Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak “izbrana kakovost – Slovenija”

Na mleku in mlečnih izdelkih pogosto najdemo različne oznake, ki obljubljajo, da je izdelek »slovenski«. A to ni vedno jamstvo, da je celoten izdelek, vključno z osnovno surovino (v tem primeru mlekom), pridelan oz. predelan v Sloveniji.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« se od ostalih znakov razlikuje v tem, da označuje eno od shem kakovosti, ki jo potrjuje s strani države imenovan neodvisni certifikacijski organ s podelitvijo certifikata za shemo »Izbrana kakovost«. Shema »Izbrana kakovost« je nacionalno urejena in dostopna vsem, ki so pripravljeni upoštevati vsa pravila sheme »Izbrana kakovost«. Hkrati pa je to tudi nacionalni znak odličnosti, ki dokazuje, da so bile za pridelavo in predelavo izpolnjene vse dodatne predpisane zahteve, določene v specifikaciji sheme. Zagotavlja vam tudi 100‑odstotni slovenski izvor mleka in predelavo v slovenskih mlečnopredelovalnih obratih.

Še strožje mikrobiološke zahteve od predpisanih

Mikrobiološka kakovost mleka je ena njegovih pomembnih lastnosti. Število mikroorganizmov v surovem mleku mora biti čim nižje – kar je znak dobre proizvodne prakse, zato se z rednimi kontrolami to preverja že pri rejcu.

Pri znaku»izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljeno povprečno nižje število mikroorganizmov v surovem mleku, kot pa dovoljuje zakonodaja.

Najkrajša pot do mlekarne zagotavlja boljšo svežino

Surovo mleko vsebuje številne naravno prisotne mikroorganizme in encime, zaradi česar mora biti predelano v čim krajšem možnem času. To je še kako pomembno za kakovost, varnost ter ustrezno obstojnost končnih mlečnih izdelkov. Izdelki z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so izdelani iz najbolj svežega mleka, saj od prevzema v zbiralnici do sprejema v mlekarno ne mine več kot 15 ur.

Kmečki izdelki so označeni s pripisom »kmečki«

Pod klasičnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« lahko na nekaterih izdelkih zasledite tudi pripis kmečki. Tako označeni izdelki so:

  • nastali na kmetiji in so izdelani iz njihovega lastnega ali dokupljenega mleka iz bližnjega lokalnega okolja (največ od 15 kmetij v radiju 25 km od kmetije);
  • izdelani po tradicionalnih postopkih predelave, siri so iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Izberite zajamčeno odličnost

Pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si zagotovite izdelke, ki so 100‑odstotno slovenski (pridelani in predelani v Sloveniji), vrhunske kakovosti ter odličnega okusa.


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovensko mleko – zanimivosti in statistika

Slovensko mleko v več kot 70 % odkupijo slovenske mlekarne. Vzpodbuden je podatek, da mleka izvozimo več, kot ga uvozimo, vse večji pa je tudi porast pridelave in predelave ekološkega mleka. Preberite tudi, kakšna je povprečna poraba mlečnih izdelkov med…

Več...

Ekološko mleko – v čem je drugačno?

Ekološko mleko postaja med potrošniki vse bolj zaželeno. Maja Kalan, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah, je spregovorila o predelavi ekološkega mleka, razlikah v primerjavi s konvencionalnim mlekom ter o pomenu ekološke pridelave in predelave. V Ljubljanskih mlekarnah mleka ne…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem