Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji

Na gregorjevo pozdravljamo prihod pomladi, ki ponovno obuja naravo. Ptički se ženijo in po potokih spuščamo lučke. Zato ne preseneča, da vrtičkarji in kmetovalci ravno v času pred enakonočjem začnemo načrtovati zasaditev svoje njive ali vrtička. To pa je hkrati tudi odlična priložnost za seznanjanje z novostmi, preizkušanje in pridobivanje novih znanj. Tradicionalni dolenjski kmetijsko-živilski Gregorjev sejem na enem mestu poveže več kot 200 razstavljalcev.

Gregorjev je prvi spomladanski kmetijsko-živilski sejem

Letos Gregorjev sejem obeležuje že 25. obletnico. To je največji sejem na Dolenjskem, saj k obisku pritegne več kot 22 tisoč obiskovalcev. Sejem bo tudi letos potekal na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin pri novomeškem nakupovalnem centru Qlandia.

Med razstavljalci najdemo raznovrstne ponudnike velike in male kmetijske mehanizacije ter opreme in strojev za dom in vrt. Med stojnicami najdemo kmete in vrtičkarje, pa tudi tiste, ki želijo videti kaj novega ali okušati domače dobrote.

Rdeča nit letošnjega Gregorjevega sejma je Zemlja – naša preteklost in prihodnost.

Svoja vrata bo sejem odprl ob 11. uri v petek, 8. marca z  uradno otvoritvijo in slavnostnim govornikom predsednikom Republike Slovenije, gospodom Borutom Pahorjem.

Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj in eno od teh pravi, da sveti Gregor, ki prinaša luč, na ta dan luč v vodo vrže. Po ljudskem izročilu se namreč do 12. marca dan že toliko podaljša, da so delavci lahko luč “vrgli v vodo” in po tem dnevu dlje časa lahko delali pri naravni svetlobi in ne več samo ob svetlobi sveč in pozneje petrolejk.  

V soboto bo v sklopu programa ob 10. uri nastopil dolenjski chef Robert Gregorčič (Oštarija) s kuhinjo v živo, Miša Pušenjak pa bo ob 15. uri izvedla predavanje o tem, kako ohraniti zemljo živo.

V šotoru Domače. Najboljše!, se bodo na stojnicah predstavili rokodelski izdelki, na pokušini pa bodo tudi izdelki domačih pridelovalcev: suhomesnati in pekovski izdelki, med in zakladi iz čebeljega panja, domači siri in jogurti, pa tlačenka velikanka in še mnogo drugega.

Sejem bodo popestrili z bogatim spremljevalnim programom gostujočih narodno-zabavnih ansamblov in predstavitvami policije, gasilcev, vojske, kmetijske šole, rejcev malih živali in drugih.

Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.


Sorodni članki

Pražen krompir bi, prosim!

Cita, cvetnik, dobrin, igor, jana, jaka, jubilej, karmin, kresnik, maja, viktorija, matjaž, meta, tone, vesna in še bi lahko naštevali. To so sorte krompirja, ki jih poznamo pri nas. Tako kot so naše babice vedele, katera jabolka sodijo v jabolčni…

Več...

Greste na trgatev?

Lahko bi rekli, da je grozdje sadje, ki najbolj razveseljuje jesen. Sveže grozdje je odličen prigrizek, veselimo pa se ga tudi, ko je sodih že potekala fermentacija, torej takrat, ko »Martin iz mošta nar'di vin«. Običajno trgatve potekajo od konca…

Več...

Ravnati in uživati ekološko

V naše pogovore vse pogosteje zaidejo besede eko, bio, ekološko ali biološko. Te besede se v slovenskem jeziku nanašajo na varovanje in ohranjanje narave ter življenjskega okolja. Odtod tudi poimenovanje ekoloških pridelkov. Hrana, ki je pridelana in predelana na ekološki…

Več...

Slovensko kmetijstvo in gastronomija – strokovni posvet v Gornji Radgoni 2019

Lahko bi rekli, da je kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni postal pravi praznik kmetijstva. Letošnji sejem obeležuje 1.850 razstavljavcev, ki prihajajo iz 32 držav in ponujajo najnovejše dosežke kmetijske tehnike, stroje in opremo, vrhunske živilske proizvode ter sodobna znanja na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem