»Izbirajmo lokalno hrano in hkrati zmanjšujmo količino zavržkov«, poudarja ministrica Irena Šinko | Zgodbe o naši super hrani

»Izbirajmo lokalno hrano in hkrati zmanjšujmo količino zavržkov«, poudarja ministrica Irena Šinko

Vlada Republike Slovenije je letos sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki se ga je pretekli dve leti na pobudo partnerjev, med katerimi je tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, obeleževalo 24. aprila. Ta dan je namenjen različnim aktivnostim, povezanim s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane, pa tudi ozaveščanju širše družbe o problematiki in o tem, kaj lahko storijo sami. 

O tej tematiki smo se pogovarjali z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ireno Šinko, ki smo jo povprašali o trenutnem stanju na področju odpadne hrane, njenem odnosu do zavržene hrane ter o korakih, ki jih bomo kot družba morali narediti v najkrajšem času, da začnemo spreminjati našo skupno prihodnost v bolj trajnostno smer.

Dejstvo je, da je problematika zavržene hrane izziv na svetovni ravni, vendar ostanimo tokrat na domačih tleh, kjer lahko s spremembami začnemo nemudoma. Kakšno je trenutno stanje na področju zavržene hrane pri nas?

Stanje bi lahko bilo boljše. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) se je skupna količina odpadne hrane med letoma 2013 in 2021 povečevala. S 118 tisoč ton (v letu 2013) se je povečala za 21 odstotkov na okoli 143 tisoč ton (v letu 2021). Leta 2021 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kg hrane, pri čemer je bilo od tega kar 40 odstotkov hrane še vedno užitne. S takšnim načinom ravnanja s hrano vse bolj obremenjujemo naravne vire in okolje, po drugi strani pa zavržemo tudi čas in delo kmetov ter vseh, ki so udeleženi v verigi preskrbe s hrano. 

Največ odpadne hrane, 53 odstotkov, je v letu 2021 nastalo v gospodinjstvih. V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 28 odstotkov odpadne hrane.

Glede na to, da največ hrane zavržemo v gospodinjstvih, lahko pravzaprav največje premike dosežemo tako, da vsak sam začnemo v svoji družini ravnati bolj odgovorno. Kako to počnete vi?

Za začetek moramo dvigniti ozaveščenost in poučiti državljane o daljnosežnem negativnem vplivu odpadne hrane, pa tudi o pomembnosti vloge, ki jo lahko sami odigrajo pri njihovem zmanjševanju. To je mogoče med drugim doseči s kampanjami za ozaveščanje javnosti, programi vključevanja skupnosti in šolskimi pobudami, kar na veliko ravneh že počnemo. 

Zelo enostaven, a hkrati uporaben ukrep je tudi spodbujanje gospodinjstev k načrtovanju obrokov in pripravi nakupovalnih seznamov, da bi zmanjšali prekomerno nakupovanje živil. Z vnaprejšnjim načrtovanjem obrokov lahko gospodinjstva bolje izkoristijo tisto, kar imajo, in se izognejo nakupu odvečne hrane, ki bi lahko bila zavržena. 

Na spletni strani Naša super hrana ter na naših družbenih omrežjih velikokrat delimo tudi nasvete za uporabo tehnik, ki podaljšajo življenjsko dobo živil, na primer zamrzovanje, konzerviranje, kisanje in vlaganje hrane, pa tudi članke in napotke, s katerimi ukrepi lahko zmanjšamo količino zavržene hrane doma.

Tudi aktivnosti, ki jih bodo partnerji in pobudniki organizirali ob 3. slovenskem dnevu brez zavržene hrane, so izjemno pomembne in bodo dosegle zelo širok krog javnosti. Pomembno je, da smo z odločitvijo o sprejetju Sklepa o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane pridobili tudi uradno 

Prednost ima lokalna hrana!

Ministrica Irena Šinko poudarja: »Pri nakupih vedno prednostno izbiram lokalno pridelane in sezonske pridelke, da zmanjšam prehranske kilometre in podprem lokalne kmete.«

V enem od intervjujev ste poudarili: »Ni dovolj, da pridelamo hrano, treba je zmanjševati zavržke.« Nam razložite še malo več.

Tako je, še vedno trdno stojim za tem, da ni dovolj samo pridelati hrano. Medtem ko je zagotavljanje prehranske varnosti sicer ena od naših ključnih in prednostnih nalog, se moramo kot širša družba nujno lotiti tudi vprašanja odpadne hrane. Še vedno je premalo zavedanja, da kadar zavržemo hrano, ne zapravljamo samo naravnih virov, ampak prispevamo tudi k emisijam toplogrednih plinov, onesnaževanju vode in drugim okoljskim vprašanjem. Poleg tega je odpadna hrana pomemben gospodarski problem, saj nastajajo na vseh stopnjah prehranske verige, od proizvodnje do distribucije in porabe.

Preprečevanje nastajanja odpadne hrana in posledično zmanjšanje odpadne hrane je bistveno za trajnostno kmetijstvo in trajnostne prehranske sisteme. Zato je naš cilj sodelovati z vsemi členi v verigi preskrbe s hrano, vključno s kmeti, proizvajalci hrane, distributerji, trgovci na drobno in potrošniki. Ta naloga namreč zahteva holističen in multidisciplinaren pristop, ki vključuje izobraževanje, ozaveščanje ter implementacijo inovativnih tehnologij in praks.

Pomembni koraki so bili med drugim narejeni tudi s Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki smo jo pripravili na našem ministrstvu, imenovano Spoštujmo hrano, spoštujmo planet. Ključno pa je, da je pripravljen tudi že akcijski načrt, v katerem so predlagane konkretne aktivnosti, ki bodo prispevale k preprečevanju in zmanjšanju izgub hrane in odpadne hrane v celotni verigi preskrbe s hrano. Če želimo preprečiti in zmanjšati izgube hrane ter količine odpadne hrane, je treba obravnavati celotno verigo preskrbe s hrano hkrati, saj bi sicer lahko prišlo do prehajanja izgub hrane in odpadne hrane med člene, ki sicer ne bi bili zajeti v aktivnosti preprečevanja in zmanjševanja.

Spoštovanje hrane gre verjetno z roko v roki tudi z razumevanjem razlik med posameznimi načini pridelave hrane ter s tem, da potrošniki znajo prepoznati in posledično tudi izbrati kakovostna, lokalno pridelana živila?

Tako je. Hrana je več kot le obrok, je veselje, spomin, druženje, darilo …, zato nikakor ne sodi v smeti.  Hrana, ki je povrhu vsega še lokalno dostopna, je naša osnovna dobrina in nenazadnje tudi privilegij, zato moramo z njo ravnati skrbno in spoštljivo. Primer dobre prakse širše prepoznavnosti lokalnih živil je gotovo nacionalna shema »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki iz leta v leto pridobiva prepoznavnost. Izdelki, ki nosijo to oznako, potrošniku zagotavljajo slovensko poreklo, višjo kakovost in živila, izpostavljena dodatnim kontrolam. Vsi izdelki, označeni s tem znakom, so 100 % slovenski.

Poznamo pa še več shem kakovosti, ki jih na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavljamo širši javnosti. Vsaka od teh shem je označena s svojim znakom ali označbo. Ponudniki lahko označevanje živil uporabljajo na svojih izdelkih ob pogoju, da izpolnjujejo zahteve, ki jih posamična shema kakovosti predpisuje, ti proizvodi pa so deležni tudi stalnih dodatnih kontrol. Potrošniki lahko ob dobri informiranosti hitro prepoznajo posamezne dodane vrednosti živila, zato jim označbe olajšajo nakup. Sheme kakovosti, o katerih si lahko več preberejo tudi na naši spletni strani, so: Izbrana kakovost, Ekološki proizvodi, Zaščitena označba porekla, Zaščitena geografska označba, Zajamčena tradicionalna posebnost, Označba višje kakovosti in Integrirana pridelava.

Rezultati potrjujejo, da vlagamo napore in svoje znanje v pravo smer. V trženjski raziskavi, ki je bila opravljena v lanskem letu, sta bili namreč označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom kakovosti (48 %), ki so pridelana lokalno (46 %) in na kmetiji (40 %).

Kako bomo torej v prihodnjih letih pristopili k reševanju problematike zmanjševanja odpadne hrane?

Da hrana ne sodi v smeti mora postati del družbene norme. Menim, da ima na eni strani izjemno pomembno vlogo ozaveščanje potrošnikov o pomembnosti porabe lokalne hrane in ozaveščanje glede odnosa do nje, veliko vlogo. In sicer zaradi kratkih dobavnih verig, manj embalaže ter višje kakovosti, kar na našem ministrstvu ves čas počnemo in se bomo še naprej trudili za čim bolj večplastno informiranje. Po drugi strani pa je čas, da na vseh ravneh poskrbimo za manj odpadne hrane, tako v gospodinjstvih kot v javnih zavodih in gostinskih obratih, ter s tem pozitivno vplivamo na okolje in pripomoremo k boljši samooskrbi. 

Potrošnik ima veliko moč, da s svojim odgovornim in premišljenim nakupovanjem, torej poseganjem po lokalni hrani in hkrati prizadevanji za čim manj odpadne hrane, vpliva tako na svoje dobro počutje kot na okolje, socialni vidik družbe in samooskrbo.


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem