Izbira kakovostne hrane je investicija v prihodnost | Mleko | Zgodbe o naši super hrani

Izbira kakovostne hrane je investicija v prihodnost

Slovenske mlekarske kmetije in mlekarne se lahko pohvalijo z upoštevanjem visokih standardov kakovosti pri pridelavi mleka in proizvodnji mlečnih izdelkov. Vse to ima prednosti za naravo, živali in tudi za kupce.

V Sloveniji imamo bogato ponudbo kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov. Lokalni izdelki slovijo po polnem in aromatičnem okusu. Lahko bi rekli, da je ob vsakem požirku ali grižljaju mogoče okusiti domačnost. Krog dobrega se sklene, ko potrošniki izbiramo lokalne izdelke ter tako prispevamo k ohranjanju slovenskega kmetijstva, poudarjajo predstavniki mlečne verige. To se ne nazadnje kaže tudi v skrbno obdelani pokrajini in bogatem znanju, ki ga predvsem kmetje in mlekarne prenašajo iz generacije v generacijo.

Pogoji reje se odražajo v kakovosti mleka

Pridelava okusnega mleka se začne že na pašniku z zagotavljanjem ustrezne krme. Skrbno ravnanje kmetov in ustrezni pogoji reje se odražajo v kakovostnem mleku. Mlečno verigo dopolnjujejo zadruge, mlekarne in tudi trgovci. Sodelovanje vseh členov verige ter nenehna prizadevanja za okolju ter ljudem prijazno pridelavo in predelavo mleka prispevajo k temu, da imamo potrošniki vsak dan na voljo visokokakovostne izdelke iz mleka iz lokalnega okolja.

Kako prepoznati kakovost mleka in mlečnih izdelkov?

Slovenske mlekarske kmetije in mlekarne se lahko pohvalijo z upoštevanjem visokih standardov kakovosti pri pridelavi mleka in proizvodnji mlečnih izdelkov. Vse to ima prednosti za naravo, živali in tudi za kupce. Slednji vedno bolj cenijo kakovost in se zavedajo, da je pomembno, kaj jemo.

Ampak, kako potrošniki prepoznamo kakovostna živila? Odgovor je preprost. Visoko kakovost lokalnega mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja nacionalna shema kakovosti živil, imenovana »izbrana kakovost«. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležna dodatnih neodvisnih kontrol certifikacijskih organov. Znak lahko potrošniki najdemo tudi na mleku in mlečnih izdelkih.

Izbrana kakovost
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.

Mleko in mlečni izdelki, ki so certificirani

»Za zagotavljanje skladnosti z določili sheme morajo biti naši izdelki certificirani in pregledani s strani zunanjega nadzora. Ta se vrši tako v mlekarni kot tudi na kmetiji, kjer odkupujemo mleko. Poleg tega pa moramo upoštevati vse, kar je napisano v posebni specifikaciji za mleko in mlečne izdelke v tej shemi,« je pojasnila Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika.

Vinko But, direktor Mlekarne Celeia, izpostavlja, da je znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotovilo za slovensko pridelavo in predelavo ter pomeni jamstvo kakovosti zaradi upoštevanja kratkih transportnih poti, omejenega časa transporta in uporabe visokokakovostnega mleka pri proizvodnji izdelkov. »Znak je porok ohranjanja tradicije in prava smer za prihodnost slovenske živilsko-predelovalne industrije,« dodaja.

Z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so označeni tudi izdelki Ljubljanskih mlekarn. »Za vključitev v shemo izbrana kakovost smo se odločili takoj ob njeni vzpostavitvi leta 2016. Ta oznaka je zanesljiva in namenjena le izdelkom s posebnimi lastnostmi, ki so z gotovostjo rezultat slovenske pridelave in predelave ter slovijo po visoki kakovosti,« pojasnjuje Maja Kalan Pongrac iz Ljubljanskih mlekarn.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« lahko na mlečnih izdelkih uporabljajo tudi druge slovenske mlekarne, certificirani kmečki predelovalci mleka pa poleg znaka uporabljajo še napis »kmečki«.

Domači mlečni pripravki na mizi
Slovenske mlekarne proizvajajo izdelke iz mleka od lokalnih kmetov.

Kateri mlečni izdelki so najbolj priljubljeni?

Proizvajalci mlečnih izdelkov pozorno spremljajo potrošniške trende, da ustrežejo našim željam. Na policah trgovin in pri lokalnih kmetijah zato najdemo raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov. Potrošniki lahko uživamo v paleti okusov, ki se razprostira od tistih tradicionalnih do inovativnih.

Slovenski potrošniki zelo radi posegamo po pasteriziranem in homogeniziranem polnem mleku, opažajo v slovenskih mlekarnah. Radi pa imamo tudi najrazličnejše izdelke. V Mlekarni Planika poudarjajo, da je med njihovimi izdelki najbolj znan tradicionalni trdi sir Tolminc, ki ima zaščiteno geografsko poreklo. V njihovi ponudbi lahko najdemo tudi sire za bolj izbrane okuse, kot so denimo sir z brinom, rožmarinom, konopljo ali zelenim poprom. V želji, da predstavijo svojo lokalno zgodbo, so v mlekarni izdelali tudi inovativen namaz iz prekajene postrvi. »V svoje izdelke ne dodajamo aditivov in ostalih dodatkov, samo nabrana domača zelišča. Spoštujemo tradicijo in zato delamo vse, kar se je delalo včasih. To nas dela posebne,« dodaja Anka Lipušček Miklavič.

V Mlekarni Celeia so na področju sirov bolj tradicionalisti, pojasnjuje prvi mož Vinko But: »Zato v večji meri proizvajamo klasične poltrde sire tipa edamec, trapist ali gauda. Je pa tukaj zagotovo še veliko možnosti za nove okuse in razvajanje brbončic.« Ob tem dodaja, da je zelo iskan izdelek v njihovi ponudbi lahki navadni jogurt v lončku iz funkcionalne linije LCA, ki je namenjena vsem, ki skrbijo za svoje prebavno ravnovesje in uživajo v celoviti in zdravi prehrani.

Tudi v Ljubljanskih mlekarnah, kjer nudijo širok nabor izdelkov, zaznavajo predvsem porast priljubljenosti lokalnih ter izdelkov z manj sladkorja in več beljakovin. Njihov najbolj prepoznan izdelek je Alpsko mleko. Pravijo pa, da so ponosni, da se Slovenci tako radi zatekamo k lokalni ponudbi, saj so tudi sami veliki zagovorniki le-te. »Vedno zagovarjamo slovensko mleko in slovenske surovine. Naši kmetje imajo v povprečju po približno 16 krav, zato gre za butično mleko. Kravam se bolje godi, kmetje jih poznajo po imenih in skrbijo, da imajo lepo življenje. Izdelki iz mleka, ki je pridobljeno v takšnih okoliščinah, so posledično višje kakovosti,« pravi vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah Maja Kalan Pongrac.

Široka paleta prvovrstnih mlečnih izdelkov

Na visoko kakovost lokalnih izdelkov opozarjajo tudi mlekarske kmetije. Toni Kukenberger iz ekološke kmetije Kukenberger, kjer mlečno zgodbo pišejo štiri generacije, poudarja: »Izbira kakovostne hrane je investicija v prihodnost.« Na kmetiji Kukenberger, kjer na leto predelajo 130.000 litrov kravjega mleka, se z izdelki prilagajajo predvsem družinam. Ukvarjajo se s prirejo in predelavo ekološkega senenega mleka v sire, skuto, jogurte, smetano in maslo – torej izdelke, ki pokrijejo potrebe celotne družine. Za kakovost svojega sira Prosenik so bili nagrajeni s prestižno srebrno plaketo na svetovnem ocenjevanju sirov World Cheese Awards.

S široko paleto prvovrstnih izdelkov slovenski pridelovalci mleka in proizvajalci mlečnih izdelkov razvajajo naše brbončice in ne nazadnje dvigujejo naša pričakovanja. In prav je tako, je prepričan kmetovalec Janez Škrjanec, ki se je za kmetovanje odločil zaradi želje po proizvajanju kakovostne hrane. Na kmetiji proizvedejo 200.000 litrov mleka letno, ki ga predelajo v različne mlečne izdelke. Kot pravi, smo lahko v Sloveniji ponosni, da lahko izstopimo iz sivine uvoženih živil in si privoščimo raznolikost visoke kakovosti iz lokalnega okolja. Ob tem izpostavlja velik pomen podpiranja lokalnih kmetov in živilsko-predelovalne industrije za prehransko samooskrbo Slovenije. »Le tako bo slovenski kmet lahko preživel in še naprej proizvajal kakovostno hrano. Spoštovati moramo naravne danosti. To je zelo pomembno za naš danes in jutri.«

Od kmeta ali iz trgovine – izbira mlečnega izdelka je vaša. Vodilo naj bo le, da je lokalno. Pa dober tek!

Naše super mleko

Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Z ljubeznijo do kmetovanja pridemo do dobrega mleka

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo, ki temelji na spoštljivem odnosu in tesnem sodelovanju med kmetijami in mlekarnami. O skrbi za živali, njihovi paši in regionalnih posebnostih smo govorili s predstavnikoma slovenskih kmetij, ki se lahko pohvalita z dobrimi praksami…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem