Ideje za poceni kosilo: okusno in iz lokalnih sestavin | Odpadna hrana | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Ideje za poceni kosilo: okusno in iz lokalnih sestavin

Poceni kosilo je lahko hkrati izredno okusno in polno hranil. Pripravili smo uporabne napotke in recepte, s pomočjo katerih boste imeli vedno pri roki dobro idejo za pripravo vašega kosila.

Poceni kosilo ne pomeni, da je manj kakovostno, temveč na ceno vplivajo predvsem naše nakupne odločitve in način ravnanja s hrano. Zaskrbljujoče je dejstvo, da v povprečnem gospodinjstvu zavržemo kar 68 kg hrane na osebo na leto. S tega vidika je zelo pomembno, da začnemo ravnati bolj preudarno, hkrati pa je to mnogo bolj prijazno tudi do naše denarnice.

Dajmo prednost lokalni hrani

Lokalno pridelana hrana je mnogokrat tudi cenovno ugodnejša od dragega uvoza iz tujine, predvsem pa je pomembno, da je veliko bolj zdrava, manj obdelana s pesticidi in polna hranil, saj hitro pripotuje z njive do krožnika. Kadar želite pripraviti poceni in okusno kosilo, se po sestavine odpravite k vam najbližjemu kmetu in ga podprite. Seznam ponudnikov lokalne hrane je na voljo tudi na našem preglednem zemljevidu, kjer lahko izbirate glede na vrsto izdelka in mnoge druge kriterije.

Kosilo

Raje manj, a tisto kakovostno

Kadar pripravljate poceni kosilo, bodite preudarni in raje izberite manj mesa, vendar naj bo tisto kakovostno. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, saj ste lahko v tem primeru še dodatno prepričani, da ste izbrali meso slovenskega porekla in višje kakovosti.

Na ta način lahko poskrbite za bogat okus hrane in hkrati telesu zagotovite vse, kar potrebuje.

Poceni kosilo – recepti

Pripravili smo nekaj receptov, kako iz živil, ki nam ostanejo od prejšnjega dne, pripraviti poceni okusno kosilo. Na ta način ne zavržete dragocene hrane ter hkrati tudi občutno prihranite.

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

Ocvrte šnite – recept

Slana pita – recept

Dušeno zelje s krompirjem – recept

Piščančje perutničke in piščančja bedra na žaru – video recept

Recept za hitro zelenjavno enolončnico s kranjsko klobaso


Sorodni članki

Spletna anketa Odpadna hrana v Sloveniji, vzroki za nastajanje in možne priložnosti

V okviru projekta Hrana ni odpadek so pripravili spletno anketo, s katero želijo pridobiti osnovne informacije o vzrokih za nastajanje presežkov hrane. Vabljeni k izpolnitvi. Vabimo vas, da izpolnite spletno anketo Odpadna hrana v Sloveniji, vzroki za nastajanje in možne…

Več...

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

Obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane

Na dan 24. aprila obležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Namen je ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami. Namen Slovenskega dne brez zavržene hrane je ozaveščati javnost ter spodbuditi posameznike k zmanjševanju in preprečevanju…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj kratkih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem