Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Kako izbrati pravo meso za piknik

Prihaja čas piknikov, ko je meso osrednja hrana na krožnikih, zato je v tem času še posebej pomembno, da smo pozorni, kakšno meso izberemo. Ni vsako meso kakovostno. Ko kupujete meso, bodite pozorni, od kje izhaja in kako je bila žival rejena. Meso slovenskih rejcev je izjemno kakovostno.

Katero vrsto mesa izbrati

Govedina

Meso mladega goveda je živahno rdeče barve in je v primerjavi z mesom starega goveda mehkejše in sočnejše – zato je tudi njegova priprava enostavnejša. Govedina je bogata z železom, cinkom, fosforjem in bakrom. Pri njeni pripravi dobro odstranite maščobo. Za peko na žaru izberite meso s hrbtnega dela, ledij ali reber.

Svinjina

Svinjina lokalne pridelave je mehka in zaradi tega visoko cenjena. Najbolj okusna je, ko jo pripravimo na žaru. Za peko sta najprimernejša gnjat in zarebrnica.

Pogosto slišimo, da je svinjina težko prebavljiva. To ni res, saj je enako hitro prebavljiva kot teletina, govedina in meso drobnice. Res pa je, da telo porabi več časa za prebavo suhega, prekajenega in zamaščenega mesa. Počasi prebavlja tudi predolgo kuhano ali preveč zapečeno meso.

Perutnina

To je meso piščanca, purana, rac in gosi. Je zelo pusto in bogato z beljakovinami, zato je priljubljeno v shujševalnih dietah. Ima veliko vitamina B. Puranje meso je odličen vir selena, ki je pomemben za delovanje ščitnice. Na žaru ne smejo manjkati piščančja bedrca in prsi. Pri peki v pečici pa ga lahko pečemo v enem kosu, saj tako najbolje zadrži sokove.

Jagnjetina

To je meso jagenjčka, mlajšega od enega leta. Ker vsebuje veliko beljakovin in nič ogljikovih hidratov, je izjemno primerno za ljudi, ki hujšajo.

Mleto meso

Zelo priljubljeno je tudi mleto meso, ki je hitreje pečeno kot meso v kosih. Gre pravzaprav za mišično meso, zmleto v mesoreznici. Lahko ga dobimo iz jagnjetine, govedine, teletine, svinjskega ali piščančjega mesa. Izognite se pakiranemu mletemu mesu in ga dajte raje zmleti na licu mesta – samo tako boste zares vedeli, kaj je v njem.

Slovenski živinorejci pridelujejo kakovostno meso

Bodimo pri nakupu pozorni, da kupujemo kakovostno meso, ki je lokalnega izvora. Na pikniku ga ne pozabite uživati skupaj z zelenjavo, saj njene vlaknine pomembno vplivajo na zdravje črevesja. K pečenemu mesu se izjemno dobro podajo tudi pekoče začimbe, kot je čili.


Sorodni članki

Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je danes izdala odločbe za plačilo obveznega prispevka za promocijo sadja za leto 2020. Zavezancem je izdanih 1.432 odločb za plačilo prispevka v skupni višini 78.892 evrov. Odmera prispevka je določena na podlagi…

Več...

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...

V Sloveniji uspeva raznovrstno sadje, tudi lešniki

Slovenija je zaradi dobre zemlje in obsijanosti s soncem primerna tudi za pridelavo lešnikov. Spregovorili smo s sogovornikoma iz kmetije Košec, ki je vključena v nacionalno shemo kakovosti živil »izbrana kakovost« in je usmerjena v pridelavo in predelavo lešnikov. Za…

Več...

Tatarski biftek – recept

Sestavine: približno 1 kg govejega mesa (pljučna ali stegno) z znakom Izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 2 žlički majoneze 2 žlički gorčice 1 manjša čebula 4 stroki česna žlička soli ščep popra ščep rdeče paprike 1 žlička olja 2 žlički…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem