Jagnjetina je prava gurmanska poslastica | Jagnjetina, Meso | Prehranski nasveti

Jagnjetina je prava gurmanska poslastica

Jagnjetina pri nas na žalost še vedno spada med manj priljubljene vrste mesa, nekaj zaradi specifičnega vonja in okusa, nekaj pa tudi zaradi nedostopnosti, saj ga v trgovini težko dobimo. Vendar pa pravi kulinarični sladokusci in prehranski strokovnjaki že dolgo prisegajo nanj.

V primerjavi z ostalimi vrstami mesa je jagnjetina bolj pusta. Meso pa zaradi naravnega prehranjevanja živali na pašnikih vsebuje več koristnih hranil. Meso jagnjet je bogato z esencialnimi aminokislinami, vitamini B-skupine, niacinom, cinkom in železom. Vonj in okus jagnjetine je v veliki meri odvisen od vrste paše. Tako so še posebej cenjene živali, ki se pasejo na gorskih pašnikih ali na travnikih v bližini morja.

Jagnječje meso lahko dušimo, kuhamo ali pečemo v pečici, na žaru, v ponvi ali v pečici. Najbolj razširjen način priprave, če seveda imamo primeren prostor, je pečenje »pod peko« v lončeni posodi v žerjavici, ali pa peka celega jagenjčka na žaru. V domači kuhinji pa lahko pripravimo na primer jagnječjo obaro, jagnječje stegno v pečenki, kotlete, pleče, kračo. Pravilno pripravljena jagnjetina je prava poslastica, saj je meso zelo nežno, sočno in polnega okusa.

V nadaljevanju si preberite nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih bo jagnjetina na vašem krožniku prava gurmanska poslastica. 

Nasveti za shranjevanje in pripravo jagnjetine

Meso drobnice je nekoliko bolj obstojno. V hladilniku zdrži vsaj dva do tri dni dlje kot ostale vrste mesa. Najprimernejša temperatura za shranjevanje v hladilnikih je od 0 do 2°C. Kratkotrajno ga do 6 mesecev zamrznemo pri temperaturi –20°C, za dolgotrajno zamrzovanje do 1 leta pa je jagnjetino primerno zamrzovati pri –30°C.

Če jagnjetina vsebuje preveč maščobe, je potrebno to maščobo odstraniti preden meso termično obdelamo. Na ta način se znebimo ne le maščob, pač pa tudi močnejšega vonja mesa.

Pri začinjanju imamo precej možnosti. Nekateri so mnenja, da je mesu jagnjet najbolje dodati samo sol in poper, spet drugi dodajajo več začimb. Pri dodajanju moramo le paziti, da ne prekrijemo specifičnega okusa mesa. Sicer pa se jagnjetina odlično ujema s peteršiljem, timijanom, rožmarinom, origanom, meto, poprom, čebulo, česnom, žajbljem, koriandrovimi semeni, limonino lupinico, čilijem in tudi curryem. Če pa jagnjetino kuhamo, pa lahko dodamo tudi lovor, kumino, brinove jagode, muškatni orešček, korenasto zelenjavo.

Čas pečenja je odvisen od velikosti in kosa mesa. Pleče in rebra potrebujejo manj pečenja, stegno pa pečemo več časa.

Solimo šele tik pred kuhanjem, pri pečenju na žaru osolimo meso šele potem, ko ga obrnemo, tanke kose mesa pa je najbolje soliti šele potem, ko so gotovi.

Jagnjetina razvije najboljši okus takrat, ko je meso v sredini še rahlo rožnato (temperatura mesa je približno 67 stopinj C).

Če meso pečemo v pečici, je dobro, da jih pred pečenjem namažemo z maščobo (oljem), med pečenjem pa polivamo s tekočino iz pekača. Ta bo poskrbela, da bo meso okusno in sočno.

Med pečenjem pa meso obračamo s kleščami, da se ne bi preveč prebadalo in zato tudi izsušilo.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem