Kaj nam na mleku in mlečnih izdelkih zagotavlja znak “izbrana kakovost – Slovenija”

Na mleku in mlečnih izdelkih pogosto najdemo različne oznake, ki obljubljajo, da je izdelek »slovenski«. A to ni vedno jamstvo, da je celoten izdelek, vključno z osnovno surovino (v tem primeru mlekom), pridelan oz. predelan v Sloveniji.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« se od ostalih znakov razlikuje v tem, da označuje eno od shem kakovosti, ki jo potrjuje s strani države imenovan neodvisni certifikacijski organ s podelitvijo certifikata za shemo »Izbrana kakovost«. Shema »Izbrana kakovost« je nacionalno urejena in dostopna vsem, ki so pripravljeni upoštevati vsa pravila sheme »Izbrana kakovost«. Hkrati pa je to tudi nacionalni znak odličnosti, ki dokazuje, da so bile za pridelavo in predelavo izpolnjene vse dodatne predpisane zahteve, določene v specifikaciji sheme. Zagotavlja vam tudi 100‑odstotni slovenski izvor mleka in predelavo v slovenskih mlečnopredelovalnih obratih.

Še strožje mikrobiološke zahteve od predpisanih

Mikrobiološka kakovost mleka je ena njegovih pomembnih lastnosti. Število mikroorganizmov v surovem mleku mora biti čim nižje – kar je znak dobre proizvodne prakse, zato se z rednimi kontrolami to preverja že pri rejcu.

Pri znaku»izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljeno povprečno nižje število mikroorganizmov v surovem mleku, kot pa dovoljuje zakonodaja.

Najkrajša pot do mlekarne zagotavlja boljšo svežino

Surovo mleko vsebuje številne naravno prisotne mikroorganizme in encime, zaradi česar mora biti predelano v čim krajšem možnem času. To je še kako pomembno za kakovost, varnost ter ustrezno obstojnost končnih mlečnih izdelkov. Izdelki z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so izdelani iz najbolj svežega mleka, saj od prevzema v zbiralnici do sprejema v mlekarno ne mine več kot 15 ur.

Kmečki izdelki so označeni s pripisom »kmečki«

Pod klasičnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« lahko na nekaterih izdelkih zasledite tudi pripis kmečki. Tako označeni izdelki so:

  • nastali na kmetiji in so izdelani iz njihovega lastnega ali dokupljenega mleka iz bližnjega lokalnega okolja (največ od 15 kmetij v radiju 25 km od kmetije);
  • izdelani po tradicionalnih postopkih predelave, siri so iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Izberite zajamčeno odličnost

Pri nakupu mleka in mlečnih izdelkov sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si zagotovite izdelke, ki so 100‑odstotno slovenski (pridelani in predelani v Sloveniji), vrhunske kakovosti ter odličnega okusa.


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno…

Več...

[VIDEO] Kaj vse zagotavlja znak "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih?

Mlada mamica Ana Žontar Kristanc se je podala na raziskovanje in spoznavanje znaka "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih. Ugotavljala je, kaj pomenijo višji standardi kakovosti, 100 % slovensko poreklo in neodvisne dodatne kontrole (zagotovitve znaka "izbrana…

Več...

[VIDEO] Kaj pomenijo NEODVISNE KONTROLE na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomenijo NEODVISNE KONTROLE pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/pA4p3NDre74

Več...

[VIDEO] Kaj pomeni 100 % SLOVENSKO na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomeni 100 % SLOVENSKO POREKLO pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/NGaB3C49zBY

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem