Kako do svežih rib? | Naša super hrana - Ribe

Kako do svežih rib?

V teh dneh se vsi soočamo s tem, kje in kako do hrane na čim bolj varen način. Veliko smo govorili o načinih neposrednega nakupa kmetijskih pridelkov in živil, kako pa je z nakupom svežih rib in školjk?

Poiščite lokalno ribarnico

Za nakup svežih rib ter školjk se še vedno lahko poslužujemo nakupa v ribarnicah, kjer je ponudba naših lokalnih ribičev združena na enem skupnem mestu in zato tudi najbolj pestra. Poiščite vašo najbližjo ribarnico!

Da bo nakup čim bolj varen, jih prej pokličite, pozanimajte se o ponudbi in o tem kako poteka nakup v ribarnici: povprašajte o možnostih telefonskega naročila z možnostjo hitrega prevzema paketa, spletnega nakupa ali dostave na dom. Nakup naj opravi ena oseba in če je možno plačilo izvede brezstično.

Ali lahko kupujem neposredno od ribiča/ribogojca?

Neposreden nakup pri ribiču/ribogojcu je vsekakor možen, če ribič/ribogojec to obliko omogoča. Svetujemo pa, da ribiča/ribogojca prej pokličete in predhodno preverite možnosti neposrednega nakupa, kako poteka naročilo in kakšna je ponudba. Poskušajte se dogovoriti, da vam naročilo pripravi v vmesnem času, da ga lahko hitro prevzamete. Nakup naj opravi ena oseba in če je možno plačilo izvede predhodno po elektronski poti.

Zanimiva izbira je tudi dostava rib na dom

Določeni ribiči/ribogojci omogočajo tudi dostavo rib in školjk na dom. Z njimi se lahko dogovorite, da ribe oziroma školjke prevzamete povsem brez stika. Predhodno se po telefonu ali elektronski pošti dogovorite za dostavo do vaših vrat. Pred vrati pustite svojo embalažo, v katero vam dostavljavec preloži naročene ribe oziroma školjke.

Kaj pa RIBOMAT ?

Sveža ali dimljena lokalna riba ter namazi kar iz avtomata? Tudi to je mogoče, za zdaj samo v občini Krško, morda pa kmalu še kje. »Odprto« 24 ur, brez stika, varno in enostavno.

Kako je z omejitvijo gibanja in neposrednim nakupom rib?

Na podlagi sprejetega Odloka o omejitvi gibanja lahko kot potrošniki nakupujemo ribe samo v svoji občini. Za nakup rib v ribarnicah oziroma neposredno od ribiča/ribogojca smo omejeni na lokalno ponudbo znotraj svoje občine. Za dostavo na dom pa lahko naročamo tudi od ribičev/ribogojcev/ribarnic, ki niso v naši občini, saj nam ribe ali školjke dostavijo na dom.

Nekaj koristnih povezav, kjer lahko najdete povezave do lokalnih ponudnikov rib oziroma školjk:

Nekaj povezav, kjer ponujajo dostavo na dom. Predhodno se po telefonu ali elektronski pošti dogovorite za dostavo do vaših vrat.

Uživajmo ribe!! Ostanimo zdravi 😊


Sorodni članki

Kako poskrbeti za varno uživanje rib?

Ribe so pomemben del naše prehrane, vendar pa je potrebno pri rokovanju z njimi upoštevati nekatere smernice in priporočila. Ribje meso se namreč hitro kvari, če z njim ne ravnamo pravilno. Dobro je, da so ribe vsaj enkrat tedensko na…

Več...

Zakaj izbrati slovenske ribe in kje dobimo sveže?

Odločitev za slovenske ribe je modra tako z vidika njihove hranilne sestave kot zaradi kratke poti do vašega krožnika. Preverite nasvete glede uživanja rib, smernice, kako prepoznati njihovo svežino, ter se seznanite s ključnimi nasveti za varno rokovanje. Pripravili smo…

Več...

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem