Hrana je lahko zdravilo ali strup | Naša super hrana - Saša Einsiedler

Hrana je lahko zdravilo ali strup

INTERVJU – SAŠA EINSIEDLER, mentorica za odkrivanje in razvoj lastnih zmožnosti, potrošnica ekološke hrane

Ste mama petih otrok in poslovna ženska. Kako pomembna je za vas in vašo družino zdrava hrana iz ekološke pridelave oziroma predelave?

Vedno bolj, ker se zavedam, da je pomembno skrbeti zase in za svoje zdravje na vseh nivojih. Veliko se ukvarjam s tem, da je treba paziti, kaj mislim, katere besede izgovarjam, kako se počutim. Pri tem je zame pomembno tudi to, kakšno hrano uživam. Ta mi omogoča, da se počutim bolje, ali pa me dobesedno vleče nazaj. Hrana je, po mojem mnenju, lahko zdravilo ali pa strup.

Se spomnite, kdaj ste prešli na ekološko prehrano in kaj vas je k temu vzpodbudilo?

Da, to sem storila pred nekaj leti, ko sem svoje življenje postavila na dobre temelje, ko sem začutila, da je čas za korak naprej. Ta korak je bila prav sprememba prehranjevanja. Zdaj vem in čutim v sebi, da mi določena hrana ustreza in spet druga ne. Pred izbruhom pandemije smo obiskali ZDA. Jesti zdravo v ZDA bi bilo neskončno drago in še komplicirano. Tu v Sloveniji smo res srečneži, kar se tiče prehrane!

Ali pri nabavi ekološke hrane dajete prednost lokalnim ponudnikom? Ste pozorni na certifikat oziroma znak, ki označuje ekološko hrano? Zaupate, da so ponudniki, ki so pridobili certifikat, šli skozi sistem ustreznih nadzorov?

Zaupam našim certifikatom. Vem, da so pri nas zahteve za pridelovalce in predelovalce ekološke hrane velikokrat strožje kot drugod po svetu. V ZDA sem bila pozorna na oglas za hamburger, oglaševali so ga kot zdravega, kot bio hrano in ne vem, kaj še vse … V resnici pa so to samo besede. Če prebereš deklaracijo, se ga ne bi niti dotaknil.

Zato – da, v moji viziji je jesti lokalno in ekološko pridelano hrano. Nisem še na stotih odstotkih, ta hip se mi zdi še nemogoče, vendar je to moja želja za prihodnje.

Pri nakupu vsekakor pogledam, da ima ekološko živilo zeleni znak, ta zeleni list, ki označuje ekološko hrano. Tako vem, da je ponudnik v strogem sistemu nadzora.

Ali so otrokom všeč okusi ekološke hrane? Velikokrat je namreč slišati, da ekološka hrana nima okusa – kako bi to komentirali?

Ah, kje pa … Zame je zavedanje, da je hrana zdrava in dobra, včasih še pomembneje kot okus sam. Hkrati pa se mi zdi tudi zares vsa ekološka hrana izjemno dobrega okusa. Otroci imajo okus malo pokvarjen zaradi sladkarij in zato jim določena hrana brez dodanih ojačevalcev ne ustreza preveč. Vedno znova jim ponavljam, kako neprecenljivo je, da lahko uživamo lokalno pridelano, ekološko hrano.

Žal pa, če jim ponudim izbiro med dobrim domačim kosilom ali hitro prehrano, hitro izberejo slednjo. Računam na to, da se jih bo moje ponavljanje »prijelo« in da bodo postali tudi sami ozaveščeni potrošniki ekološke hrane.

Imate občutek, da je nabava ekoloških izdelkov bolj enostavna kot pred desetimi leti? Oziroma, da je ponudba izdelkov širša in lažje dostopna?

Da, vsekakor. Veliko je odvisno od iznajdljivosti samih kmetij, od tega, kako se znajo predstaviti širši javnosti. Če želiš danes najti ekološke izdelke, jih boš našel z lahkoto. Sama se večkrat ustavim pri kmetu v bližini mojega doma. Pred trgovino na Igu je enkrat tedensko stojnica z domačimi izdelki, sicer pa je res, da tudi v trgovinah vedno zaidem med police z ekološko hrano.

Glede na to, da spremljate trende razvoja ekološkega kmetijstva in predelave v Sloveniji, menite, da smo lahko optimistični? Da število ekoloških pridelovalcev in predelovalcev narašča?

Moralo bi. Ne vem zagotovo, kakšno je trenutno stanje, vendar bi jih po moji oceni moralo biti vedno več, ker je tudi nas, potrošnikov, ki si želimo jesti zdravo hrano, vedno več.

Cena ekoloških izdelkov je v povprečju nekoliko višja. Ali naložba v dobro počutje odtehta višjo ceno?

Cena ekoloških izdelkov je res višja, zato tudi še niso vsi izdelki v naši prehrani ekološki. Saj veste, imam veliko otrok. Vendar, ko pomislim na vso tako rekoč plastično hrano brez okusa, ki je res poceni, raje odštejem kakšen evro več in kupim kakovostne izdelke, saj je to naložba v moje zdravje in v zdravje moje družine.

Ko med prijatelji nanese pogovor na prehranjevanje, imate občutek, da število potrošnikov ekoloških živil narašča? Se vam zdi, da je trend ekološko ozaveščenih ljudi v porastu?

Da, imam ta občutek in ko grem kam na obisk, vidim v gospodinjstvih izdelke z ekološkim certifikatom ali pa mi prijateljice povedo, da so kak izdelek kupile na eko tržnici. Morda je to povezano tudi z leti, saj nismo več stare dvajset let, ko je tablica čokolade zadoščala za ves dan. Vse bolj se zavedamo, da je pomembno ne samo, kaj damo nase, ampak tudi, kaj naredimo zase in kaj damo VASE.


Sorodni članki

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Ekološko + lokalno na Zemljevidu ponudnikov lokalno pridelane hrane

Na portalu Naša super hrana lahko najdete zemljevid slovenskih ponudnikov lokalne hrane v vašem okolju https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane. Na zemljevidu lahko iščete po različnih kategorijah hrane in kriterijih. Tako lahko poiščete lokalne pridelovalce mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja ali mesnih izdelkov v svoji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem