Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak “izbrana kakovost – Slovenija”

Na mleku in mlečnih izdelkih pogosto najdemo različne oznake, ki obljubljajo, da je izdelek »slovenski«. A to ni vedno jamstvo, da je celoten izdelek, vključno z osnovno surovino (v tem primeru mlekom), pridelan oz. predelan v Sloveniji.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« se od ostalih znakov razlikuje v tem, da označuje eno od shem kakovosti, ki jo potrjuje s strani države imenovan neodvisni certifikacijski organ s podelitvijo certifikata za shemo »Izbrana kakovost«. Shema »Izbrana kakovost« je nacionalno urejena in dostopna vsem, ki so pripravljeni upoštevati vsa pravila sheme »Izbrana kakovost«. Hkrati pa je to tudi nacionalni znak odličnosti, ki dokazuje, da so bile za pridelavo in predelavo izpolnjene vse dodatne predpisane zahteve, določene v specifikaciji sheme. Zagotavlja vam tudi 100‑odstotni slovenski izvor mleka in predelavo v slovenskih mlečnopredelovalnih obratih.

Še strožje mikrobiološke zahteve od predpisanih

Mikrobiološka kakovost mleka je ena njegovih pomembnih lastnosti. Število mikroorganizmov v surovem mleku mora biti čim nižje – kar je znak dobre proizvodne prakse, zato se z rednimi kontrolami to preverja že pri rejcu.

Pri znaku»izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljeno povprečno nižje število mikroorganizmov v surovem mleku, kot pa dovoljuje zakonodaja.

Najkrajša pot do mlekarne zagotavlja boljšo svežino

Surovo mleko vsebuje številne naravno prisotne mikroorganizme in encime, zaradi česar mora biti predelano v čim krajšem možnem času. To je še kako pomembno za kakovost, varnost ter ustrezno obstojnost končnih mlečnih izdelkov. Izdelki z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so izdelani iz najbolj svežega mleka, saj od prevzema v zbiralnici do sprejema v mlekarno ne mine več kot 15 ur.

Kmečki izdelki so označeni s pripisom »kmečki«

Pod klasičnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« lahko na nekaterih izdelkih zasledite tudi pripis kmečki. Tako označeni izdelki so:

  • nastali na kmetiji in so izdelani iz njihovega lastnega ali dokupljenega mleka iz bližnjega lokalnega okolja (največ od 15 kmetij v radiju 25 km od kmetije);
  • izdelani po tradicionalnih postopkih predelave, siri so iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Izberite zajamčeno odličnost

Pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si zagotovite izdelke, ki so 100‑odstotno slovenski (pridelani in predelani v Sloveniji), vrhunske kakovosti ter odličnega okusa.

Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak “izbrana kakovost – Slovenija”
5 (100%) št. ocen: 2


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranih mlečnih izdelkih

Katere informacije na embalaži mleka in mlečnih izdelkov so obvezne? Za katere se je proizvajalec odločil sam? Kaj pravzaprav pomenijo?  Novo znanje vas čaka na spodnji pregledni infografiki! Vse informacije so na embalaži z istim namenom – tam so zato,…

Več...

Infografika: Varnost in sledljivost slovenskega mleka in mlečnih izdelkov

Hrana, ki jo pridelujemo, predelujemo in jemo v Sloveniji, mora ustrezati visokim standardom varnosti in kakovosti. Ker je pridelava in predelava živil kompleksen proces, ki vključuje celotno verigo od kmetije, do prevoznikov, predelovalcev in prodajalcev, se varnost in kakovost preverja…

Več...

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki - video recept

Kuhajmo z našo super hrano!Odlična priloga, kakršne morda še ne poznate. Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki bodo navdušili celo družino. Poskrbite, da jih boste pripravili s skuto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je 100-% narejena iz mleka…

Več...

Mlečna strjenka z listnatim testom - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Okusna mlečna strjenka je še ena od hitrih sladic, ki navduši stare in mlade. Poleg tega je enostavna za pripravo, pripravljena s kakovostnimi mlečnimi izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pa je še toliko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem