Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Hladni nasveti za vroče dni

V vročih poletnih dneh je pomembno, da z vnosi v svoje telo poskrbimo za ohranjanje potrebnega energetskega ravnovesja. Strokovnjaki nas opozarjajo, naj zaužijemo dovolj tekočine, pomemben delež pa prispeva tudi ustrezna prehrana. Poletje ponuja veliko sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, ki prispevata k našemu dobremu počutju. Vse bolj se zavedamo, da s pravilno prehrano delujemo preventivno.

Dviganje zavesti o pomenu prehrane je spodbudilo trgovce, da prisluhnejo željam kupcev. Tako je na policah domačih trgovin vedno več kakovostnih izdelkov lokalnih proizvajalcev, ki nam omogočajo, da izberemo svežino, okus in hranljivost, ki jo telo potrebuje.

Prehrana naj bo pestra in uravnotežena. Vnašajmo toliko energije, kot je porabimo, kar pomeni, da količino in vrsto hrane prilagodimo življenjskemu slogu in obsegu telesne aktivnosti. Priporočila za posebne skupine prebivalstva so objavili tudi na nacionalnem portalu o hrani in prehrani.

Tekočino dobimo tudi s hrano

Odrasla oseba bi morala dnevno zaužiti dva do tri litre tekočine. S povečano telesno dejavnostjo, znojenjem in temperaturo pri nekaterih obolenjih pa se potreba po tekočini poveča. Tekočino lahko v telo vnašamo tudi z juhami, sadjem ali zelenjavo. Priporočamo, da izberete lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje. Če prihajajo iz lokalnega okolja, je čas njihovega transporta krajši. Živilo tako ohrani več koristnih snovi in okusa. S takšnim ravnanjem prispevate tudi k zmanjšanju onesnaževanja in podpirate razvoj lokalnega gospodarstva.

Lubenica

Lubenica

Pravo poletno razvajanje za vaše telo je lubenica, ki vas bo tudi v največji vročini prijetno osvežila. Lubenica je sezonsko sadje, ki vsebuje zelo veliko tekočine. Najboljša je prijetno ohlajena. V njeni lupini lahko pripravite tudi romantičen koktajl.

Breskev

Breskev

Poleg svojega sladkega okusa breskve vsebujejo vitamina A in C, ki dobro vplivata na našo kožo.

Zaradi nizke vsebnosti kalorij so odličen posladek, ki si ga lahko privoščimo brez slabe vesti. Odrasli si jih lahko pripravimo narezane s sladkorjem in belim vinom, ki ga razredčimo z vodo.

Jabolko

Jabolka

Na plaži ali na poti, na pikniku ali na domačem vrtu. Za hitro potešitev lakote imejte vedno pri roki sveže, sočno jabolko. Daje občutek sitosti in nam pomaga pri ohranjanju telesnega ravnovesja. Že star pregovor pravi »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«.

Kumara

Kumara

Kumare so zelenjava, ki omogoča dobro hidracijo. Ta je med vročimi poletnimi dnevi izredno pomembna. Pripravimo lahko prigrizke, ki vključujejo kumare, ali narezke s koščki kumare, ki jih položimo na izbrane namaze na kruhu ali v sendviču. Lahko pa si naredimo tudi solato ali osvežilni napitek.

Limona

Limone

Uživanje velikih količin vode je v poletnih mesecih zelo pomembno. Okus lahko popestrimo z dodajanjem agrumov v večjih ali manjših količinah. Limona izboljšuje imunski sistem, hkrati pa povečuje željo po zaužitju še več tekočine.

Bučke

Bučke

Domače bučke so prava poslastica. Lahko so različnih barv; od rumene pa vse do temno zelene. Uživamo jih toplotno obdelane ali sveže. Odlične so panirane, popečene ali nadevane, največ svežine pa dajo v solati ali osvežilnem napitku.


Sorodni članki

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...

Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, ki je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj…

Več...

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem