Jabolko za nasmeh malih sadjarjev

Jabolka so razdelili med sosede in sorodnike. Iz njih so stisnili jabolčni sok. Jabolčnik je bil bister in okusen. To je bil dogodek za vse vaške otroke, ki so pritekli poskusit sok. Vsi so pili iz istega kozarca. Babica je ta čas spekla okusen jabolčni zavitek. Otroci so ga hiteli jesti. Vsi so se veselili in lepo imeli. Drug do drugega so bili prijazni in so si med seboj izposojali stvari ter si pomagali. Menjavali so pridelke in skrbeli za to, da hrane niso metali stran. Z ogrizki in olupki so hranili domače živali. Za hrano so se trudili in jo znali veliko bolj ceniti.”

Tako nas radosti odlomek iz zmagovalne kratke zgodbe na natečaju projekta Jabolko za nasmeh, ki so ga ob finančni podpori Ministrstva za kmetijstvo uspešno zaključili v Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica. Pričujoči ganljivi zapis so družno prispevali učenci prvega razreda OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad. A izbor za najlepšo kratko zgodbo je bil le delček plemenitega projekta.

Najodmevnejše so bile gotovo sadjarske delavnice za otroke. Na povabilo se je odzvalo dvanajst šol iz brkinskega sadnega okoliša. Pet izmed njih – osnovne šole v Košani, Pivki, Prestranku, Divači in Ilirski Bistrici – je zdaj bogatejših za večje sadovnjake; na ostalih sedmih so ti sadovnjaki zaradi pomanjkanja prostora nekoliko manjši. Pod nadzorom mentorjev so učenci sicer posadili največ jablan, a niso pozabili tudi na hruške, češnje, šparglje, maline in jagode.

In kako so se sodelujoči kratkohlačniki odzvali na imenitno priložnost, ki jim je bila ponujena? “Z velikim zanimanjem,” zatrjuje Darja Zadnik, koordinatorka projekta in svetovalka za razvoj podeželja pri KGZ Nova Gorica. “Kljub temu da je šlo za otroke s podeželskega okolja, jih velika večina ni vedela, kako se posadi drevo! Nekaj več je bilo znanega samo nekaj izjemam, ki so jih o sadjarskih osnovah podučili stari starši. Vse bolj se zdi, da je bila tista vmesna generacija – torej generacija, ki ima zdaj otroke v osnovni šoli – za tradicionalna znanja kmetovanja nekako izgubljena generacija. Ampak, veste kaj? Na naših delavnicah so otroci sajenje dreves spremljali z izjemnim zanimanjem! Mnogi so preprosto stali tam in se čudili. Vpijali so informacije, tako o samih drevesih kot o tehniki sajenja.”

Na delavnicah je bilo največ učencev od prvega do šestega razreda osnovne šole. Po poročanju očividcev so bili nadobudni prihodnji sadjarji najbolj navdušeni, ko so se lahko sajenja lotili sami. “O, kako so se prerivali, da so prišli do lopate ali vil, da so lahko tudi sami kaj fizično postorili!” se nasmehne Darja Zadnik. “Glede na njihove reakcije me ni prav nič strah, da za ta drevesa ne bi skrbeli tudi v prihajajočih letih, tako kot so obljubili. Mi jim bomo pa pri tem vedno na voljo s konstruktivnimi nasveti.”

Poleg že omenjenega natečaja za najboljše tri kratke zgodbe je projekt vključeval tudi natečaj za najboljše tri risbice na temo sadjarstva in vzajemnosti. Na KGZ Nova Gorica so v jesenskem času priredili naravoslovne dneve, na katerih so lokalne šole dijake popeljale na izbrane kmetije. Zakaj? Da so lahko na delavnicah pridobljeno znanje preizkusili še v praksi. In kjer so se med drugim lahko naučili, da najlepše ni vedno najboljše – vsaj pri sadju ne!

Poleg promocije plemenitosti in koristnosti uživanja lokalne hrane je bila druga nosilna nota projekta solidarnost. V ta namen je KGZ Nova Gorica v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste Polje dve skupini petdesetih mestnih otrok popeljal na deželo. Prva skupina je tako romala v Istro, kjer so lahko otroci za veliki finale izobraževalne ekskurzije pobirali jagode v rastlinjaku Kmetijske zadruge AGRARIA Koper in pod strokovnim vodstvom presajali sadike vrtnin. Druga skupina je bila deležna obiska štirih kmetij v Brkinih, kjer je lahko stiskala in okušala jabolčni sok. Obe četici sta zažareli, ko sta zvedeli, da bosta lahko plodove svojega truda odnesli domov. “Zelo hitro je bilo očitno, kako dragocena izkušnja je bila to za mestne otroke,” se namuzne Darja Zadnik, “nekateri niso še nikoli sadili rastlin ali sploh potipali zemlje … Da ne govorimo o čudenju in navdušenju nad živalmi, ki so jih videli na kmetijah. Nekateri mestni otroci žal očitno res živijo v precej drugačnem svetu.”

Kot da vse to še ne bi bilo dovolj, je projekt Jabolko za nasmeh solidarnostno komponento okrepil tudi z neposrednim povezovanjem lokalnih kmetov in socialno ogroženih mestnih družin. Na območju Brkinov (kot seveda tudi širše po regiji) vsako leto propadejo vse prej kot zanemarljive količine nepobranega in neprodanega sadja, medtem ko je čedalje več otrok vsaj občasno lačnih. Se mar ti dve dejstvi, navedeni takole drugo ob drugem, ne slišita hudo skregani z zdravo pametjo in občo človeško dostojnostjo? Tudi zato so v KGZ Nova Gorica nekaj neprivilegiranih družin, ki jim manjka zdrave hrane, septembra in oktobra povezali z lokalnimi kmetijami, kjer v času obiranja vedno primanjkuje pridnih rok.

Če vse našteto seštejemo in primaknemo še vsebinsko in obenem radostno rajajočo zaključno prireditev 9. oktobra v Pivki, lahko prikimamo, da je bil projekt izjemno uspešen. “V vsaki generaciji najdemo posameznike, ki jih narava in kmetijstvo še posebej zanimata. To so prihodnji kmetovalci, ki bodo s svojo marljivostjo in inovativnim duhom poskrbeli, da tudi v prihajajočih desetletjih ne bomo lačni,” so občutke strnili na KGZ Nova Gorica. “Veseli in ponosni smo, da pri njihovem izobraževanju tudi mi lahko prispevamo svoj mali del.”


Sorodni članki

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

Več...

Praznik kozjanskega jabolka

Zdaj že tradicionalni dogodek, praznik kozjanskega jabolka, se je v preteklih 18 letih razvil v osrednjo in zelo odmevno okoljsko, etnološko in naravovarstveno prireditev. Gre za enega večjih naravovarstvenih in okoljskih dogodkov pri nas. Prireditev je odraz sodelovanja s prebivalci…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremoPokapljamo s sokom, ki so ga izpustila jabolka in pečemo še 15 minut, da se robovi zlato zapečejo. Ob začetku 2018…

Več...

Prehrana otrok ob začetku šolskega leta

Še preden prvič prestopijo prag vzgojnih in izobraževalnih institucij, se starši že sprašujemo, kakšna naj bo prehrana otrok. Pomembno je, da otrokom ponudimo sezonske raznovrstne okuse, ki jih lahko sestavljamo celo po barvah in tako hkrati tudi spodbujamo zanimanje za…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem