Hrana ni za v smeti! | Odpadna hrana | Zgodbe o naši super hrani

Hrana ni za v smeti!

Veste, kako pravilno načrtovati nakupe hrane in kako skrbeti, da zmanjšamo količino odpadne hrane? Pomembni so pozornost pri načrtovanju, zmernost in osveščenost. Kako postopati v trgovini, v restavraciji, na delovnem mestu in kako pravilno razumeti označen rok uporabe na živilih, vam predstavljamo v kratkih koristnih nasvetih za vsak dan.

Pravilno rokovanje s hrano in načrtovanje pri nakupih lahko zmanjša količino hrane, ki bi sicer pristala v zabojniku za odpadke. Z etičnega, ekološkega in ekonomskega vidika je pomembno, da se že ob nakupu zavedamo koliko hrane potrebujemo.

Kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane v vsakdanjem življenju?

Doma:

  • Načrtujte obroke
  • Uporabite svoje preostanke hrane
  • Seznanite se z datumi uporabe (»uporabno najmanj do« – obvešča o kakovosti hrane  in „porabiti do“ – obvešča o varnost hrane)
  • Uporabite manjši krožnik in ga po potrebi ponovno naložite s hrano
  • Zamrznite! (gotove porcije)
  • Hrano pravilno hranite (preverite nalepke na hladilniku z navodili za shranjevanje in se prepričajte ali je vaš hladilnik nastavljen med 1 ° in 5 ° C)
  • Spremljajte kaj je v vaši shrambi in hladilniku
  • Uporabljajte hrano po sistemu „prva not, prva ven“!

V trgovini:

  • Napišite seznam potrebnih artiklov
  • Ne kupujte, ko ste lačni
  • Kupujte samo toliko, kot potrebujete (prava velikost embalaže)
  • Izberite sadje in zelenjavo nepravilnih oblik (pogosto s popustom)

V restavracijah:

  • Naročite/vzemite manjši krožnik in ga po potrebi ponovno napolnite
  • Ostanek hrane odnesite s sabo domov
  • Naročajte količino hrano, odvisno od časa dneva

V službi/šoli:

  • Prosite, da vam postrežejo pravo količino, ne preveč (v menzi)
  • Pazite/spremljate hrano v službenem hladilniku/košarici s sadjem
  • Delite ideje/izkušnje/nasvete s sodelavci, da preprečite odpadke hrane
Hrana ni za v smeti

Seznanite se s pravilnim razumevanjem rokov uporabnosti na embalaži živil!

„Uporabno najmanj do“ označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost.

  • Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če upoštevate navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začenjajo izgubljati okus in teksturo.
  • Rok „uporabno najmanj do“ je naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih živilih (testenine, riž), konzerviranih in drugih živilih (rastlinsko olje, čokolada itd.).
  • Preden zavržete hrano, katere rok „uporabno najmanj do“ je pretekel, preverite, ali je embalaža nepoškodovana ter ali ima živilo še vedno dober videz, vonj in okus.
  • Ko živilo, ki ima naveden datum „uporabno najmanj do“, odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila, kot je na primer „porabiti v treh dneh po odprtju“.

„Porabiti do“ označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo.

  • Živil po preteku datuma „porabiti do“ ne uporabljajte.
  • Rok „porabiti do“ je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso in podobno.
  • Upoštevajte navodila za shranjevanje, kot so „hraniti v hladilniku“ ali „hraniti pri temperaturi 2–4 °C“, saj se bo hrana sicer hitreje pokvarila in se lahko zastrupite.
  • Če hrano kmalu po nakupu doma pravilno zamrznete, je lahko rok uporabnosti daljši od roka „porabiti do“. Vendar morate pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so „zamrzniti do datuma ,porabiti do‘“, „iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo“ ali „pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah“.
  • Ko živilo, ki ima naveden datum „porabiti do“, odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila za shranjevanje in uporabo, kot je na primer „porabiti v treh dneh po odprtju“, ter ne pozabite, da je treba to živilo porabiti do navedenega datuma.

Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo presežke hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko presežkov hrane nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem