Ideje za poceni kosilo: okusno in iz lokalnih sestavin | Odpadna hrana | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji

Ideje za poceni kosilo: okusno in iz lokalnih sestavin

Poceni kosilo je lahko hkrati izredno okusno in polno hranil. Pripravili smo uporabne napotke in recepte, s pomočjo katerih boste imeli vedno pri roki dobro idejo za pripravo vašega kosila.

Poceni kosilo ne pomeni, da je manj kakovostno, temveč na ceno vplivajo predvsem naše nakupne odločitve in način ravnanja s hrano. Zaskrbljujoče je dejstvo, da v povprečnem gospodinjstvu zavržemo kar 68 kg hrane na osebo na leto. S tega vidika je zelo pomembno, da začnemo ravnati bolj preudarno, hkrati pa je to mnogo bolj prijazno tudi do naše denarnice.

Dajmo prednost lokalni hrani

Lokalno pridelana hrana je mnogokrat tudi cenovno ugodnejša od dragega uvoza iz tujine, predvsem pa je pomembno, da je veliko bolj zdrava, manj obdelana s pesticidi in polna hranil, saj hitro pripotuje z njive do krožnika. Kadar želite pripraviti poceni in okusno kosilo, se po sestavine odpravite k vam najbližjemu kmetu in ga podprite. Seznam ponudnikov lokalne hrane je na voljo tudi na našem preglednem zemljevidu, kjer lahko izbirate glede na vrsto izdelka in mnoge druge kriterije.

Kosilo nabodala

Raje manj, a tisto kakovostno

Kadar pripravljate poceni kosilo, bodite preudarni in raje izberite manj mesa, vendar naj bo tisto kakovostno. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, saj ste lahko v tem primeru še dodatno prepričani, da ste izbrali meso slovenskega porekla in višje kakovosti.

Na ta način lahko poskrbite za bogat okus hrane in hkrati telesu zagotovite vse, kar potrebuje.

Poceni kosilo – recepti

Pripravili smo nekaj receptov, kako iz živil, ki nam ostanejo od prejšnjega dne, pripraviti poceni okusno kosilo. Na ta način ne zavržete dragocene hrane ter hkrati tudi občutno prihranite.

Slasten kruhov narastek z jabolki in rozinami

Ocvrte šnite – recept

Slana pita – recept

Dušeno zelje s krompirjem – recept

Piščančje perutničke in piščančja bedra na žaru – video recept

Recept za hitro zelenjavno enolončnico s kranjsko klobaso


Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem