Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji

Na gregorjevo pozdravljamo prihod pomladi, ki ponovno obuja naravo. Ptički se ženijo in po potokih spuščamo lučke. Zato ne preseneča, da vrtičkarji in kmetovalci ravno v času pred enakonočjem začnemo načrtovati zasaditev svoje njive ali vrtička. To pa je hkrati tudi odlična priložnost za seznanjanje z novostmi, preizkušanje in pridobivanje novih znanj. Tradicionalni dolenjski kmetijsko-živilski Gregorjev sejem na enem mestu poveže več kot 200 razstavljalcev.

Gregorjev je prvi spomladanski kmetijsko-živilski sejem

Letos Gregorjev sejem obeležuje že 25. obletnico. To je največji sejem na Dolenjskem, saj k obisku pritegne več kot 22 tisoč obiskovalcev. Sejem bo tudi letos potekal na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin pri novomeškem nakupovalnem centru Qlandia.

Med razstavljalci najdemo raznovrstne ponudnike velike in male kmetijske mehanizacije ter opreme in strojev za dom in vrt. Med stojnicami najdemo kmete in vrtičkarje, pa tudi tiste, ki želijo videti kaj novega ali okušati domače dobrote.

Rdeča nit letošnjega Gregorjevega sejma je Zemlja – naša preteklost in prihodnost.

Svoja vrata bo sejem odprl ob 11. uri v petek, 8. marca z  uradno otvoritvijo in slavnostnim govornikom predsednikom Republike Slovenije, gospodom Borutom Pahorjem.

Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj in eno od teh pravi, da sveti Gregor, ki prinaša luč, na ta dan luč v vodo vrže. Po ljudskem izročilu se namreč do 12. marca dan že toliko podaljša, da so delavci lahko luč “vrgli v vodo” in po tem dnevu dlje časa lahko delali pri naravni svetlobi in ne več samo ob svetlobi sveč in pozneje petrolejk.  

V soboto bo v sklopu programa ob 10. uri nastopil dolenjski chef Robert Gregorčič (Oštarija) s kuhinjo v živo, Miša Pušenjak pa bo ob 15. uri izvedla predavanje o tem, kako ohraniti zemljo živo.

V šotoru Domače. Najboljše!, se bodo na stojnicah predstavili rokodelski izdelki, na pokušini pa bodo tudi izdelki domačih pridelovalcev: suhomesnati in pekovski izdelki, med in zakladi iz čebeljega panja, domači siri in jogurti, pa tlačenka velikanka in še mnogo drugega.

Sejem bodo popestrili z bogatim spremljevalnim programom gostujočih narodno-zabavnih ansamblov in predstavitvami policije, gasilcev, vojske, kmetijske šole, rejcev malih živali in drugih.

Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.

Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji
5 (100%) št. ocen: 2


Sorodni članki

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Kuhinja in hrana sta pomemben del…

Več...

Naše super borovnice

Sveže, osvežilne, prijetno kiselkaste, a vseeno sladke borovnice so ena od naravnih danosti, ki v poletnih mesecih razveseljuje obiskovalce naših gozdov. Borovnice so razvejano grmičevje, ki zraste do 40 centimetrov. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim…

Več...

Bogati okusi Slovenije

Raznovrstno oblikovana pokrajina in tradicionalna priprava hrane prinašata bogate okuse, ki postajajo vse pomembnejši element domače turistične ponudbe. Slovenija ima izjemno ohranjeno naravno okolje, kar predstavlja ključno prednost in priložnost za povečanje dodane vrednosti pri pridelavi hrane. Zaradi izjemne ohranjenosti…

Več...

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem