Hladni nasveti za vroče dni | Zdrava in uravnotežena prehrana

Hladni nasveti za vroče dni

V vročih poletnih dneh je pomembno, da z vnosi živil v svoje telo poskrbimo za ohranjanje potrebnega ravnovesja.

Strokovnjaki opozarjajo, naj zaužijemo dovolj tekočine, pomemben delež pa prispeva tudi ustrezna prehrana. Poletje ponuja veliko sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, ki prispevata k našemu dobremu počutju. Vse bolj se zavedamo, da s pravilno prehrano delujemo preventivno.

Poletna prehrana naj bo uravnotežena

Prehrana naj bo poleti pestra in uravnotežena. Vnašajmo toliko energije, kot je porabimo, kar pomeni, da količino in vrsto hrane prilagodimo življenjskemu slogu in obsegu telesne aktivnosti. 

Tekočino dobimo tudi s hrano

Odrasla oseba bi morala dnevno zaužiti dva do tri litre tekočine. S povečano telesno dejavnostjo, znojenjem in temperaturo pri nekaterih obolenjih pa se potreba po tekočini poveča. Tekočino lahko v telo vnašamo tudi z juhami, sadjem ali zelenjavo.

Priporočamo, da izberete lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje. Če prihajajo iz lokalnega okolja, je čas njihovega transporta krajši. Živilo tako ohrani več koristnih snovi in okusa. S takšnim ravnanjem prispevate tudi k zmanjšanju onesnaževanja in podpirate razvoj lokalnega gospodarstva.

Lubenica

Lubenica

Pravo poletno razvajanje za vaše telo je lubenica, ki vas bo tudi v največji vročini prijetno osvežila. Lubenica je sezonsko sadje, ki vsebuje zelo veliko tekočine. Najboljša je prijetno ohlajena. V njeni lupini lahko pripravite tudi romantičen koktajl.

Breskev

Breskev

Poleg svojega sladkega okusa breskve vsebujejo vitamina A in C, ki dobro vplivata na našo kožo.

Zaradi nizke vsebnosti kalorij so odličen posladek, ki si ga lahko privoščimo brez slabe vesti. Odrasli si jih lahko pripravimo narezane s sladkorjem in belim vinom, ki ga razredčimo z vodo.

Jabolka

Jabolka

Na plaži ali na poti, na pikniku ali na domačem vrtu so vedno prava izbira. Za hitro potešitev lakote imejte vedno pri roki sveže, sočno jabolko. Daje občutek sitosti in nam pomaga pri ohranjanju telesnega ravnovesja. Že star pregovor pravi »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«.

Kumare

Kumara

Kumare so zelenjava, ki omogoča dobro hidracijo. Ta je med vročimi poletnimi dnevi izredno pomembna. Pripravimo lahko prigrizke, ki vključujejo kumare, ali narezke s koščki kumare, ki jih položimo na izbrane namaze na kruhu ali v sendviču. Lahko pa si naredimo tudi solato ali osvežilni napitek.

Bučke

Bučke

Domače bučke so prava poslastica. Lahko so različnih barv; od rumene pa vse do temno zelene. Uživamo jih toplotno obdelane ali sveže. Odlične so panirane, popečene ali nadevane, največ svežine pa dajo v solati ali osvežilnem napitku.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?

Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti…

Več...

Svetovni dan oljke

26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Ob dnevu slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra 2022, bomo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki, ki jo ponazarja tudi letošnji slogan »Zajtrk z mlekom –…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem