Kako in kdaj obiramo jabolka? | Jabolka, Sadje | Nasveti, Postanimo samooskrbni

Kako in kdaj obiramo jabolka?

V jesenskem času se jablane po vsej Sloveniji šibijo pod slastnimi plodovi različnih sort jabolk. Preberite in si oglejte nekaj nasvetov o najboljšem času obiranja jabolk ter o ustreznem načinu obiranja. Prav tako so pomembni tudi napotki za ustrezno skladiščenje pridelka, da nam kot vir vitaminov služi tudi pozimi.

Kdaj je pravi čas za obiranje jabolk?

Preden se lotimo obiranja jabolk, moramo vedeti, katero sorto imamo posajeno na vrtu. Seznaniti se moramo, kdaj je ta sorta zrela, kar najlažje storimo s pomočjo sadjarske literature ali kredibilnih spletnih virov, kjer je za vsako sorto napisan okvirni čas zrelosti. Zrelost posamezne sorte se lahko tudi zamakne glede na količino padavin in vremenske razmere.

V začetku septembra obiramo sorte gala, elstar (prvo obiranje), kosmači in druge, v sredini septembra sorte jonaold, gloster, zlati delišes, ecolette, lonjon, carjevič in druge. Proti koncu septembra in v oktobru jim sledijo še sorte, ki prezimijo do spomladi, in sicer idared, fuji in druge.

Nekatere sorte jabolk je najbolje porabiti takoj

Sorte jabolk, ki zorijo v začetku in do sredine septembra, so večinoma namenjene takojšnji porabi in so primerne izključno za krajše skladiščenje. Če ne moremo porabiti vseh, se je najbolje lotiti predelave jabolk. Nekaj idej in receptov najdete tudi na naši spletni strani.

Kako pravilno obiramo jabolka?

Plodove pravilno obiramo tako, da jih preden jih odtrgamo rahlo zasukamo. Vedno jih naberemo s pecljem ter izbiramo samo zdrave plodove brez vidnih znakov poškodb ali bolezni. Previdni moramo biti, da jih ne odrgnemo ali poškodujemo, saj drugače niso primerna za shranjevanje. Vsaka najmanjša poškodba lahko namreč hitro povzroči gnitje.

Nabrane plodove zlagamo v klasične lesene gajbice, dobro pa je, da jih obložimo z mehkejšim materialom (lepenka, brisača), da jabolk ob prenašanju ne poškodujemo. Plodov ne smemo nikdar pretresati, ampak jih po potrebi previdno preložimo. Nekatere sorte jabolk so bolj občutljive na odtiske, zato z njimi ravnamo še posebej previdno.

V video prispevkih je vse skrivnosti pravilnega obiranja podrobno obrazložil Matjaž Maležič, strokovnjak za področje sadjarstva.


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem