Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako do svežih rib?

V teh dneh se vsi soočamo s tem, kje in kako do hrane na čim bolj varen način. Veliko smo govorili o načinih neposrednega nakupa kmetijskih pridelkov in živil, kako pa je z nakupom svežih rib in školjk?

Poiščite lokalno ribarnico

Za nakup svežih rib ter školjk se še vedno lahko poslužujemo nakupa v ribarnicah, kjer je ponudba naših lokalnih ribičev združena na enem skupnem mestu in zato tudi najbolj pestra. Poiščite vašo najbližjo ribarnico!

Da bo nakup čim bolj varen, jih prej pokličite, pozanimajte se o ponudbi in o tem kako poteka nakup v ribarnici: povprašajte o možnostih telefonskega naročila z možnostjo hitrega prevzema paketa, spletnega nakupa ali dostave na dom. Nakup naj opravi ena oseba in če je možno plačilo izvede brezstično.

Ali lahko kupujem neposredno od ribiča/ribogojca?

Neposreden nakup pri ribiču/ribogojcu je vsekakor možen, če ribič/ribogojec to obliko omogoča. Svetujemo pa, da ribiča/ribogojca prej pokličete in predhodno preverite možnosti neposrednega nakupa, kako poteka naročilo in kakšna je ponudba. Poskušajte se dogovoriti, da vam naročilo pripravi v vmesnem času, da ga lahko hitro prevzamete. Nakup naj opravi ena oseba in če je možno plačilo izvede predhodno po elektronski poti.

Zanimiva izbira je tudi dostava rib na dom

Določeni ribiči/ribogojci omogočajo tudi dostavo rib in školjk na dom. Z njimi se lahko dogovorite, da ribe oziroma školjke prevzamete povsem brez stika. Predhodno se po telefonu ali elektronski pošti dogovorite za dostavo do vaših vrat. Pred vrati pustite svojo embalažo, v katero vam dostavljavec preloži naročene ribe oziroma školjke.

Kaj pa RIBOMAT ?

Sveža ali dimljena lokalna riba ter namazi kar iz avtomata? Tudi to je mogoče, za zdaj samo v občini Krško, morda pa kmalu še kje. »Odprto« 24 ur, brez stika, varno in enostavno.

Kako je z omejitvijo gibanja in neposrednim nakupom rib?

Na podlagi sprejetega Odloka o omejitvi gibanja lahko kot potrošniki nakupujemo ribe samo v svoji občini. Za nakup rib v ribarnicah oziroma neposredno od ribiča/ribogojca smo omejeni na lokalno ponudbo znotraj svoje občine. Za dostavo na dom pa lahko naročamo tudi od ribičev/ribogojcev/ribarnic, ki niso v naši občini, saj nam ribe ali školjke dostavijo na dom.

Nekaj koristnih povezav, kjer lahko najdete povezave do lokalnih ponudnikov rib oziroma školjk:

Nekaj povezav, kjer ponujajo dostavo na dom. Predhodno se po telefonu ali elektronski pošti dogovorite za dostavo do vaših vrat.

Uživajmo ribe!! Ostanimo zdravi 😊


Sorodni članki

Zakaj izbrati slovenske ribe in kje dobimo sveže?

Odločitev za slovenske ribe je modra tako z vidika njihove hranilne sestave kot zaradi kratke poti do vašega krožnika. Preverite nasvete glede uživanja rib, smernice, kako prepoznati njihovo svežino, ter se seznanite s ključnimi nasveti za varno rokovanje. Pripravili smo…

Več...

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...

Humanitarne organizacije in trgovci na pomoč z razdeljevanjem hrane

V času izrednih razmer zaradi epidemije COVID-19, ko smo se morali praktično čez noč soočiti in sprijazniti z novim načinom življenja, je požrtvovalno in nesebično delo humanitarnih organizacij za marsikatero družino pomenilo svetlo luč na koncu tunela. Marsikomu so s…

Več...

Kmetije z lokalno ponudbo hrane v naši okolici

Neverjetno, kako znamo Slovenci stopiti skupaj. Pobudi, da se prehranjujemo zdravo, z lokalno hrano od lokalnih proizvajalcev, se pridružujejo različne organizacije. Lokalno pridelana sveža hrana slovenskih proizvajalcev je zdaj bolj kot kadarkoli pojem zdravega prehranjevanja, ki nam v borbi proti…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem