Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Izbrana kakovost – Porok za bližino, svežino in slovensko pridelavo, rejo in predelavo

Kakšne prednosti nam prinaša shema kakovosti »izbrana kakovost Slovenija« pri nakupu mesa in mleka?

Z zaščitnim znakom »izbrana kakovost Slovenija« dobiva naš potrošnik dragocenega zaveznika v lovu za optimalnimi nakupovalnimi odločitvami zase in za svojo družino. Avgusta je na tej poti padel pomemben mejnik: potrjeni sta bili prvi specifikaciji za kmetijske pridelke in živila iz nove sheme kakovosti »izbrana kakovost«. V omenjenih specifikacijah so natančno razdelani pogoji za pridelavo in predelavo mleka in mlečnih izdelkov ter rejo in predelavo govejega in perutninskega mesa.

Krma in transport

Spomnimo se, da nova shema kakovosti, z navedbo države Slovenija kupcu zagotavlja naslednje: da je bil proizvod pridelan in predelan v Sloveniji, da se ponaša s specifičnimi nadstandardnimi parametri pridelave in predelave ter da te parametre najmanj enkrat letno kontrolirajo akreditirani kontrolni organi.

Kaj konkretnega »izbrana kakovost« torej prinaša na področju govejega in perutninskega mesa?

Po potrjeni specifikaciji je ključnega pomena kakovost krme živali, ki seveda vpliva na kakovost mesa in mesnih proizvodov. Po novih določilih bodo morali rejci pri vzreji goveda za Izbrano kakovost zagotavljati uravnotežene krmne obroke, ki bodo vsebovali najmanj petdeset odstotkov voluminozne krme. Krmni obroki v intenzivni reji perutnine za Izbrano kakovost ne bodo smeli vsebovati živalskih beljakovin, krmni obroki v kmečki reji pa bodo morali biti sestavljeni pretežno iz žit z dodatkom beljakovinsko bogatih krmil. Tako pri vzreji govejih živalih kot perutnine je prepovedana uporaba krmil z negativne liste.

Izbrana kakovost – Slovenija je znak, ki pridelovalce, rejce in predelovalce zavezuje tudi k doslednemu upoštevanju dveh transportnih kriterijev. Prvi je kriterij kratkih transportnih poti, ki dovoljuje najdaljšo transportno pot v polmeru do dvesto kilometrov, drugi pa opredeljuje najdaljši dovoljeni čas transporta, ki ne sme presegati osmih ur. Kratke transportne poti zagotavljajo minimalne negativne vplive na okolje in zmanjševanje stresa živali med transportom ter posledično vplivajo na kakovost mesa.

Mleko in mlečni izdelki

Kakšna pa bo ureditev znotraj nove sheme za mleko in mlečne izdelke? Zaščitni znak Izbrana kakovost – Slovenija bo kupcu tudi tu zagotavljal nadstandardno kakovost ter dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo mleka.

Kupec se bo lahko zanesel na dejstvo, da je bilo mleko v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Poleg tega bo znak Izbrana kakovost jamčil za nadstandardno mikrobiološko kakovost mleka, ki bo imelo tako tudi boljšo tehnološko vrednost. Ta je seveda prvi pogoj za predelavo v kakovostne mlečne izdelke. Po novi specifikaciji je zagotovljena tudi svežina osnovne surovine, saj bodo vsi označeni izdelki izdelani iz svežega mleka, ki bo od prevzema iz zbiralnice sprejeto v predelovalni obrat v največ petnajstih urah.

Naj omenimo še to, da bodo mlečni izdelki, ki bodo označeni še z napisom Kmečki, izpolnjevali dodatne kriterije kakovosti. Mleko za predelavo bo tako izhajalo iz lastne kmetije ali bo dokupljeno od največ petnajstih kmetij z območja v polmeru do petindvajset kilometrov, siri bodo proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Slovenska kakovostna hrana z enotno označbo

Upamo, da smo vas v tem kratkem prispevku prepričali, da si bo nova shema kakovosti vsekakor zaslužila vašo pozornost. Gre za pomemben korak k zagotavljanju prehranske varnosti in še dodaten ukrep za krepitev domače mlečne in mesne industrije. Nedavno smo objavili pogovor z raziskovalcem dr. Alešem Kuharjem, ki je povedal, da se slovenska živilska industrija nasploh ponaša s pomembno višjimi standardi pridelane hrane kot večina poceni in temu primerno tudi cenene uvožene hrane iz tujine. Z zaščitnim znakom Izbrana kakovost zdaj slovenski kupec pridobiva enotno označbo za prepoznavanje slovenske hrane, ki ji lahko zanesljivo zaupa.


Sorodni članki

Naša super rdeča pesa

Rdeča pesa naj bi bila zaradi svojega bogastva hranil in pozitivnih učinkov na zdravje čim pogosteje na našem jedilniku. Predstavili smo njene ključne značilnosti in prednosti ter pripravili tudi nekaj idej, kako jo uporabiti v kulinariki. Rdeča pesa se lahko…

Več...

Ideja za enostavno poletno kosilo

V vročih dneh naše telo potrebuje manj hrane in hkrati več hidracije. Da bomo lahko telo nasitili z uravnoteženim razmerjem hranil, smo pripravili dva slastna in hkrati enostavna poletna recepta.Paradižniki, polnjeni z mletim mesomObilje poletne lokalne zelenjave nudi praktično neomejeno…

Več...

Kako izbrati pravo meso za piknik

Prihaja čas piknikov, ko je meso osrednja hrana na krožnikih, zato je v tem času še posebej pomembno, da smo pozorni, kakšno meso izberemo. Ni vsako meso kakovostno. Ko kupujete meso, bodite pozorni, od kje izhaja in kako je bila…

Več...

Dve super ideji za popestritev poletnega menija

Poletje je čas za svežino in zdrave lokalne sestavine, ki so v obilju na voljo tako na lokalnih kmetijah kot na policah trgovin. Pripravili smo predloga za pripravo mesnega ali brezmesnega kosila. Obe jedi vas bosta navdušili s polnim okusom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem