Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Jagnjetina je prava gurmanska poslastica

Jagnjetina pri nas na žalost še vedno spada med manj priljubljene vrste mesa, nekaj zaradi specifičnega vonja in okusa, nekaj pa tudi zaradi nedostopnosti, saj ga v trgovini težko dobimo. Vendar pa pravi kulinarični sladokusci in prehranski strokovnjaki že dolgo prisegajo nanj.

V primerjavi z ostalimi vrstami mesa je jagnjetina bolj pusta. Meso pa zaradi naravnega prehranjevanja živali na pašnikih vsebuje več koristnih hranil. Meso jagnjet je bogato z esencialnimi aminokislinami, vitamini B-skupine, niacinom, cinkom in železom. Vonj in okus jagnjetine je v veliki meri odvisen od vrste paše. Tako so še posebej cenjene živali, ki se pasejo na gorskih pašnikih ali na travnikih v bližini morja.

Jagnječje meso lahko dušimo, kuhamo ali pečemo v pečici, na žaru, v ponvi ali v pečici. Najbolj razširjen način priprave, če seveda imamo primeren prostor, je pečenje »pod peko« v lončeni posodi v žerjavici, ali pa peka celega jagenjčka na žaru. V domači kuhinji pa lahko pripravimo na primer jagnječjo obaro, jagnječje stegno v pečenki, kotlete, pleče, kračo. Pravilno pripravljena jagnjetina je prava poslastica, saj je meso zelo nežno, sočno in polnega okusa.

V nadaljevanju si preberite nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih bo jagnjetina na vašem krožniku prava gurmanska poslastica. 

Nasveti za shranjevanje in pripravo jagnjetine

Meso drobnice je nekoliko bolj obstojno. V hladilniku zdrži vsaj dva do tri dni dlje kot ostale vrste mesa. Najprimernejša temperatura za shranjevanje v hladilnikih je od 0 do 2°C. Kratkotrajno ga do 6 mesecev zamrznemo pri temperaturi –20°C, za dolgotrajno zamrzovanje do 1 leta pa je jagnjetino primerno zamrzovati pri –30°C.

Če jagnjetina vsebuje preveč maščobe, je potrebno to maščobo odstraniti preden meso termično obdelamo. Na ta način se znebimo ne le maščob, pač pa tudi močnejšega vonja mesa.

Pri začinjanju imamo precej možnosti. Nekateri so mnenja, da je mesu jagnjet najbolje dodati samo sol in poper, spet drugi dodajajo več začimb. Pri dodajanju moramo le paziti, da ne prekrijemo specifičnega okusa mesa. Sicer pa se jagnjetina odlično ujema s peteršiljem, timijanom, rožmarinom, origanom, meto, poprom, čebulo, česnom, žajbljem, koriandrovimi semeni, limonino lupinico, čilijem in tudi curryem. Če pa jagnjetino kuhamo, pa lahko dodamo tudi lovor, kumino, brinove jagode, muškatni orešček, korenasto zelenjavo.

Čas pečenja je odvisen od velikosti in kosa mesa. Pleče in rebra potrebujejo manj pečenja, stegno pa pečemo več časa.

Solimo šele tik pred kuhanjem, pri pečenju na žaru osolimo meso šele potem, ko ga obrnemo, tanke kose mesa pa je najbolje soliti šele potem, ko so gotovi.

Jagnjetina razvije najboljši okus takrat, ko je meso v sredini še rahlo rožnato (temperatura mesa je približno 67 stopinj C).

Če meso pečemo v pečici, je dobro, da jih pred pečenjem namažemo z maščobo (oljem), med pečenjem pa polivamo s tekočino iz pekača. Ta bo poskrbela, da bo meso okusno in sočno.

Med pečenjem pa meso obračamo s kleščami, da se ne bi preveč prebadalo in zato tudi izsušilo.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Pri naročilu hrane izrazite željo po kakovostnem mesu lokalnega porekla

Privoščite si kakovosten kos mesa slovenskega porekla, četudi morda v nekoliko manjši količini ali manj pogosto.Ob misli na goveji zrezek na žaru se marsikomu pocedijo sline. Pri uživanju mesa je kakovost surovine izjemno pomembna. Ali ob naročilu v restavraciji povprašate…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla. Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno…

Več...

Peter Peternel: »Kakovostna lokalna hrana je naša največja dobrina«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Lahko bi rekli, da so kmetje največji vrtnarji krajine.…

Več...

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. Mesne dobrote nas razveseljujejo skozi celo leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred polno vitrino svežega postrežnega ali pakiranega mesa in niste vedeli kaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem