Humanitarne organizacije in trgovci na pomoč z razdeljevanjem hrane | COVID 19 | Zgodbe o naši super hrani

Humanitarne organizacije in trgovci na pomoč z razdeljevanjem hrane

V času izrednih razmer zaradi epidemije COVID-19, ko smo se morali praktično čez noč soočiti in sprijazniti z novim načinom življenja, je požrtvovalno in nesebično delo humanitarnih organizacij za marsikatero družino pomenilo svetlo luč na koncu tunela. Marsikomu so s pomočjo donirane hrane trgovskih verig in drugih donatorjev omogočili normalno preživetje in oskrbo s hrano tudi v izjemnih razmerah.

V luči preventivnih ukrepov je potekalo sodelovanje v projektu Donirana hrana, kjer je bila varnost vseh udeležencev v verigi na prvem mestu. Pomoči potrebnim so donirali in razdelili izdelke, ki niso bili prodani, a so bili še vedno varni za uživanje, pri tem pa so bili upoštevani priporočila in smernice dobre higienske prakse. Izdelke so dobrodelne organizacije prevzele v trgovinah ter jih same odpeljale in razdelile med pomoči potrebne.

V času izrednih razmer so imeli trgovci tudi pomembno vlogo zagotavljati nemoteno oskrbo vseh državljanov in jim hkrati zagotavljati varen nakup v njihovih trgovinah. Veliko odgovornost so imeli tudi do svojih zaposlenih, ki so ves čas, kljub izrednim razmeram, z veliko mero predanosti opravljali svoje delo. V tem času so še okrepili vezi s svojimi poslovnimi partnerji, podprli so slovenske pridelovalce in proizvajalce ter ohranili konkurenčne cene.

Lionsi razveselili družine in zaposlene v bolnicah z donacijo hrano

V Zvezi Lions klubov D-129 Slovenija so se v okviru projekta Donirana hrana nekateri klubi in zveza še posebej angažirali. V času velikonočnih praznikov so v Lions klubu Keleia Celje razdelil velikonočne pakte med 358 družin v socialni stiski in tako razveselili več kot 1500 oseb.   

Donirano sadje so dostavili v UKC Ljubljana, UKC Maribor in Splošni bolnišnici Celje. Na ta način so izkazali solidarnost do zdravstvenih delavcev, ki so v času epidemije požrtvovalno delali in skrbeli za zdravstveno varnost bolnikov.  

donirana jabolka v bolnici celje

Slovenska Karitas pomaga 44.000 gospodinjstvom

Slovenska Karitas je v drugi polovici aprila ponovno pričela s prevzemi prehrambnih artiklov donirane hrane. Ponekod po Sloveniji se je povečala dobava delikatesnih mesnin, sirov paštet, šunk ter podobnega. Redno so prevzemali tudi jogurte od različnih mlekarn. V času razglašene epidemije COVID-19 so na Slovenski Karitas redno in nemoteno delili pomoč 44.000 socialno ogroženim gospodinjstvom po Sloveniji. Delitev hrane in higienskih pripomočkov je potekalo na več kot 310 razdelilnih mestih. Pri delitvi redne pomoči je sodelovalo več kot 1.500 prostovoljcev.

Slovenska banka hrane za ljudi v stiski

Prostovoljci SIBAHE (Slovenska banka hrane) so v času epidemije beležili okoli 50 % več prošenj za pomoč. Prav tako so v tem času prejeli večje število donacij s strani proizvajalcev, predelovalcev, zastopnikov in distributerjev prehranskih izdelkov (npr. Podravka – Žito, Atlantic Trade), pa tudi drugih pravnih oseb in posameznikov, ki želijo pomagati. SIBAHE sodeluje s 43 dobrodelnimi in humanitarnimi organizacijami, ki skupno skrbijo za več kot 8.000 ljudi v stiski.

Trgovci so ključni in nepogrešljivi partnerji pri doniranju hrane

Mercator d.d. je pomagal različnim organizacijam, ki so skrbele za nemoteno delovanje celotne družbe tako z vidika ohranjanja zdravja kot tudi pomoči drugim, ki so se zaradi krize znašli v hudi stiski. V obliki malice, osvežilnih napitkov in sadja so poskrbeli za okrepčilo zdravstvenega osebja na infekcijskih klinikah oziroma oddelkih UKC Ljubljana in Maribor. Skupno so razdelili 450 paketov malic. Sledile so donacije Rdečemu križu Slovenije – 1.000 paketov pomoči za socialno ogrožene otroke in starejše občane, Zvezi Lions klubov pa so poklonili 400 velikonočnih paketov, s čimer so poklonili 30 ton hrane in potrebščin za socialno najbolj ogrožene družine. Odzvali so se tudi na krizno situacijo na naših mejah, kjer so obtičale kilometrske kolone tovornjakov, ki se niso mogli vrniti v svoje matične države. Ob pomoči Slovenske policije so razdelili 500 paketov hrane in pijače. Odzvali so se tudi klicu pomoči Pravoslavne cerkve v Sloveniji ter priskrbeli malice in pijačo za čas bivanja v Sloveniji za 220 srbskih državljanov, ki so zaradi zaprtja meja na poti domov iz Evrope obtičali pri nas. Na različne načine so pomagali tudi številnim drugim. 

hrana za socialne ogrožene

V Lidlu Slovenija so s pozitivnim zgledom tudi v času izrednih razmer zaradi COVID-19  z donacijami pomagali številnim organizacijam in društvom, s katerimi tudi sicer stalno sodelujejo, dodatno pa so podprli zdravstvene delavce, ki so v tem času nesebično skrbeli za zdravje državljanov in državljank. Donirali so skoraj 500 paketov kave, več kot 400 muesli rezin in več kot 120 energijskih ploščic. V sodelovanju z Zvezo Lions klubov, distrikt 129, so tudi v času epidemije izvajali projekt Donirana hrana, ki se je še posebej izkazal kot velik izziv, saj tudi v normalnih okoliščinah predstavlja precejšen zalogaj. Dnevno sicer iz 17 Lidlovih trgovin po vsej Sloveniji donirajo neoporečno in higiensko ustrezno hrano, ki je tik pred iztekom roka trajanja.

paketi donirane hrane

Spar Slovenija d.o.o. že od leta 2014 sodeluje z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, distrikt 129 – Slovenija v projektu Donirana hrana. Tako so leta 2019 iz 45 trgovin donirali hrano v vrednosti več kot milijon evrov. Sodelujejo tudi z drugimi organizacijami in v različnih projektih, ki potrošnike pozivajo k odgovornemu odnosu do hrane in zmanjševanju zavržkov le te.

Hofer Slovenija na področju donirane hrane od leta 2017 sodeluje z Zvezo Lions klubov Slovenija. Dnevno po zaprtju izbranih trgovin donirajo presežke hrane, kot so sadje in zelenjava, kruh in pekovski izdelki, ki jih nato razdelijo pomoči potrebnim. V projekt je vključenih več kot polovica HOFER-jevih trgovin. Pojav COVID-19 je vplival tudi na način predaje in prevzema presežke hrane, vendar so se situaciji hitro prilagodili. Med drugim so poiskali dodatne odjemalce presežkov hrane, da je ta prišla v prave roke. V vsakem primeru pa v HOFER-ju premišljeno naročajo količine hrane, da je presežkov čim manj, in tako prispevajo k odgovornemu ravnanju s hrano.

Iskrena hvala vsem za nesebično, požrtvovalno delo ter posredovanje informacij o opravljenih aktivnosti na terenu v času epidemije COVID-19. Donacija hrane, pomoč ljudem, zmanjševanje zavržkov hrane in skrb za soljudi so izjemnega pomena ter dokazujejo visoko stopnjo družbene odgovornosti vseh vpletenih.


Sorodni članki

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19. Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem