Hrana je gorivo, ki poganja naše telo | Izbrana kakovost, Meso | Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Hrana je gorivo, ki poganja naše telo

Slovenci smo izredno športno naravnan narod. Ne samo, da šport radi spremljamo, bodisi v živo ali na televizijskih zaslonih, z njim se radi tudi ukvarjamo. Ker pa smo tako aktivni, ne smemo pozabiti na pravilno in uravnoteženo prehrano, s katero si zagotovimo vnos energije in vseh potrebnih aktivnih sestavin.

Shemo »izbrana kakovost – Slovenija« si prizadevamo približati tudi vsem ljubiteljem športa, zato smo ob pogovoru z Nejo Kršinar, atletinjo in tekačico na dolge proge, dobili kar nekaj iztočnic, kako izbira primerne prehrane vpliva tudi na športnikovo kondicijo in moč.

Uravnotežena prehrana ima ugoden vpliv na športnikovo telo

Ne glede na to, s katerim športom se ukvarjate, je pomembno, da je vaša prehrana uravnotežena in dosega ustrezno hranilno vrednost, kar ugodno vpliva na vaše telo in vam pri tem povzroča čim manj težav.

Ravno k temu stremi tudi Neja, ki kot tekačica na dolge proge tedensko preteče tudi do 160 km. »V prehrani zagovarjam zmernost, zavedati pa se moramo, da je potreba športnikov po energiji še toliko večja,« pravi atletinja, ki meso redno uživa. Neja ima zelo rada meso in ga z lahkoto prebavlja. Je mnenja, da ji ponuja kakovostna mikro- in makrohranila, ki jih njeno telo potrebuje.

Pri izbiri hrane je treba veliko pozornosti posvetiti izvoru in pridelavi izbranih izdelkov. Za hrano, ki jo uživamo, si želimo, da bi bila čim manj onesnažena s toksini, pa naj bosta to sadje in zelenjava ali pa meso. Ravno zaradi tega ima lokalna hrana, katere izvor lahko preverimo, izjemen pomen.

Vsakemu posamezniku, ki si želi kakovostne prehrane na krožniku, je pomembno, da ve, od kod žival izvira, s čim se je prehranjevala in pozna okolje, v katerem je rasla, ter način, kako je bilo zanjo poskrbljeno.

Hrana je gorivo, ki poganja naše telo
»Hrana je gorivo, ki poganja naše telo,« pravi Neja Kršinar.

Za kakovostno hrano je včasih treba plačati več

Ko izbiramo meso, bodimo pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki označuje kakovostno slovensko meso, pridelano po visokih standardih. Če je mesnica ali trgovina certificirana za prodajo mesa izbrane kakovosti, je s tem zagotovljeno, da mesar strogo loči meso iz te sheme in tisto, ki vanjo ni vključeno.

Za športnike je pomembno, da se prehranjujejo uravnoteženo in s hrano, ki bo telesu dala energijo za doseganje začrtanih ciljev in rezultatov. Obstajajo različne usmeritve, kako naj bi bila sestavljena prehrana športnika, vendar pa vsak športnik jedilnik prilagaja sebi, glede na potrebe in ne nazadnje glede na šport, s katerim se ukvarja.

Velikokrat je potrebno za kakovostno hrano odšteti kakšen evro več, a je, kot pravi Neja Kršinar, »hrana gorivo, ki poganja naše telo in pripomore k temu, da spoznavamo svoje meje.« Zato ji za kakovostno hrano nikoli ni težko odšteti nekaj denarja več.


Izbira kakovostnega mesa se začne z miselnostjo

Zavedanje o pomembnostih lokalno pridelane hrane je zelo pomembno, zato ga je smiselno začeti vpeljevati že od malih nog. Veliko slovenskih družin ima doma vrtove, na katerih pridelujejo sezonsko sadje in zelenjavo.

Otroke, ki nimajo priložnosti domače hrane spoznati iz prve roke, je treba o kakovostni prehrani ozaveščati že v vrtcu, šoli in ne nazadnje tudi v športnih klubih ter na področjih aktivnosti, ki se jih udeležujejo. Seveda se kasneje vsak sam svobodno odloča, o svojem načinu prehranjevanja, a imajo prehranjevalne navade, ki jih otrok pridobi v otroštvu, velik vpliv na nakupne odločitve v odrasli dobi.

Naša atletinja pravi, da je bila prehrana že od nekdaj zelo zanimiva tema zanjo – o tem tudi veliko bere, še več pa dejansko preizkusi v praksi.

Hrana je gorivo, ki poganja naše telo
Pri izbiri hrane je treba veliko pozornosti posvetiti izvoru in pridelavi izbranih izdelkov.

Razliko je mogoče občutiti v okusu mesa

Ljubitelji mesne prehrane so v večini le to – ljubitelji. »Daleč od tega, da veljam za prehranskega eksperta, vseeno pa je mogoče razliko čutiti v okusu. Doma imamo vrt, vem koliko dela je vloženega v pridelavo in na kakšen način pride zelenjava na moj krožnik. Enako si želim pri mesu. Želim vedeti, kako je bila žival vzrejena, meso predelano in ne nazadnje trženo,« pravi športnica.

Ob zaključku pogovora nam je tekačica podala še nasvet, ki ga usmerja predvsem na ostale športnike, njegovo vrednost pa bodo prepoznali tudi vsi drugi. »Posegajte po uravnoteženi in energijsko primerni hrani lokalnega izvora. Mesu pa se nikar ne izogibajte, saj vsebuje veliko več koristnega, kot morda mislite,« je zaključila.

Slovenski rejci in predelovalci mesa v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja je pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« namenjena ozaveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo govejega in perutninskega mesa. Potrošnikom je na voljo pestra ponudba lokalnega mesa, mesnih izdelkov in mesnih pripravkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak zagotavlja preverjeno kakovost: da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila celotna predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je bil podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambeni industriji. Pri tem bodimo pozorni na uravnoteženo prehrano v skladu s smernicami zdrave prehrane. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« naše vodilo pri nakupih.


Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem