Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje! | Izbrana kakovost, Sadje |
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje!

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo lupinasto sadje višje kakovosti? Ko govorimo o lupinastem sadju ali lupinarjih, mislimo na obsežno skupino sadnih rastlin, ki je razširjena po vsej zemeljski obli, tudi pri nas. Poleg tega, da so odličnega okusa, imajo mnoge koristi na naše zdravje. Predvsem orehi in lešniki so od nekdaj del slovenske tradicionalne prehrane. In tako naj ostane tudi v prihodnje!

Skupna značilnost lupinarjev je, da je užitni del ploda – jedrce – shranjeno v oleseneli luščini, ki ga varuje pred pritiski in onesnaženjem ter tudi podaljša obstojnost jedrc. Dokler so plodovi na drevesih, je luščina obdana še z različnimi ovojnicami, kot je omesenela zelena lupina pri orehu in mandlju, kupola ali srajčka pri lešniku ter ježica pri kostanju. Zahvaljujoč njihovi luščini ostanejo lupinarji ob primernem shranjevanju sveži tudi do enega leta.

V Sloveniji prevladuje sonaravna pridelava

V Sloveniji imamo pestro izbiro. Po zaslugi naših pridelovalcev na trgovskih policah najdemo orehe, lešnike, kostanje in mandlje. Posežemo lahko tudi po številnih bolj eksotičnih lupinarjih, kot so pekan, pistacija, indijski in brazilski oreh, pinija in makadamija.

Zgodba o kakovostnem lupinastem sadju se začne v nasadih. Dr. Anita Solar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pojasnjuje, da slovenski pridelovalci v svojih nasadih uporabljajo okolju in pridelovalcu prijazne tehnologije pridelave. Precej nasadov v Sloveniji je oskrbovanih po načelih integrirane in ekološke pridelave. V primerjavi z velikimi, industrijskimi pridelovalci v tujini, je za naše nasade značilna bolj konservativna, včasih tudi ročna obdelava in sonaravna pridelava z zgolj najbolj nujno uporabo sredstev za varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci sadnega drevja.

Del slovenskih pridelovalcev in predelovalcev lupinastega sadje se je vključil v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«. Sadje in izdelki iz sadja, ki so pridelani oziroma predelani skladno z zahtevami te sheme, pridobijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta označuje izdelke, torej tudi lupinasto sadje, ki so redno kontrolirani ter v celoti pridelani in predelani v Sloveniji. Znak lahko uporabljajo samo pridelovalci oziroma predelovalci s pridobljenim certifikatom s strani neodvisnega kontrolnega organa. Takšni izdelki so navadno bolj polnega okusa, s tem pa nepogrešljiva sestavina pri kuhi in peki.

Izbrana kakovost

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.

Kako prepoznati kakovostno lupinasto sadje?

Da bi uživali kakovostno lupinasto sadje, je pri nakupu potrebno upoštevati nekaj praktičnih nasvetov. Pred nakupom vedno preverite leto pridelave. Plodovi ene letine smejo biti na trgu le do zorenja plodov naslednje letine. Izberite plodove iz domačih sadovnjakov ali pa iz območij, ki so vam geografsko čim bližja. Ob nakupu celih plodov preverite, da je luščina zdrava, cela, suha in čvrsto spojena na šivu. Plodove v luščini vedno hranite v mrežasti ali platneni vreči in jih obesite v hladen ter zračen prostor za obdobje do enega leta.

Prav tako bodite pozorni, da so jedrca suha, nepoškodovana, popolnoma razvita in čvrsta, brez nečistoč, ostankov škodljivcev ter nenavadnega vonja in okusa. Najbolj obstojne so cele polovičke jedrc. Ob nakupu četrtink ali manjših delcev preverite, da na zlomljenih mestih meso jedrc ne kaže znakov žarkosti – ni rumeno, se ne sveti in nima neprijetnega vonja. Izogibajte se tudi poškodovanim in slabo razvitim jedrcem.

Jedrca je najbolje hraniti v zatesnjenih vrečkah ali zaprtih steklenih posodah, ki jih spravimo v hladilnik za obdobje do osem mesecev. Nikoli pa jih ne hranite pri sobni temperaturi in na svetlobi, niti skupaj s svežim sadjem in zelenjavo. Za eno leto jih lahko shranite tudi v zmrzovalniku pri temperaturi od 18 do 20 stopinj Celzija pod lediščem. Ne pozabite: pred uporabo je potrebno lupinasto sadje dobro oluščiti, da se kakšen delček lupine ne znajde na krožniku.

Palačinke
Pripravite okusen namaz iz lešnikov lokalnih pridelovalcev.

Plodovi so okusni in koristni za telo

Lupinarji so koristni za naše zdravje, izpostavlja dr. Solar. Številne klinične raziskave po svetu dokazujejo, da ima lupinasto sadje veliko blagodejnih učinkov na naše zdravje in dobro počutje. Orehe, lešnike in mandlje najbolj poznamo po maščobah, ki jih je v jedrcih med 55 in 69 %. Zaradi visoke vsebnosti maščob nas že majhne količine oskrbijo z energijo. Na primer, 100 g orehovih jedrc pokrije četrtino dnevnih potreb po energiji pri odraslem človeku. Pri tem je potrebno poudariti, da gre pri lupinarjih v pretežni meri za koristne, nenasičene maščobe, kot so omega-6 in omega-3 maščobne kisline. Vsebujejo veliko vlaknin in so odličen vir mineralov, kot so kalcij, kalij, magnezij, fosfor in železo.

Redno uživanje lupinastega sadja tako preprečuje in zavira bolezni srca in ožilja, deluje antikancerogeno, pomaga pri diabetesu, krepi naše mentalno zdravje in dviga razpoloženje. Hkrati izboljšuje spomin in koncentracijo, ugodno vpliva na zdravje nosečnic ter zgodnji razvoj otrok med nosečnostjo in celo pomaga vzdrževati želeno telesno težo, našteva dr. Solarjeva.

Verjetno ni potrebno izpostavljati, da so lupinarji tudi odličnega okusa, kajne? Kar spomnite se prazničnih dni, ko mize bogatijo okusne sladice, kot sta orehova ali lešnikova potica. V zadnjem času so zelo priljubljeni tudi namazi, ki se odlično podajo k palačinkam, kruhu ali kosmičem.

Vas zanima, kako pripraviti preprost, a slasten lešnikov namaz? Preberite v nadaljevanju.

Recept: domač lešnikov namaz

Sestavine:

  • 300 g lešnikov
  • 200 g kokosovo olje (stopljeno)
  • 45 g kakav v prahu (opcijsko)

Priprava:

Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija. Po nizkem pekaču razporedimo lešnike, ki jih 15 minut pražimo v segreti pečici. Ko jih vzamemo iz pečice, jih oluščimo in oluščene presujemo v kuhinjski mešalnik. Vanj nalijemo še stopljeno kokosovo olje in nato meljemo, dokler ne nastane povsem gladka zmes.

Namaz prelijemo v kozarček, ki ga hranimo v temnem in hladnem prostoru. Po želji lahko najprej le polovico namaza prelijemo v kozarček, v drugo polovico pa dodamo kakav v prahu in ponovno dobro premešamo. Nato tudi ta namaz prelijemo v kozarček. Tako pripravimo kar dva okusna namaza iz lupinastega sadja – za prste obliznit!

Pripravo si lahko ogledate tudi v tem video posnetku.

Logotip naše super sadje

Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem