Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak “izbrana kakovost – Slovenija”

Na mleku in mlečnih izdelkih pogosto najdemo različne oznake, ki obljubljajo, da je izdelek »slovenski«. A to ni vedno jamstvo, da je celoten izdelek, vključno z osnovno surovino (v tem primeru mlekom), pridelan oz. predelan v Sloveniji.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« se od ostalih znakov razlikuje v tem, da označuje eno od shem kakovosti, ki jo potrjuje s strani države imenovan neodvisni certifikacijski organ s podelitvijo certifikata za shemo »Izbrana kakovost«. Shema »Izbrana kakovost« je nacionalno urejena in dostopna vsem, ki so pripravljeni upoštevati vsa pravila sheme »Izbrana kakovost«. Hkrati pa je to tudi nacionalni znak odličnosti, ki dokazuje, da so bile za pridelavo in predelavo izpolnjene vse dodatne predpisane zahteve, določene v specifikaciji sheme. Zagotavlja vam tudi 100‑odstotni slovenski izvor mleka in predelavo v slovenskih mlečnopredelovalnih obratih.

Še strožje mikrobiološke zahteve od predpisanih

Mikrobiološka kakovost mleka je ena njegovih pomembnih lastnosti. Število mikroorganizmov v surovem mleku mora biti čim nižje – kar je znak dobre proizvodne prakse, zato se z rednimi kontrolami to preverja že pri rejcu.

Pri znaku»izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljeno povprečno nižje število mikroorganizmov v surovem mleku, kot pa dovoljuje zakonodaja.

Najkrajša pot do mlekarne zagotavlja boljšo svežino

Surovo mleko vsebuje številne naravno prisotne mikroorganizme in encime, zaradi česar mora biti predelano v čim krajšem možnem času. To je še kako pomembno za kakovost, varnost ter ustrezno obstojnost končnih mlečnih izdelkov. Izdelki z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so izdelani iz najbolj svežega mleka, saj od prevzema v zbiralnici do sprejema v mlekarno ne mine več kot 15 ur.

Kmečki izdelki so označeni s pripisom »kmečki«

Pod klasičnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« lahko na nekaterih izdelkih zasledite tudi pripis kmečki. Tako označeni izdelki so:

  • nastali na kmetiji in so izdelani iz njihovega lastnega ali dokupljenega mleka iz bližnjega lokalnega okolja (največ od 15 kmetij v radiju 25 km od kmetije);
  • izdelani po tradicionalnih postopkih predelave, siri so iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Izberite zajamčeno odličnost

Pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si zagotovite izdelke, ki so 100‑odstotno slovenski (pridelani in predelani v Sloveniji), vrhunske kakovosti ter odličnega okusa.


Sorodni članki

Zakaj je mleko popolno živilo in koliko na dan ga je ravno prav?

Mleko zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi, zato ni slučaj, da mu strokovnjaki pravijo tudi popolno živilo. Je predvsem naravni vir kakovostnih beljakovin in dobro izkoristljivega kalcija, vsebuje pa tudi mnoge druge pomembne snovi, prisotne v idealni kombinaciji.Pomemben vir beljakovinMleko je…

Več...

Kako pripraviti domači jogurt ali skuto?

Iz kakovostnega slovenskega mleka lahko kar sami doma pripravite odličen jogurt ali skuto. Tako lahko uživate v pristnem okusu ter izdelkih popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.Priporočamo vam, da za pripravo izberete čim bolj neobdelano…

Več...

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Sledljivost vseh…

Več...

Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom izbrana kakovost Slovenija

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji v veliki meri nosijo zaščitni znak »Izbrana kakovost Slovenija – država pridelave in predelave«. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo, rejo, predelavo oziroma kakovost osnovnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem