Hrana ni za v smeti!

Kako pravilno načrtovati nakupe hrane, kako skrbeti, da zmanjšamo količino odpadne hrane? Pomembna je pozornost pri načrtovanju, zmernost in osveščenost. Kako postopati v trgovini, v restavraciji, na delovnem mestu in kako pravilno razumeti označen rok uporabe na živilih, vam predstavljamo v kratkih koristnih nasvetih za vsak dan.

Pravilno rokovanje s hrano in načrtovanje pri nakupih lahko zmanjša količino hrane, ki bi sicer pristala v zabojniku za odpadke.

Ali veste koliko hrane smo Slovenci zavrgli v letu 2018?

139.900 ton

Ali veste koliko hrane na leto povprečno zavrže Slovenec?

68 kg 

Odpadna hrana Slovenija

V času praznikov je nakupovanje hrane še posebej pomembno opravilo. Poln hladilnik po praznikih nam pokaže, da smo precenili potrebe in kaj hitro se zgodi, da hrana pristane v smeteh. Z etičnega, ekološkega in ekonomskega vidika je pomembno, da se že ob nakupu zavedamo koliko hrane potrebujemo.

Kaj lahko zmanjšamo količino odpadne hrane v vsakdanjem življenju?

Doma:

  • Načrtujte obroke
  • Uporabite svoje preostanke hrane
  • Seznanite se z datumi uporabe (»uporabno najmanj do« – obvešča o kakovosti hrane  in »porabiti do« – obvešča o varnost hrane)
  • Uporabite manjši krožnik in ga po potrebi ponovno naložite s hrano
  • Zamrznite! (gotove porcije)
  • Hrano pravilno hranite (preverite nalepke na hladilniku z navodili za shranjevanje in se prepričajte ali je vaš hladilnik nastavljen med 1 ° in 5 ° C)
  • Spremljajte kaj je v vaši shrambi in hladilniku
  • Uporabljajte hrano po sistemu „prva not, prva ven“!

V trgovini:

  • Napišite seznam potrebnih artiklov
  • Ne kupujte, ko ste lačni
  • Kupujte samo toliko, kot potrebujete (prava velikost embalaže)
  • Izberite sadje in zelenjavo nepravilnih oblik (pogosto s popustom)

V restavracijah:

  • Naročite/vzemite manjši krožnik in ga po potrebi ponovno napolnite
  • Ostanek hrane odnesite s sabo domov
  • Naročajte količino hrano, odvisno od časa dneva

V službi/šoli:

  • Prosite, da vam postrežejo pravo količino, ne preveč (v menzi)
  • Pazite/spremljate hrano v službenem hladilniku / košarici s sadjem
  • Delite ideje/izkušnje/nasvete s sodelavci, da preprečite odpadke hrane

Seznanite se s pravilnim razumevanjem rokov uporabnosti na embalaži živil!

„Uporabno najmanj do“ označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost.

  • Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če upoštevate navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začenjajo izgubljati okus in teksturo.
  • Rok „uporabno najmanj do“ je naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih živilih (testenine, riž), konzerviranih in drugih živilih (rastlinsko olje, čokolada itd.).
  • Preden zavržete hrano, katere rok „uporabno najmanj do“ je pretekel, preverite, ali je embalaža nepoškodovana ter ali ima živilo še vedno dober videz, vonj in okus.
  • Ko živilo, ki ima naveden datum „uporabno najmanj do“, odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila, kot je na primer „porabiti v treh dneh po odprtju“.

„Porabiti do“ označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo.

  • Živil po preteku datuma „porabiti do“ ne uporabljajte.
  • Rok „porabiti do“ je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso in podobno.
  • Upoštevajte navodila za shranjevanje, kot so „hraniti v hladilniku“ ali „hraniti pri temperaturi 2–4 °C“, saj se bo hrana sicer hitreje pokvarila in se lahko zastrupite.
  • Če hrano kmalu po nakupu doma pravilno zamrznete, je lahko rok uporabnosti daljši od roka „porabiti do“. Vendar morate pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so „zamrzniti do datuma ,porabiti do‘“, „iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo“ ali „pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah“.
  • Ko živilo, ki ima naveden datum „porabiti do“, odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila za shranjevanje in uporabo, kot je na primer „porabiti v treh dneh po odprtju“, ter ne pozabite, da je treba to živilo porabiti do navedenega datuma.

Sorodni članki

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

Več...

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne…

Več...

Kako do lastne zelenjave pozimi?

V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem