Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev«  | Meso | Izbrana kakovost - Slovenija

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Izidor Krivec, predsednik uprave Celjskih mesnin, poudarja, da v podjetju prek zadrug sodelujejo z več tisoč slovenskimi kmetijami (fotografija: Andraž Purg, NT). 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom uprave Celjskih mesnin. Kot pravi sogovornik, znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku prinaša točno to, kar obljublja – preverjeno in kakovostno meso s slovenskih kmetij.

V podjetju imajo dolgoletno tradicijo. Meso pretežno kupujejo prek slovenskih zadrug in tako sodelujejo z več tisoč slovenskimi kmetijami, pri čemer največ rejcev prihaja z območja od Koroške do Kozjanskega. Skupni imenovalec, ki ga opažajo pri rejcih, pa je, da so ti skozi leta z uvajanjem novih pasem, skrbno izbiro krme in vlaganjem v znanje znatno pripomogli k izboljšani kakovosti mesa v procesu pridelave.

H kakovostnejši ponudbi mesa prispeva tudi živilska industrija, je prepričan Izidor Krivec. Izpostavlja, da panoga v vseh korakih stremi h kontroliranemu in varnemu mesu, katerega sledljivost je mogoča v vsakem trenutku: »Z veterinarskim nadzorom so se standardi dvignili tudi v procesu predelave mesa. Prav tako se je pri proizvodnji mesnih izdelkov zmanjšalo število uporabljenih dodatkov. V svojem podjetju imamo ves čas v mislih zdravje in varstvo potrošnikov. V zadnjih 20 letih smo na primer za trikrat zmanjšali vsebnost soli v izdelkih.«

Na sliki narezano pečeno meso na krožniku
Meso je sestavni del uravnotežene prehrane.

Poostren nadzor nad pridelavo in predelavo mesa 

Podjetje sogovornika je vključeno v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«. Ta zagotavlja, da je meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« slovenskega izvora, višje kakovosti ter pridelano in predelano skladno s strogimi zahtevami.

»Shema med drugim zagotavlja nadziranje krme za živali, zdravstvenega stanja in morebitnega zdravljenja živali ter kratke transportne poti. Vse to prispeva, da potrošnik na krožnik dobi bolj sveže in kakovostnejše meso od slovenskih rejcev. Znak ‘izbrana kakovost – Slovenija’ je torej jamstvo, da potrošnik kupi kakovostno živilo,« poudarja sogovornik. Ob tem dodaja, da poseganje po lokalnem mesu, ki ni prepotovalo velikih razdalj, pripomore tudi k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Dodatna prednost sheme »izbrana kakovost« je učinkovit nadzor nad celotnim procesom pridelave in predelave mesa. Dobra novica za potrošnike je, da neodvisni certifikacijski organi nadzor vršijo tako na kmetijah kot v predelovalnih obratih, kontrole pa izvajajo tudi nenapovedano.

»Čeprav je v mesnopredelovalnih obratih veterinarski nadzor stalnica, za proizvodnjo mesa iz sheme ‘izbrana kakovost’ veljajo še strožja pravila. Zaradi nadzora v vseh fazah je poleg sledljivosti zagotovljeno hitro odkrivanje morebitnih odstopanj od standardov. V praksi to pomeni, da za vsak zrezek v trgovini vemo, od kod izvira,« ponazarja Krivec.

Sogovornik pojasnjuje, da imajo v podjetju vzpostavljene kontrole na več ravneh: »Izpolnjujemo zahteve standarda IFS ali International Food Standard. Ta združuje zahteve sistema HACCP, poleg tega pa določa še pravila dobre proizvodne, poslovne in higienske prakse, sledljivosti ter označevanja mesa. Redno izvajamo notranje kontrole, nadzorne službe pa vse naše postopke dodatno nadzorujejo z napovedanimi in nenapovedanimi obiski. Ustrezne inšpekcijske službe izvajajo nadzor na kmetijah, v naših obratih pa Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Nadzor nad skladnostjo našega delovanja z zahtevami sheme ‘izbrana kakovost’ izvaja neodvisni certifikacijski organ. Tako znak ‘izbrana kakovost – Slovenija’ potrošniku resnično prinaša točno tisto, kar obljublja – preverjeno in kakovostno lokalno meso.« 

Logotip IK
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji.

Ključno je krepiti spoštljiv odnos do hrane 

Nadzorovan proces pridelave in predelave mesa v shemi »izbrana kakovost« se dotika tudi skrbi za živali. Za njihovo dobrobit mora biti poskrbljeno pri rejcih in v predelovalnih obratih. »Z živalmi ravnamo odgovorno. Imamo visoke zahteve in poznamo zgodovino vsake živali, ki pride v naš obrat. Dobrobit živali se spremlja v celotnem procesu pridelave in predelave – od reje in transporta do ravnanja v našem obratu. V podjetju redno organiziramo izobraževanja za sodelavce, ki so v stiku z živalmi, prav tako se ravnanje sodelavcev nadzoruje,« razloži sogovornik. 

Prednosti sheme »izbrana kakovost« občutijo tudi kmetje, saj je ta osnova za promocijo dodane vrednosti njihovega mesa. Treba je razumeti širšo sliko pridelave hrane, vključno z mesom, izpostavlja sogovornik. S poseganjem po mesu in mesnih izdelkih lokalnega porekla potrošniki tlakujemo pot razvitosti podeželja in delovnih mest ter posredno celo omogočamo razvoj slovenskega turizma. Živinoreja je ne nazadnje najpomembnejša kmetijska panoga v Sloveniji, saj je kar 75 odstotkov zemljišč na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Krivec opozarja, da zaradi vsega naštetega cena ne sme biti vodilni motiv pri nakupu hrane. »Nižja cena izdelkov lahko pomeni slabšo kakovost hrane in sumljiv izvor. Zavedati se moramo, da naše nakupne odločitve vplivajo na nacionalni interes in našo prehransko varnost. Odločanje za lokalno pridelano in predelano hrano, kot je meso, pomembno vpliva na samooskrbo države. Ta je v primeru izrednih razmer, kot je suša, epidemija ali zaostrena varnostna situacija, ključna.«

Kaj lahko naredimo kot potrošniki? Veliko! Pomembno je, da imamo spoštljiv odnos do hrane, se zavedamo pomembnosti izbire lokalnih izdelkov preverjene kakovosti in kupujemo takšne količine živil, kot jih potrebujemo. S tem se namreč izognemo zavržkom hrane in tudi prihranimo.

»Ko so bili naši starši mladi, je bilo kar 80 odstotkov družinskega proračuna namenjenega za hrano, zdaj ga je približno 15 odstotkov. Zato smo velikokrat premalo pozorni na svoje nakupne odločitve. Spoštujmo slovensko hrano. Ko se znajdemo pred policami v trgovini, izbirajmo lokalna živila. To je dobra odločitev za potrošnika, okolje, lokalne kmete in domačo živilsko industrijo,« sklene Izidor Krivec. 

Slovenski rejci in predelovalci mesa v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja je pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« namenjena ozaveščanju, da imamo v Sloveniji ponudbo kakovostnega govejega in perutninskega mesa. Potrošnikom je na voljo pestra ponudba lokalnega mesa, mesnih izdelkov in mesnih pripravkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak zagotavlja preverjeno kakovost: da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila celotna predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je bil izpostavljen dodatnim neodvisnim kontrolam.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem, njihovim zadrugam in slovenski živilski industriji. Pri tem bodimo pozorni na uravnoteženo prehrano v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naj bo slogan kampanje »Najboljše imamo doma« naše vodilo pri nakupih. 

Naše super meso - logotip

Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem