Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Kako in kdaj obiramo jabolka?

V jesenskem času se jablane po vsej Sloveniji šibijo pod slastnimi plodovi različnih sort jabolk. Preberite in si oglejte nekaj nasvetov o najboljšem času obiranja jabolk ter o ustreznem načinu obiranja. Prav tako so pomembni tudi napotki za ustrezno skladiščenje pridelka, da nam kot vir vitaminov služi tudi pozimi.

Kdaj je pravi čas za obiranje jabolk?

Preden se lotimo obiranja jabolk, moramo vedeti, katero sorto imamo posajeno na vrtu. Seznaniti se moramo, kdaj je ta sorta zrela, kar najlažje storimo s pomočjo sadjarske literature ali kredibilnih spletnih virov, kjer je za vsako sorto napisan okvirni čas zrelosti. Zrelost posamezne sorte se lahko tudi zamakne glede na količino padavin in vremenske razmere.

V začetku septembra obiramo sorte gala, elstar (prvo obiranje), kosmači in druge, v sredini septembra sorte jonaold, gloster, zlati delišes, ecolette, lonjon, carjevič in druge. Proti koncu septembra in v oktobru jim sledijo še sorte, ki prezimijo do spomladi, in sicer idared, fuji in druge.

Nekatere sorte jabolk je najbolje porabiti takoj

Sorte jabolk, ki zorijo v začetku in do sredine septembra, so večinoma namenjene takojšnji porabi in so primerne izključno za krajše skladiščenje. Če ne moremo porabiti vseh, se je najbolje lotiti predelave jabolk. Nekaj idej in receptov najdete tudi na naši spletni strani.

Kako pravilno obiramo jabolka?

Plodove pravilno obiramo tako, da jih preden jih odtrgamo rahlo zasukamo. Vedno jih naberemo s pecljem ter izbiramo samo zdrave plodove brez vidnih znakov poškodb ali bolezni. Previdni moramo biti, da jih ne odrgnemo ali poškodujemo, saj drugače niso primerna za shranjevanje. Vsaka najmanjša poškodba lahko namreč hitro povzroči gnitje.

Nabrane plodove zlagamo v klasične lesene gajbice, dobro pa je, da jih obložimo z mehkejšim materialom (lepenka, brisača), da jabolk ob prenašanju ne poškodujemo. Plodov ne smemo nikdar pretresati, ampak jih po potrebi previdno preložimo. Nekatere sorte jabolk so bolj občutljive na odtiske, zato z njimi ravnamo še posebej previdno.

V video prispevkih je vse skrivnosti pravilnega obiranja podrobno obrazložil Matjaž Maležič, strokovnjak za področje sadjarstva.


Sorodni članki

Nori na jabolka izbrane kakovosti recepti, ideje, izzivi, dejstva, anekdote - priročnik - brošura

Brošura - Nori na jabolka izbrane kakovosti (pdf) >

Več...

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra.…

Več...

Prednosti izbire sadja z oznako Izbrana kakovost

Oznaka Izbrana kakovost – Slovenija potrošnikom omogoča lažjo orientacijo in prepoznavanje sadja lokalnega porekla. Izbiro nam olajša tudi z zagotovilom o kakovosti in poostrenemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Pomen oznake v praksi so izpostavili in pojasnili tudi pridelovalci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem