost sadja ter kratke transportne poti. Posledično so fige kar najbolj sveže, vsebujejo več hranilnih snovi ter ohranijo tudi značilen prijeten vonj, sladkobo in okus. Preberite tudi, zakaj je dobro izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Shranjevanje fig

Sveže fige so zelo občutljive in hitro začnejo izgubljati kakovost. Najbolje jih je hraniti v hladilniku in porabiti v dveh do treh dneh. Če želimo uživati v njihovem okusu tudi izven sezone, jih lahko posušimo, zamrznemo ali predelamo v figovo marmelado.

Suhe fige hranimo v dobro zaprtih posodah na suhem in hladnem mestu. Pred uživanjem jih lahko namočimo v toplo vodo ali aromatično tekočino, kar jih naredi še bolj sočne.

Uporaba fig v kulinariki

Fige so izjemno vsestranske. Sveže so odlične v sadnih solatah, z jogurtom ali kot okras na tortah. Zaradi svoje sladkobe se lepo dopolnjujejo s slanimi sestavinami, kot so pršut, sir z modro plesnijo ali oreščki. Suhe fige lahko dodamo kruhu, piškotom, poticam ali jih uporabimo v energijskih ploščicah.

Fige recepti

Poglejte enega od enostavnih in priljubljenih receptov, pripravljenih posebej za portal Naša super hrana.

Najpogostejša vprašanja o figah

1. Kako pripravimo suhe fige?

Fige operemo, prerežemo na pol in jih sušimo na soncu ali v sušilniku pri nizki temperaturi, dokler niso popolnoma suhe.

2. Kakšna je razlika v hranilih med suhimi in svežimi figami?

Sveže fige vsebujejo več vode, zato imajo manj koncentriranih sladkorjev in kalorij, hkrati pa več vitamina C. Suhe fige so zaradi dehidracije bogatejše z vlakninami, minerali (npr. kalijem, magnezijem) in naravnimi sladkorji, zato so energijsko bogatejše.

3. Kako obrezujemo figo?

Drevo obrezujemo zgodaj spomladi, odstranimo stare in poškodovane poganjke ter oblikujemo krošnjo.

4. Pod kakšnimi pogoji uspevajo fige?

Fige potrebujejo veliko sonca, zato sta dobrodošli zaščitena lega in dobro odcedna tla. Najbolje uspevajo v mediteranskem podnebju.

5. Kje lahko dobimo slovenske fige?

Najlažje jih najdete pri lokalnih ponudnikih na Primorskem ali na tržnicah, kjer so pogosto na voljo sveže obrane.

Vas zanima več o tematiki?

Kliknite na povezavo.
izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925


Lokalna pridelavaIzbrana kakovostSadje

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito