Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek | Izbrana kakovost, Sadje |
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek

Lepota naše dežele je v njenih naravnih danostih. Ključna pogoja za pridelavo raznovrstnega sadja v Sloveniji sta predvsem ugodno podnebje in razgibanost pokrajine. Med sadnimi vrstami, ki jih najdemo predvsem na gozdnih robovih in tudi v domačih vrtovih, so jagodičaste rastline. Drobni, aromatični sadeži so odlični sveži in kot dodatek v raznovrstnih jedeh. K svežini in polnosti okusa sadja poskrbi predvsem lokalna pridelava. Saj veste: sadje iz naše bližine na trgovskih policah prepoznamo pod znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

V skupino jagodičja uvrščamo sadne vrste, kot so jagode, maline, borovnice in ribez, ki nas v Sloveniji v spomladanskih mesecih razvajajo prve. Lokalno pridelano jagodičje lahko uživamo skozi vse leto, saj je izvrstno tako sveže, kot tudi zmrznjeno ali pa predelano v najrazličnejše dobrote.

Jagodičje uspeva v hladnejših osončenih predelih

Jagodičje pridelujemo v večjih ravninskih nasadih in v manjših nasadih v hribovitem svetu. Vse jagodičaste vrste bolje uspevajo v hladnejših predelih z veliko sonca. »Morda nas včasih zavede ponudba na trgovskih policah, kjer najdemo predvsem jagodičje iz toplih, sredozemskih dežel. Prezremo pa dejstvo, da je jagodičje iz južnih krajev na trgu v zimskih in zgodnjepomladanskih mesecih, ko so v teh krajih temperature podobne tistim, kot so pri nas v maju in juniju, ko je jagodičje na višku zorenja«, izpostavlja dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Dejstvo, da so naravna rastišča izpostavljena ostrejšim vremenskim razmeram, pojasnjuje tudi to, zakaj jagodičaste rastline lažje in bolje prenesejo nizke zimske in spomladanske temperature. Večja odpornost na nizke temperature ni povezana le z večjo odpornostjo cveta na nizke temperature, temveč tudi z načinom razvoja plodov. Ta je skoraj pri vseh jagodičastih rastlinah zaporeden, torej da na istem grmu traja obiranje več dni ali celo tednov. Jagode, borovnice ali maline lahko cvetijo cel mesec. Tudi zorenje plodov lahko traja daljše časovno obdobje. S tem načinom razvoja cvetov in plodov so se rastline obvarovale pred popolnim izpadom pridelka v letih, ki jih zaznamujejo nizke temperature.

Med jagodičastimi sadnimi vrstami imamo vse od bolj zgodnjih do zelo poznih sort. Če ob tem upoštevamo še različne tehnologije gojenja, denimo pridelavo na prostem ali gojenje v polodprtih in zaprtih rastlinjakih, ugotovimo, da je ponudba jagodičja v našem prostoru zagotovljena od začetka aprila do sredine decembra. Jagodičje je zelo priljubljeno tudi v zamrznjeni ali predelani obliki, zato lahko v slovenskem jagodičju uživamo celo leto.

Jagodičevje

Uživajmo v lokalnem sezonskem sadju

Kako vemo, da je sadje, torej tudi jagodičje, res lokalno in kakovostno? Tako kot pri izbiri mleka in mesa, se tudi pri sadju lahko zanesemo na znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta daje potrošnikom zagotovilo, da je sadje višje kakovosti in da je bil izveden nadzor neodvisnega certifikacijskega organa nad pridelavo in predelavo. Zato lahko izdelkom s tem znakom potrošniki zaupamo. Z nakupom izdelkov izbrane kakovosti tudi podpremo lokalne pridelovalce in prehrambno industrijo, ki zaposluje več kot 90 tisoč ljudi. S tem pripomoremo, da na naših policah najdemo hrano visoke kakovosti in domačega porekla.

Izbrana kakovost

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.

Dr. Darinka Koron dodaja: »Prednosti uživanja jagodičja so poznali že naši predniki, zato so ga v najrazličnejših oblikah vključevali v svojo prehrano. Zahvaljujoč lokalnim pridelovalcem lahko kakovostno jagodičevje preprosto kupimo. Prav tako lahko z njim popestrimo naš sadni vrt, se ga naužijemo ob obisku hribov ali pa se z njim posladkamo v obliki sokov, želejev in marmelad. No, pa tudi jagodov, malinov ali borovničev sladoled je odličen.«

K ohranjanju svežine kupljenega sadja lahko veliko pripomoremo sami. Kupujmo plodove, ki imajo svež in svetleč videz. Najboljše je, če jih uživamo sveže, le za kratek čas jih lahko shranimo v hladilniku. Sveže plodove speremo z vodo, nato pa jih lahko uživamo samostojno, z drugim sadjem, jogurtom ali pa kosmiči. Preostanek lahko predelamo v marmelade, džeme ali sokove. Iz njih lahko pripravimo slasten sadni sladoled in peciva. Kot pika na i se bo jagodičje prileglo tudi v sladicah.

Želite pripraviti nekaj sladkega z lokalnim jagodičjem? Sledite receptu za pripravo panna cotte z jagodnim pirejem.

panna cota
Privoščite si slastno panna cotto z jagodnim pirejem

Recept: jagodičje in panna cotta – najslajši par

Sestavine:

  • 500 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 1 vrečka želatine v prahu
  • 200 g jagod
  • 20 g sladkorja

Priprava:

Sladko smetano, sladkor v prahu in vanilijev sladkor damo v kozico in jih zmešamo. Vsebino med nenehnim mešanjem počasi segrevamo do vretja. Nato dodamo želatino v prahu in zopet dobro premešamo. Odstavimo iz ognja in tekočino nalijemo v kozarčke. Pustimo čez noč, da se ohladi.

Naslednji dan narežemo jagode, jih damo v kozico, dodamo sladkor in pokuhamo. Nato jagode spasiramo. Ohlajeno in strjeno panna cotto damo iz lončka in prelijemo z jagodnim pirejem. Po vrhu lahko okrasimo s svežimi jagodami.

Postrežemo in preprosto – uživamo!

Pripravo si lahko ogledate tudi v tem video posnetku.

Logotip naše super sadje

Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem