Kaj predstavlja projekt Naša super hrana

Projekt Naša super hrana poteka pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spodbuja potrošnike, da bi v svoji izbiri, raje kot po drugi, posegali po domači, lokalno pridelani hrani. Z namenom podpore slovenskega kmetijstva in večanja samooskrbe z Našo super hrano osvešča potrošnike o pomenu, ki ga predstavlja izbira domačih pridelkov.

Za okoljsko in zdravstveno osveščene potrošnike so vprašanja o izvoru in kakovosti hrane vse bolj pomembna. Zavest o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane tako v smislu kakovostne prehrane posameznika kot tudi vpliva na lokalno gospodarstvo je vedno višja.

Država si skupaj s pridelovalci in predelovalci slovenske hrane prizadeva, da bi se nenehno povečevale količine za nacionalno samooskrbo lokalno pridelane in predelane kakovostne in varne hrane. Navezanost domačega potrošnika na lokalno hrano posledično stabilizira lokalno pridelavo, kar pomeni tudi povečanje pridelave in predelave hrane.

Kako prepoznati lokalno? – Vzpostavljena je shema kakovosti.

Leta 2014 je bila vzpostavljena shema kakovosti, ki opredeljuje domačo, lokalno, v Sloveniji pridelano in predelano hrano. Izbrana kakovost s svojim simbolom na embalaži živil potrošnikom omogoča lažjo in hitrejšo prepoznavnost.

V shemo kakovosti lahko vstopijo pridelovalci in predelovalci hrane v tistih sektorjih, ki so k njej pristopili. Ti so določili in sprejeli sektorska pravila in specifikacijo (več), v kateri so določeni in opredeljeni standardi, s katerimi je zagotovljena kakovost živil.

Do maja 2019 so v shemo kakovosti pristopili sektorji:

Znak izbrana kakovost v posamičnem sektorju lahko pridobijo vsi:

  • pridelovalci oziroma rejci,
  • proizvajalci – torej predstavniki primarne in predelovalne industrije, ter tudi
  • ponudniki (na primer trgovci), ki izpolnjujejo zahteve iz specifikacije za posamezni sektor.

Predelovalna podjetja, ki proizvajajo izdelke in jih označijo z znakom Izbrana kakovost – Slovenija, lahko kupujejo surovino samo od pridelovalcev, ki so tudi certificirani.

Do maja 2019 so v shemo pristopili sektorji mesa (goveje in perutninsko meso), mleka (mleko in mlečni izdelki) ter sadja (sadje in predelani izdelki iz sadja), zato se znak lahko pojavlja le na živilih iz govejega ali perutninskega mesa, mleku, mlečnih izdelkih, sadju in izdelkih iz sadja. Oznako Izbrana kakovost lahko na embalaži svojih izdelkov uporabljajo le pridelovalci in predelovalci, ki so uspešno prestali preverjanje in nadzor certifikacijskih organov.

Javnomnenjska raziskava (marec 2019) potrjuje, da je znak Izbrana kakovost – Slovenija postal prepoznaven, kar 62 odstotkov anketirancev ga je že videlo, 42 odstotkov pa znaku prisoja lokalno poreklo živila (več o anketi, v kateri smo sicer preverjali odnos potrošnikov do ekološke hrane).

Spodbudno je, da v Sloveniji med potrošnike vse bolj prodira zavedanje, da s poseganjem po lokalni hrani dobijo zagotovilo, da taka hrana ni prepotovala na stotine kilometrov, da z nakupom lokalne hrane pomagajo lokalnim, domačim pridelovalcem in predelavi ter da s tem pripomorejo k ohranjanju delovnih mest.

Projekt Naša super hrana spodbuja uživanje lokalne hrane, podpira večanje samooskrbe s hrano v Sloveniji, spremlja in predstavlja dobre prakse, inovativne in drzne zgodbe na področju ponudbe lokalne hrane. Vsa hrana, ki je v Sloveniji pridelana in predelana, je LOKALNA HRANA, ker ima kratke dobavne verige in kratke transportne poti od vil do vilic, od njive do mize.

Kaj predstavlja projekt Naša super hrana
5 (100%) št. ocen: 5


Sorodni članki

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Kuhinja in hrana sta pomemben del…

Več...

Naše super borovnice

Sveže, osvežilne, prijetno kiselkaste, a vseeno sladke borovnice so ena od naravnih danosti, ki v poletnih mesecih razveseljuje obiskovalce naših gozdov. Borovnice so razvejano grmičevje, ki zraste do 40 centimetrov. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim…

Več...

Bogati okusi Slovenije

Raznovrstno oblikovana pokrajina in tradicionalna priprava hrane prinašata bogate okuse, ki postajajo vse pomembnejši element domače turistične ponudbe. Slovenija ima izjemno ohranjeno naravno okolje, kar predstavlja ključno prednost in priložnost za povečanje dodane vrednosti pri pridelavi hrane. Zaradi izjemne ohranjenosti…

Več...

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem