Je mleko res le za teličke? | Mleko | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Je mleko res le za teličke?

O mleku krožijo številni miti, ki so znanstveno neutemeljeni. Da bi pridobili kredibilne informacije o pravilni in zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko svetovalko Niko Renko. Strokovnjakinja je pojasnila, kakšno vlogo imajo mleko in mlečni izdelki v uravnoteženi prehrani. Pomembna je tudi izbira izdelkov iz lokalnega okolja, ki so bolj sveži in višje kakovosti.

Živimo v času, ko zdravje in uravnotežena prehrana postajata vedno bolj priljubljeni. Mnogi iščejo rešitev za preproste, hitre in zdrave obroke. Obkroženost z neštetimi informacijami predstavlja velik izziv. Kako ločiti zrnje od plev? Da bi pridobili kredibilne informacije o pravilni in zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko svetovalko Niko Renko.

Gospa Nika Renko, ste prehranska svetovalka. Kaj bi izpostavili kot izziv, ki pesti številne potrošnike?

Še vedno je veliko ljudi mnenja, da je zdrav način prehranjevanja kompliciran in vzame veliko časa. To ne drži. Tudi zdravi obroki so lahko preprosti in hitro pripravljeni. Na primer: priprava ajdove kaše z zelenjavo in pustim mesom nam vzame največ 30 minut. Priporočljivo je, da iz osnovnih sestavin sami pripravimo obrok, namesto da posegamo po predpripravljenih jedeh. Z lastno pripravo hrane imamo popoln nadzor nad tem, kaj se znajde na našem krožniku.

Nika Renko

Kakšno je vaše vodilo za potrošnike glede načrtovanja obrokov in izbire živil?

Moje splošno priporočilo je, da posameznik zaužije več, na primer od tri do pet uravnoteženih obrokov dnevno. Vsak izmed obrokov naj vsebuje zdrave maščobe, kakovostne beljakovine in tudi ogljikove hidrate. Vsekakor ne smemo pozabiti na sadje in zelenjavo, ki predstavljata odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Pomembno je tudi, da je prehranski načrt individualno prilagojen posamezniku glede na njegove potrebe. Zagovarjam pestrost obrokov, brez strogega izogibanja določenim skupinam živil. Seveda tu izvzamem tiste, ki imajo določene intolerance ali alergije. Poleg tega potrošnikom priporočam, naj bo glavno vodilo pri izbiri hrane, da je ta čim večkrat sezonska in lokalnega izvora, saj bodo tako uživali sveža živila višje kakovosti.

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo veliko za zdravje in počutje koristnih snovi.

Kakšno vlogo v vsakodnevni prehrani imajo mleko in mlečni izdelki? Kako pogosto priporočate uživanje le-teh?

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo veliko za zdravje in počutje koristnih snovi. Mleko in mlečni izdelki vsebujejo veliko hranil, kot so denimo kakovostne beljakovine in kalcij. V današnjem svetu se pojavlja veliko trditev v povezavi z mlekom, ki pa nimajo veze z realnostjo. Za primer naj izpostavim, da naj bi bilo mleko le za teličke, neprebavljivo za odraslega posameznika, povzročalo naj bi hormonske motnje, izbruhe aken, celulit in drugo. Omenjene trditve so večinoma znanstveno neutemeljene. Zdrav odrasel posameznik, ki nima alergije ali intolerance, lahko brez skrbi vsakodnevno uživa mleko in mlečne izdelke, celo večkrat dnevno. Tako lahko posega tudi po pustih mlečnih izdelkih, kot so denimo posneto mleko, posneta skuta, grški jogurt z manj maščobe, skyr, zrnati sir in razni mlečni napitki brez dodanega sladkorja.

Če ima posameznik diagnosticirano intoleranco na laktozo, lahko prav tako uživa mlečne izdelke. Takšnim potrošnikom svetujem, da izberejo izdelke brez laktoze, katerih lahko na tržišču v zadnjih letih najdemo vedno več.

Ali so mleko in mlečni izdelki priporočljivi za potrošnike vseh starosti? So morda kakšne posebnosti glede na življenjski slog?

Na splošno so mleko in mlečni izdelki priporočljivi za vse starostne skupine. V življenju se z mlečnimi jedmi srečamo že kot otroci, saj imajo beljakovine v mleku in izdelkih iz mleka pozitiven vpliv na rast in razvoj. Prav tako so beljakovine in kalcij pomembni v prehrani starejših, saj pripomorejo pri preprečevanju stanj, kot so osteoporoza, osteopenija, sarkopenija. Mlečni izdelki so bogat vir kakovostnih beljakovin, zato so izredno dobrodošli v prehrani športnikov. Beljakovine so še zlasti pomembne v prehrani tistih, ki želijo povečati svojo mišično maso. Če želimo z mlečnimi izdelki zaužiti več beljakovin in manj maščob, je priporočljivo, da izbiramo ustrezne mlečne izdelke, kot so denimo skyr, pusta skuta ali sirotkine beljakovine v prahu.

Vedno bolj so priljubljeni mlečni izdelki, ki imajo dodane beljakovine.

Na policah trgovin potrošniki najdemo širok nabor mleka in mlečnih izdelkov. Kakšne mlečne trende opažate pri potrošnikih? So ti skladni z uravnoteženo prehrano?

Zadnje čase opažam, da veliko potrošnikov izbira mleko in mlečne izdelke, ki vsebujejo manj maščobe in so posledično manj kalorični. Prav tako so priljubljeni mlečni izdelki, ki imajo dodane beljakovine. Nadvse spodbuden trend je, da se potrošniki radi zatekamo k izbiri lokalnega mleka in mlečnih izdelkov, saj ti pomenijo višjo kakovost in boljši okus. Potrošnikom, ki mleko in mlečne izdelke raje kupujejo neposredno od kmeta, običajno kalorična vrednost izdelka ni pomembna in raje izberejo bolj mastne izdelke, ki imajo bolj poln okus. Trendi zdrave prehrane sicer narekujejo, da v svoji prehrani omejimo količino zaužitih nasičenih maščob, ki jih vsebujejo tudi mleko in mlečni izdelki, s tem pa je povezano dejstvo, zakaj določeni posamezniki raje posegajo po manj mastnih izdelkih.

Imate tudi vi svoj najljubši mlečni izdelek?

Sama imam mlečne izdelke zelo rada in se vsakodnevno znajdejo na mojem jedilniku. Kljub temu, da sem kot otrok imela alergijo na mleko, je ta v najstniških letih izzvenela, od takrat pa lahko mlečne izdelke uživam brez omejitev. Svoj najljubši mlečni izdelek bi težko izbrala, saj so mi všeč skoraj vsi in jih vsakodnevno menjujem. V mojih zajtrkih ali malicah se velikokrat znajdejo različni jogurti.

Izbrana kakovost
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.

Veliko se govori o prednostih lokalnih izdelkov. Nekateri izdelki so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je zagotovilo za lokalno poreklo, višjo kakovost in dodatno neodvisno kontrolo. Kako vi vidite razliko v kakovosti lokalnega mleka in mlečnih izdelkov v primerjavi z izdelki iz uvoza?

V prvi vrsti z uživanjem lokalne hrane podpremo naše kmete in mlekarne. Če izbiramo lokalno hrano spodbujamo slovensko samooskrbo in podpiramo domače pridelovalce, ki iz generacije v generacijo prenašajo tradicijo kmetovanja. Če nekatere izdelke kupimo neposredno od kmeta ali pa lokalnih predelovalcev, so ti običajno bolj sveži, manj predelani, vsebujejo manj aditivov od izdelkov, ki so uvoženi. Izdelki so običajno bolj polnega okusa. Lokalni izdelki ne prepotujejo dolgih transportnih poti, uporaba embalažnih materialov je zmernejša, kar prinaša prednosti tudi za okolje. Z vsem naštetim se krepi okoljska zavest potrošnikov.

Za konec vas prosimo za preprost recept za jed z mlekom ali mlečnimi izdelki, ki si jo lahko privoščijo bralci kot hiter, okusen in svež obrok.

Izbrala bom preprost recept za »zapečen mlečni riž s skuto in jabolki«. Le tega pa bomo pripravili na kar se da zdrav način.

Potrebujete naslednje sestavine:

  • 1 liter manj mastnega mleka,
  • 250 g integralnega riža,
  • 500 g posnete skute,
  • 1 večje ali 2 manjša jabolka,
  • 5 večjih jajc,
  • med,
  • manjši košček masla,
  • naribana limonina lupinica,
  • 1 vrečko vaniljinega sladkorja.

Priprava je preprosta. Najprej zavremo mleko. Dodamo riž, ki smo ga predhodno sprali. Riž kuhamo, dokler se ne zmehča. Odstavimo in počakamo, da se riž nekoliko ohladi. Ko je ohlajen, primešano skuto, naribamo limonino lupinico in poljubno sladkamo z medom. Ločeno stepemo jajca in vaniljin sladkor.

Stepamo vsaj pet minut. Maso z metlico počasi in enakomerno primešano rižu. Jabolka operemo, naribamo in narežemo na krhlje.

Polovico mase stresemo v globok pekač (okvirna dimenzija: 30×40 cm), ki smo ga namastili z maslom, potresemo z narezanimi jabolki in dodamo še drugo polovico mase.

Pekač v predhodno segreti pečici pečemo na 180 stopinj Celzija, da se po vrhu naredi zlato-rjava skorjica. Serviramo, ko se narastek nekoliko ohladi. In še namig: narastek lahko poljubno prelijemo s toplim jagodičevjem.

Dober tek!

Naše super mleko

Sorodni članki

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...

Brez kmetij ni mlekarn in obratno

Slovensko mlekarstvo se je skozi čas uspešno razvijalo. Razvoj temelji predvsem na spoštljivih odnosih in tesni povezanosti med rejci, zadrugami, mlekarnami in trgovci.Ali veste, kdo vse je zaslužen za dobro mleko in mlečne izdelke, ki jih tako radi uživate? Gre…

Več...

Z ljubeznijo do kmetovanja do dobrega mleka

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo, ki temelji na spoštljivem odnosu in tesnem sodelovanju med kmetijami in mlekarnami. O skrbi za živali, njihovi paši in regionalnih posebnostih smo govorili s predstavnikoma slovenskih kmetij, ki se lahko pohvalita z dobrimi praksami…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem