Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020 | Obvestila

Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020

Sadje in plodovi na mizi 15.1.2021

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je danes izdala odločbe za plačilo obveznega prispevka za promocijo sadja za leto 2020. Zavezancem je izdanih 1.432 odločb za plačilo prispevka v skupni višini 78.892 evrov.

Odmera prispevka je določena na podlagi Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (Uradni list RS, št. 26/11 in 57/12). Zavezanci za plačilo so pridelovalci sadja, nosilci kmetijskih gospodarstev, ki se ukvarjajo s primarno kmetijsko proizvodnjo sadja.

Prispevek se plačuje za programsko obdobje od 1. januarja 2018 do 31. decembra 2020. Višina prispevka za pridelovalca sadja oz. nosilca kmetijskega gospodarstva je 20 evrov na hektar intenzivnega sadovnjaka, ki ga ima v uporabi in se obračuna letno.

Namen ukrepa je, da se sredstva, zbrana od nosilcev kmetijskih gospodarstev, v celoti nameni za promocijo shem kakovosti in prostovoljnih označb. Plačilo prispevka je obvezno za vse zavezance, ne glede na to ali vstopijo v shemo “izbrana kakovost” ali ne.

Zavezanec za plačilo prispevka je dolžan prispevek plačati v roku 20 dni od prejema odločbe o odmeri obveznega prispevka za promocijo sadja za leto 2020. Prispevek je treba nakazati na transakcijski podračun Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, imenovan AKTRP JFP – PROMOCIJA, številka SI56 0110 0845 0181 514, z navedbo sklica na številko odobritve iz odločbe o plačilu prispevka (SI11 23310-7111380-xxxxxxx).

Več informacij o celotnem sistemu pobiranja prispevka v sektorju sadja je na povezavi TUKAJ.

 


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem