Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako do svežih rib?

V teh dneh se vsi soočamo s tem, kje in kako do hrane na čim bolj varen način. Veliko smo govorili o načinih neposrednega nakupa kmetijskih pridelkov in živil, kako pa je z nakupom svežih rib in školjk?

Poiščite lokalno ribarnico

Za nakup svežih rib ter školjk se še vedno lahko poslužujemo nakupa v ribarnicah, kjer je ponudba naših lokalnih ribičev združena na enem skupnem mestu in zato tudi najbolj pestra. Poiščite vašo najbližjo ribarnico!

Da bo nakup čim bolj varen, jih prej pokličite, pozanimajte se o ponudbi in o tem kako poteka nakup v ribarnici: povprašajte o možnostih telefonskega naročila z možnostjo hitrega prevzema paketa, spletnega nakupa ali dostave na dom. Nakup naj opravi ena oseba in če je možno plačilo izvede brezstično.

Ali lahko kupujem neposredno od ribiča/ribogojca?

Neposreden nakup pri ribiču/ribogojcu je vsekakor možen, če ribič/ribogojec to obliko omogoča. Svetujemo pa, da ribiča/ribogojca prej pokličete in predhodno preverite možnosti neposrednega nakupa, kako poteka naročilo in kakšna je ponudba. Poskušajte se dogovoriti, da vam naročilo pripravi v vmesnem času, da ga lahko hitro prevzamete. Nakup naj opravi ena oseba in če je možno plačilo izvede predhodno po elektronski poti.

Zanimiva izbira je tudi dostava rib na dom

Določeni ribiči/ribogojci omogočajo tudi dostavo rib in školjk na dom. Z njimi se lahko dogovorite, da ribe oziroma školjke prevzamete povsem brez stika. Predhodno se po telefonu ali elektronski pošti dogovorite za dostavo do vaših vrat. Pred vrati pustite svojo embalažo, v katero vam dostavljavec preloži naročene ribe oziroma školjke.

Kaj pa RIBOMAT ?

Sveža ali dimljena lokalna riba ter namazi kar iz avtomata? Tudi to je mogoče, za zdaj samo v občini Krško, morda pa kmalu še kje. »Odprto« 24 ur, brez stika, varno in enostavno.

Kako je z omejitvijo gibanja in neposrednim nakupom rib?

Na podlagi sprejetega Odloka o omejitvi gibanja lahko kot potrošniki nakupujemo ribe samo v svoji občini. Za nakup rib v ribarnicah oziroma neposredno od ribiča/ribogojca smo omejeni na lokalno ponudbo znotraj svoje občine. Za dostavo na dom pa lahko naročamo tudi od ribičev/ribogojcev/ribarnic, ki niso v naši občini, saj nam ribe ali školjke dostavijo na dom.

Nekaj koristnih povezav, kjer lahko najdete povezave do lokalnih ponudnikov rib oziroma školjk:

Nekaj povezav, kjer ponujajo dostavo na dom. Predhodno se po telefonu ali elektronski pošti dogovorite za dostavo do vaših vrat.

Uživajmo ribe!! Ostanimo zdravi 😊


Sorodni članki

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19.Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je zdrava…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem