Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje! | Izbrana kakovost, Sadje |

Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje!

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo lupinasto sadje višje kakovosti? Ko govorimo o lupinastem sadju ali lupinarjih, mislimo na obsežno skupino sadnih rastlin, ki je razširjena po vsej zemeljski obli, tudi pri nas. Poleg tega, da so odličnega okusa, imajo mnoge koristi na naše zdravje. Predvsem orehi in lešniki so od nekdaj del slovenske tradicionalne prehrane. In tako naj ostane tudi v prihodnje!

Skupna značilnost lupinarjev je, da je užitni del ploda – jedrce – shranjeno v oleseneli luščini, ki ga varuje pred pritiski in onesnaženjem ter tudi podaljša obstojnost jedrc. Dokler so plodovi na drevesih, je luščina obdana še z različnimi ovojnicami, kot je omesenela zelena lupina pri orehu in mandlju, kupola ali srajčka pri lešniku ter ježica pri kostanju. Zahvaljujoč njihovi luščini ostanejo lupinarji ob primernem shranjevanju sveži tudi do enega leta.

V Sloveniji prevladuje sonaravna pridelava

V Sloveniji imamo pestro izbiro. Po zaslugi naših pridelovalcev na trgovskih policah najdemo orehe, lešnike, kostanje in mandlje. Posežemo lahko tudi po številnih bolj eksotičnih lupinarjih, kot so pekan, pistacija, indijski in brazilski oreh, pinija in makadamija.

Zgodba o kakovostnem lupinastem sadju se začne v nasadih. Dr. Anita Solar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pojasnjuje, da slovenski pridelovalci v svojih nasadih uporabljajo okolju in pridelovalcu prijazne tehnologije pridelave. Precej nasadov v Sloveniji je oskrbovanih po načelih integrirane in ekološke pridelave. V primerjavi z velikimi, industrijskimi pridelovalci v tujini, je za naše nasade značilna bolj konservativna, včasih tudi ročna obdelava in sonaravna pridelava z zgolj najbolj nujno uporabo sredstev za varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci sadnega drevja.

Del slovenskih pridelovalcev in predelovalcev lupinastega sadje se je vključil v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«. Sadje in izdelki iz sadja, ki so pridelani oziroma predelani skladno z zahtevami te sheme, pridobijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta označuje izdelke, torej tudi lupinasto sadje, ki so redno kontrolirani ter v celoti pridelani in predelani v Sloveniji. Znak lahko uporabljajo samo pridelovalci oziroma predelovalci s pridobljenim certifikatom s strani neodvisnega kontrolnega organa. Takšni izdelki so navadno bolj polnega okusa, s tem pa nepogrešljiva sestavina pri kuhi in peki.

Na sliki so orehi, lešniki in manlji v posodici in na leseni žlici


Kako prepoznati kakovostno lupinasto sadje?

Da bi uživali kakovostno lupinasto sadje, je pri nakupu potrebno upoštevati nekaj praktičnih nasvetov. Pred nakupom vedno preverite leto pridelave. Plodovi ene letine smejo biti na trgu le do zorenja plodov naslednje letine. Izberite plodove iz domačih sadovnjakov ali pa iz območij, ki so vam geografsko čim bližja. Ob nakupu celih plodov preverite, da je luščina zdrava, cela, suha in čvrsto spojena na šivu. Plodove v luščini vedno hranite v mrežasti ali platneni vreči in jih obesite v hladen ter zračen prostor za obdobje do enega leta.

Prav tako bodite pozorni, da so jedrca suha, nepoškodovana, popolnoma razvita in čvrsta, brez nečistoč, ostankov škodljivcev ter nenavadnega vonja in okusa. Najbolj obstojne so cele polovičke jedrc. Ob nakupu četrtink ali manjših delcev preverite, da na zlomljenih mestih meso jedrc ne kaže znakov žarkosti – ni rumeno, se ne sveti in nima neprijetnega vonja. Izogibajte se tudi poškodovanim in slabo razvitim jedrcem.

Jedrca je najbolje hraniti v zatesnjenih vrečkah ali zaprtih steklenih posodah, ki jih spravimo v hladilnik za obdobje do osem mesecev. Nikoli pa jih ne hranite pri sobni temperaturi in na svetlobi, niti skupaj s svežim sadjem in zelenjavo. Za eno leto jih lahko shranite tudi v zmrzovalniku pri temperaturi od 18 do 20 stopinj Celzija pod lediščem. Ne pozabite: pred uporabo je potrebno lupinasto sadje dobro oluščiti, da se kakšen delček lupine ne znajde na krožniku.

Lešniki, orehi in manlji na mizi


Plodovi so okusni in koristni za telo

Lupinarji so koristni za naše zdravje, izpostavlja dr. Solar. Številne klinične raziskave po svetu dokazujejo, da ima lupinasto sadje veliko blagodejnih učinkov na naše zdravje in dobro počutje. Orehe, lešnike in mandlje najbolj poznamo po maščobah, ki jih je v jedrcih med 55 in 69 %. Zaradi visoke vsebnosti maščob nas že majhne količine oskrbijo z energijo. Na primer, 100 g orehovih jedrc pokrije četrtino dnevnih potreb po energiji pri odraslem človeku. Pri tem je potrebno poudariti, da gre pri lupinarjih v pretežni meri za koristne, nenasičene maščobe, kot so omega-6 in omega-3 maščobne kisline. Vsebujejo veliko vlaknin in so odličen vir mineralov, kot so kalcij, kalij, magnezij, fosfor in železo.

Redno uživanje lupinastega sadja tako preprečuje in zavira bolezni srca in ožilja, deluje antikancerogeno, pomaga pri diabetesu, krepi naše mentalno zdravje in dviga razpoloženje. Hkrati izboljšuje spomin in koncentracijo, ugodno vpliva na zdravje nosečnic ter zgodnji razvoj otrok med nosečnostjo in celo pomaga vzdrževati želeno telesno težo, našteva dr. Solarjeva.

Verjetno ni potrebno izpostavljati, da so lupinarji tudi odličnega okusa, kajne? Kar spomnite se prazničnih dni, ko mize bogatijo okusne sladice, kot sta orehova ali lešnikova potica. V zadnjem času so zelo priljubljeni tudi namazi, ki se odlično podajo k palačinkam, kruhu ali kosmičem.

Želite iz lupinarjev kaj okusnega pripraviti? 

Preizkusite naš recept za domač lešnikov namaz!

Domač lešnikov namaz


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem