Jabolka bi lahko bila rešitev ? | COVID 19, Jabolka, Lokalna jabolka, Sadje | Vrste proizvodov

Jabolka bi lahko bila rešitev ?

V petek, 3.4.2020 je bil na “Fruitnet.com” objavljen zanimiv prispevek avtorja Fred Meintjes, ki izpostavlja, da bi lahko bilo uživanje svežih jabolk v boju proti novemu koronavirusu celo zmagovita kombinacija.

Originalen prispevek v angleščini je objavljen na tej povezavi: http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/181383/apples-could-offer-something-extra

Vabimo vas, da si ga preberete 😊.

V nadaljevanju povzemamo nakaj bistvenih ugotovitev iz prispevka, ki jih je izpostavil Fred Meintjes (2020):

  • Z namenom krepitve svojega imunskega sistema potrošniki vedno bolj iščejo zdrave načine prehranjevanja in se v teh negotovih časih raje poslužujejo lokalne hrane, ki jo najbolje poznajo.
  • V zadnjem mesecu se je poraba jabolk, hrušk in banan povečala.
  • Španski strokovnjaki zagotavljajo, da uživanje citrusov pomaga pri preskrbi telesa s pomembnimi vitamini proti virusnim obolenjem. Prav tako je znano, da imajo citrusi višje količine vitamina C, ki krepi imunski sistem.
  • Dejstvo je, da vsi sadeži doprinesejo in pomagajo h krepitvi imunskega sistema Študije kažejo, da bi lahko bila jabolka učinkovita v boju proti novemu koronavirusu.
  • Jabolko je najboljši vir prehranskih polifenolov – številne študije so pokazale, da so polifenoli v jabolkih učinkoviti antioksidanti.
  • Polifenoli ščitijo pred različnimi nevrološkimi in rakavimi obolenji in tudi pred sladkorno boleznijo in dugimi boleznimi.
  • V jabolčnih olupkih se skriva pravi zaklad – študije kažejo, da imajo jabolčni olupki visoko vsebnost kvercetinskih glikozidov. Kvercetin je znan po svoji nalogi učinkovitega »čistilca prostih radikalov« v organizmu.
  • In kakšne povezave imajo vse te lastnosti pri boju proti novemu koronavirusu?
    • Raziskovalci z računalniškimi modeli intenzivno iščejo strukturo molekule, ki bi lahko blokirala receptorje v človeških celicah, na katere se novi koronavirus pritrdi (kot ključ v ključavnico).   
    • Po molekularni strukturi bi kvercetin lahko bil ključ, ki bi se pritrdil na receptorje celice in tako onemogočil pritrjevanje novega koronavirusa na receptorje celice.
    • Določene „in vitro“ študije po epidemiji SARS so pokazale, da kvercetin lahko onemogoči pritrjevanje virusov iz družine koronavirusov na človeško celico. Pri tem velja opozoriti, da gre za manjše študije, ki še niso klinično potrjene.
    • Dejstvo je, da je lahko kvercetin koristen v boju proti virusnim obolenjem.
    • Dokazano je, da jabolčni olupek vsebuje kvercetin, zato jabolk nikar ne lupite.

Pri vsem tem ne pozabite:

  • da imamo pri nas čez celo leto na razpolago lokalna jabolka, ki so sveža, obrana v polni zrelosti in zelo okusna. Razumljivo, saj je Slovenija dežela jabolk. 😊
  • pregovor pavi: „Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran“ . Mi pravimo: Lahko tudi dve ali tri – toliko bolje za naše zdravje.😊
  • Jabolka so najboljša sveža. Odlična so tudi za pripravo sladic, kompotov, posušena kot prigrizek in še bi lahko naštevali. Možnosti uporabe jabolk so neštete. Izkoristite jih! 😊

Naj postane uživanje svežih lokalnih jabolk del našega vsakodnevnega rituala!

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem