Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak "izbrana kakovost – Slovenija" | Izbrana kakovost, Mleko | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak “izbrana kakovost – Slovenija”

Na mleku in mlečnih izdelkih pogosto najdemo različne oznake, ki obljubljajo, da je izdelek »slovenski«. A to ni vedno jamstvo, da je celoten izdelek, vključno z osnovno surovino (v tem primeru mlekom), pridelan oz. predelan v Sloveniji.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« se od ostalih znakov razlikuje v tem, da označuje eno od shem kakovosti, ki jo potrjuje s strani države imenovan neodvisni certifikacijski organ s podelitvijo certifikata za shemo »Izbrana kakovost«. Shema »Izbrana kakovost« je nacionalno urejena in dostopna vsem, ki so pripravljeni upoštevati vsa pravila sheme »Izbrana kakovost«. Hkrati pa je to tudi nacionalni znak odličnosti, ki dokazuje, da so bile za pridelavo in predelavo izpolnjene vse dodatne predpisane zahteve, določene v specifikaciji sheme. Zagotavlja vam tudi 100‑odstotni slovenski izvor mleka in predelavo v slovenskih mlečnopredelovalnih obratih.

Še strožje mikrobiološke zahteve od predpisanih

Mikrobiološka kakovost mleka je ena njegovih pomembnih lastnosti. Število mikroorganizmov v surovem mleku mora biti čim nižje – kar je znak dobre proizvodne prakse, zato se z rednimi kontrolami to preverja že pri rejcu.

Pri znaku»izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljeno povprečno nižje število mikroorganizmov v surovem mleku, kot pa dovoljuje zakonodaja.

Najkrajša pot do mlekarne zagotavlja boljšo svežino

Surovo mleko vsebuje številne naravno prisotne mikroorganizme in encime, zaradi česar mora biti predelano v čim krajšem možnem času. To je še kako pomembno za kakovost, varnost ter ustrezno obstojnost končnih mlečnih izdelkov. Izdelki z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so izdelani iz najbolj svežega mleka, saj od prevzema v zbiralnici do sprejema v mlekarno ne mine več kot 15 ur.

Kmečki izdelki so označeni s pripisom »kmečki«

Pod klasičnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« lahko na nekaterih izdelkih zasledite tudi pripis kmečki. Tako označeni izdelki so:

  • nastali na kmetiji in so izdelani iz njihovega lastnega ali dokupljenega mleka iz bližnjega lokalnega okolja (največ od 15 kmetij v radiju 25 km od kmetije);
  • izdelani po tradicionalnih postopkih predelave, siri so iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Izberite zajamčeno odličnost

Pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si zagotovite izdelke, ki so 100‑odstotno slovenski (pridelani in predelani v Sloveniji), vrhunske kakovosti ter odličnega okusa.


Sorodni članki

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Zakaj izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z nakupom sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci in predelovalci potrošniku jamčijo, da je bilo sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Znak odraža visoko kakovost in zagotavlja redni nadzor proizvodnje, zato lahko potrošniki pričakujejo kakovostno sadje…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...

Je mleko res le za teličke?

O mleku krožijo številni miti, ki so znanstveno neutemeljeni. Da bi pridobili kredibilne informacije o pravilni in zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko svetovalko Niko Renko. Strokovnjakinja je pojasnila, kakšno vlogo imajo mleko in mlečni izdelki v uravnoteženi prehrani.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem