Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji | Odmevi na dogodke

Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji

Na gregorjevo pozdravljamo prihod pomladi, ki ponovno obuja naravo. Ptički se ženijo in po potokih spuščamo lučke. Zato ne preseneča, da vrtičkarji in kmetovalci ravno v času pred enakonočjem začnemo načrtovati zasaditev svoje njive ali vrtička. To pa je hkrati tudi odlična priložnost za seznanjanje z novostmi, preizkušanje in pridobivanje novih znanj. Tradicionalni dolenjski kmetijsko-živilski Gregorjev sejem na enem mestu poveže več kot 200 razstavljalcev.

Gregorjev je prvi spomladanski kmetijsko-živilski sejem

Letos Gregorjev sejem obeležuje že 25. obletnico. To je največji sejem na Dolenjskem, saj k obisku pritegne več kot 22 tisoč obiskovalcev. Sejem bo tudi letos potekal na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin pri novomeškem nakupovalnem centru Qlandia.

Med razstavljalci najdemo raznovrstne ponudnike velike in male kmetijske mehanizacije ter opreme in strojev za dom in vrt. Med stojnicami najdemo kmete in vrtičkarje, pa tudi tiste, ki želijo videti kaj novega ali okušati domače dobrote.

Rdeča nit letošnjega Gregorjevega sejma je Zemlja – naša preteklost in prihodnost.

Svoja vrata bo sejem odprl ob 11. uri v petek, 8. marca z  uradno otvoritvijo in slavnostnim govornikom predsednikom Republike Slovenije, gospodom Borutom Pahorjem.

Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj in eno od teh pravi, da sveti Gregor, ki prinaša luč, na ta dan luč v vodo vrže. Po ljudskem izročilu se namreč do 12. marca dan že toliko podaljša, da so delavci lahko luč “vrgli v vodo” in po tem dnevu dlje časa lahko delali pri naravni svetlobi in ne več samo ob svetlobi sveč in pozneje petrolejk.  

V soboto bo v sklopu programa ob 10. uri nastopil dolenjski chef Robert Gregorčič (Oštarija) s kuhinjo v živo, Miša Pušenjak pa bo ob 15. uri izvedla predavanje o tem, kako ohraniti zemljo živo.

V šotoru Domače. Najboljše!, se bodo na stojnicah predstavili rokodelski izdelki, na pokušini pa bodo tudi izdelki domačih pridelovalcev: suhomesnati in pekovski izdelki, med in zakladi iz čebeljega panja, domači siri in jogurti, pa tlačenka velikanka in še mnogo drugega.

Sejem bodo popestrili z bogatim spremljevalnim programom gostujočih narodno-zabavnih ansamblov in predstavitvami policije, gasilcev, vojske, kmetijske šole, rejcev malih živali in drugih.

Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem