Hladni nasveti za vroče dni

V vročih poletnih dneh je pomembno, da z vnosi v svoje telo poskrbimo za ohranjanje potrebnega energetskega ravnovesja. Strokovnjaki nas opozarjajo, naj zaužijemo dovolj tekočine, pomemben delež pa prispeva tudi ustrezna prehrana. Poletje ponuja veliko sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, ki prispevata k našemu dobremu počutju. Vse bolj se zavedamo, da s pravilno prehrano delujemo preventivno.

Dviganje zavesti o pomenu prehrane je spodbudilo trgovce, da prisluhnejo željam kupcev. Tako je na policah domačih trgovin vedno več kakovostnih izdelkov lokalnih proizvajalcev, ki nam omogočajo, da izberemo svežino, okus in hranljivost, ki jo telo potrebuje.

Prehrana naj bo pestra in uravnotežena. Vnašajmo toliko energije, kot je porabimo, kar pomeni, da količino in vrsto hrane prilagodimo življenjskemu slogu in obsegu telesne aktivnosti. Priporočila za posebne skupine prebivalstva so objavili tudi na nacionalnem portalu o hrani in prehrani.

Tekočino dobimo tudi s hrano

Odrasla oseba bi morala dnevno zaužiti dva do tri litre tekočine. S povečano telesno dejavnostjo, znojenjem in temperaturo pri nekaterih obolenjih pa se potreba po tekočini poveča. Tekočino lahko v telo vnašamo tudi z juhami, sadjem ali zelenjavo. Priporočamo, da izberete lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje. Če prihajajo iz lokalnega okolja, je čas njihovega transporta krajši. Živilo tako ohrani več koristnih snovi in okusa. S takšnim ravnanjem prispevate tudi k zmanjšanju onesnaževanja in podpirate razvoj lokalnega gospodarstva.

Lubenica

Lubenica

Pravo poletno razvajanje za vaše telo je lubenica, ki vas bo tudi v največji vročini prijetno osvežila. Lubenica je sezonsko sadje, ki vsebuje zelo veliko tekočine. Najboljša je prijetno ohlajena. V njeni lupini lahko pripravite tudi romantičen koktajl.

Breskev

Breskev

Poleg svojega sladkega okusa breskve vsebujejo vitamina A in C, ki dobro vplivata na našo kožo.

Zaradi nizke vsebnosti kalorij so odličen posladek, ki si ga lahko privoščimo brez slabe vesti. Odrasli si jih lahko pripravimo narezane s sladkorjem in belim vinom, ki ga razredčimo z vodo.

Jabolko

Jabolka

Na plaži ali na poti, na pikniku ali na domačem vrtu. Za hitro potešitev lakote imejte vedno pri roki sveže, sočno jabolko. Daje občutek sitosti in nam pomaga pri ohranjanju telesnega ravnovesja. Že star pregovor pravi »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«.

Kumara

Kumara

Kumare so zelenjava, ki omogoča dobro hidracijo. Ta je med vročimi poletnimi dnevi izredno pomembna. Pripravimo lahko prigrizke, ki vključujejo kumare, ali narezke s koščki kumare, ki jih položimo na izbrane namaze na kruhu ali v sendviču. Lahko pa si naredimo tudi solato ali osvežilni napitek.

Limona

Limone

Uživanje velikih količin vode je v poletnih mesecih zelo pomembno. Okus lahko popestrimo z dodajanjem agrumov v večjih ali manjših količinah. Limona izboljšuje imunski sistem, hkrati pa povečuje željo po zaužitju še več tekočine.

Bučke

Bučke

Domače bučke so prava poslastica. Lahko so različnih barv; od rumene pa vse do temno zelene. Uživamo jih toplotno obdelane ali sveže. Odlične so panirane, popečene ali nadevane, največ svežine pa dajo v solati ali osvežilnem napitku.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem