Gregorjev sejem, že 25. po vrsti, je posvečen zemlji

Na gregorjevo pozdravljamo prihod pomladi, ki ponovno obuja naravo. Ptički se ženijo in po potokih spuščamo lučke. Zato ne preseneča, da vrtičkarji in kmetovalci ravno v času pred enakonočjem začnemo načrtovati zasaditev svoje njive ali vrtička. To pa je hkrati tudi odlična priložnost za seznanjanje z novostmi, preizkušanje in pridobivanje novih znanj. Tradicionalni dolenjski kmetijsko-živilski Gregorjev sejem na enem mestu poveže več kot 200 razstavljalcev.

Gregorjev je prvi spomladanski kmetijsko-živilski sejem

Letos Gregorjev sejem obeležuje že 25. obletnico. To je največji sejem na Dolenjskem, saj k obisku pritegne več kot 22 tisoč obiskovalcev. Sejem bo tudi letos potekal na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin pri novomeškem nakupovalnem centru Qlandia.

Med razstavljalci najdemo raznovrstne ponudnike velike in male kmetijske mehanizacije ter opreme in strojev za dom in vrt. Med stojnicami najdemo kmete in vrtičkarje, pa tudi tiste, ki želijo videti kaj novega ali okušati domače dobrote.

Rdeča nit letošnjega Gregorjevega sejma je Zemlja – naša preteklost in prihodnost.

Svoja vrata bo sejem odprl ob 11. uri v petek, 8. marca z  uradno otvoritvijo in slavnostnim govornikom predsednikom Republike Slovenije, gospodom Borutom Pahorjem.

Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj in eno od teh pravi, da sveti Gregor, ki prinaša luč, na ta dan luč v vodo vrže. Po ljudskem izročilu se namreč do 12. marca dan že toliko podaljša, da so delavci lahko luč “vrgli v vodo” in po tem dnevu dlje časa lahko delali pri naravni svetlobi in ne več samo ob svetlobi sveč in pozneje petrolejk.  

V soboto bo v sklopu programa ob 10. uri nastopil dolenjski chef Robert Gregorčič (Oštarija) s kuhinjo v živo, Miša Pušenjak pa bo ob 15. uri izvedla predavanje o tem, kako ohraniti zemljo živo.

V šotoru Domače. Najboljše!, se bodo na stojnicah predstavili rokodelski izdelki, na pokušini pa bodo tudi izdelki domačih pridelovalcev: suhomesnati in pekovski izdelki, med in zakladi iz čebeljega panja, domači siri in jogurti, pa tlačenka velikanka in še mnogo drugega.

Sejem bodo popestrili z bogatim spremljevalnim programom gostujočih narodno-zabavnih ansamblov in predstavitvami policije, gasilcev, vojske, kmetijske šole, rejcev malih živali in drugih.

Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.


Sorodni članki

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

Več...

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne…

Več...

Kako do lastne zelenjave pozimi?

V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem