Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako izbrati pravo meso

Prihaja čas piknikov, ko je meso osrednja hrana na krožnikih, zato je v tem času še posebej pomembno, da smo pozorni, kakšno meso izberemo. Ni vsako meso kakovostno. Ko kupujete meso, bodite pozorni, od kje izhaja in kako je bila žival rejena. Meso slovenskih rejcev je izjemno kakovostno. To dokazuje tudi nedavna študija o porabi antibiotikov v živinoreji.

Slovenski živinorejci porabijo najmanj antibiotikov

Slovenski živinorejci se lahko pohvalijo, da se po porabi antibiotikov skupaj s Švedi in Norvežani uvrščajo na sam rep evropske lestvice. V Sloveniji tako porabijo 22,4 mg antibiotikov na kilogram mesa, medtem ko jih na primer v Španiji porabijo kar 317 mg. Na Madžarskem, od koder uvozimo večino puranjega mesa, je poraba antibiotikov 230 mg. Tudi Avstrija, ki nam je večkrat za vzgled, ima porabo dvakrat višjo od Slovenije. Manjša poraba antibiotikov pomeni boljšo, bolj sonaravno rejo in v osnovi bolj zdrave živali. Največ koristnih snovi seveda vsebuje meso tistih živali, ki so se pasle.

Zato bodimo pri nakupu pozorni, da kupujemo kakovostno meso, ki je lokalnega izvora. Na pikniku ga ne pozabite uživati skupaj z zelenjavo, saj njene vlaknine pomembno vplivajo na zdravje črevesja. K pečenemu mesu se izjemno dobro podajo tudi pekoče začimbe, kot je čili.

Katero vrsto mesa izbrati

Govedina

Meso mladega goveda je živahno rdeče barve in je v primerjavi z mesom starega goveda mehkejše in sočnejše – zato je tudi njegova priprava enostavnejša. Govedina je bogata z železom, cinkom, fosforjem in bakrom. Pri njeni pripravi dobro odstranite maščobo. Za peko na žaru izberite meso s hrbtnega dela, ledij ali reber.

Svinjina

Svinjina lokalne pridelave je mehka in zaradi tega visoko cenjena. Najbolj okusna je, ko jo pripravimo na žaru. Za peko sta najprimernejša gnjat in zarebrnica.

Pogosto slišimo, da je svinjina težko prebavljiva. To ni res, saj je enako hitro prebavljiva kot teletina, govedina in meso drobnice. Res pa je, da telo porabi več časa za prebavo suhega, prekajenega in zamaščenega mesa. Počasi prebavlja tudi predolgo kuhano ali preveč zapečeno meso.

Perutnina

To je meso piščanca, purana, rac in gosi. Je zelo pusto in bogato z beljakovinami, zato je priljubljeno v shujševalnih dietah. Ima veliko vitamina B. Puranje meso je odličen vir selena, ki je pomemben za delovanje ščitnice. Na žaru ne smejo manjkati piščančja bedrca in prsi. Pri peki v pečici pa ga lahko pečemo v enem kosu, saj tako najbolje zadrži sokove.

Jagnjetina

To je meso jagenjčka, mlajšega od enega leta. Ker vsebuje veliko beljakovin in nič ogljikovih hidratov, je izjemno primerno za ljudi, ki hujšajo.

Mleto meso

Zelo priljubljeno je tudi mleto meso, ki je hitreje pečeno kot meso v kosih. Gre pravzaprav za mišično meso, zmleto v mesoreznici. Lahko ga dobimo iz jagnjetine, govedine, teletine, svinjskega ali piščančjega mesa. Izognite se pakiranemu mletemu mesu in ga dajte raje zmleti na licu mesta – samo tako boste zares vedeli, kaj je v njem.

zar


Sorodni članki

Kako se prepričati, da je govedina na vašem krožniku zares slovenska in višje kakovosti

Poznavanje porekla govejega mesa je vaša potrošniška pravica, ki vam jo zagotavlja zakonodaja. A v praksi obstaja ogromno različnih oznak, ki zagotavljajo »slovensko«, žal pa je tako lahko označen tudi izdelek, ki je bil v Sloveniji samo pakiran, osnovna surovina…

Več...

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla. Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija« Zakaj je perutninsko…

Več...

Otroci, ženske in športniki morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Zelo pomembno je, da s prehrano v telo vnašamo tudi dovolj železa. Posledice pomanjkanja železa se kažejo v zmanjšanju fizičnih in intelektualnih sposobnosti, poslabšanju splošnega počutja, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do slabokrvnosti. Poskrbimo, da izbiramo živila, ki…

Več...

Nojevo meso slovenskega porekla

Nojevo meso živali, ki so zvaljene in vzrejene v Sloveniji je svojevrstna kulinarična posebnost. Njegov okus je unikaten in spominja na govedino angus ali na divjačino. Je tudi bogat vir beljakovin in železa. Nojeva jajca so zanimiv presežek v več…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem